ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στη Σύγκλητο οι αποφάσεις για το Τμήμα Λογιστικής

Στα συλλογικά όργανα του πανεπιστημίου και τη Σύγκλητο παρέπεμψε τις αποφάσεις για το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνης, μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης των καθηγητών με την οποία ζητούν τη μεταφορά της έδρας του από την Πρέβεζα στην πανεπιστημιούπολη των Ιωαννίνων.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Αλμπάνης τόνισε πως αιτία της εξέλιξης αυτής είναι η μείωση των εισακτέων, λόγω της ειδικής βάσης εισαγωγής, παρά τις προσπάθειες που έγιναν αφενός για την ενίσχυση του προγράμματος σπουδών αφετέρου για την ενίσχυση των ελκυστικότητάς του τμήματος, με ενημέρωση για τις σπουδές που παρέχει στους μαθητές λυκείων της περιοχής, με δεδομένο άλλωστε πως πρόκειται για το μοναδικό τμήμα με αυτό το αντικείμενο στη Βορειοδυτική Ελλάδα. Σε επίπεδο ακαδημαϊκότητας, ενισχύθηκε και με προσωπικό, ενώ, όπως σημείωσε, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα έχει ιδιαίτερη ζήτηση. Ωστόσο, το τμήμα αυτό δεν επιλέγεται από φοιτητές της Ηπείρου, και ιδιαίτερα της Πρέβεζας.
Ταυτόχρονα όμως, πρόκειται για ένα μοναδικό τμήμα πανεπιστημίου στην πόλη της Πρέβεζας, που σημαίνει ότι υπάρχουν και απαιτήσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τη φοιτητική μέριμνα, δηλαδή τη σίτιση και στέγαση των φοιτητών, καθώς και τη λειτουργικότητα των υποδομών, σε σχέση με τις μετακινήσεις, με δεδομένο πως η σίτιση γίνεται πολύ μακριά από τον χώρο του τμήματος.
«Η υιοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής δημιουργεί πρόβλημα», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης, επισημαίνοντας πως για την απόφαση της γενικής συνέλευσης έχει ενημερωθεί προς το παρόν από τα μέσα ενημέρωσης αλλά θα έρθει στη Σύγκλητο. «Θα δει και τα άλλα προβλήματα της ελάχιστης βάσης, όπως στο τμήμα της Γεωπονίας, γιατί πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε τα επόμενα χρόνια. Αν ισχύσει το καθεστώς αυτό, και επαναληφθεί αυτό το φαινόμενο του χρόνου και την επόμενη χρονιά, τότε το τμήμα δεν είναι βιώσιμο. Άρα θα πρέπει το πανεπιστήμιο τουλάχιστον να φροντίσει να το κάνει βιώσιμο. Όλα αυτά τα θέματα όμως θα συζητηθούν στη Σύγκλητο», κατέληξε.

Ερώτηση στη Βουλή

Ερώτηση στη Βουλή για το μέλλον του πανεπιστημιακού τμήματος στην Πρέβεζα κατέθεσαν 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, ύστερα από πρωτοβουλία του βουλευτή Πρέβεζας Κώστα Μπάρκα. Στην ερώτηση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι στο διάστημα των 23 ετών που η Πρέβεζα συμπεριλήφθηκε στον ακαδημαϊκό χάρτη, ως έδρα τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει φοιτητές από όλα τα μέρη της Ελλάδας, καθώς και ότι οι κυβερνήσεις και η τοπική αυτοδιοίκηση διαχρονικά έχουν στηρίξει την παρουσία και ενδυνάμωση του πανεπιστημιακού ιδρύματος στην Πρέβεζα, με αποκορύφωμα την ανωτατοποίησή του το 2018 και την παροχή Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με ιδιαίτερη επιτυχία. «Το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την Πρέβεζα, έχει όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια, προσωπικό, υποδομές και πρόγραμμα σπουδών, ώστε να παραμείνει στην Πρέβεζα», σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και καλούν την υπουργό Παιδείας να απαντήσει σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί, ώστε το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής να παραμείνει, συνεχίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία του, στην πόλη της Πρέβεζας.

Σχετικά άρθρα

Άννα Μπατιστάτου – Συστηματική προσπάθεια βελτίωσης των φοιτητικών κατοικιών

«Πρώτη» για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία

Δεν πείθουν οι έως τώρα εξηγήσεις για το κλείσιμο της σήραγγας