ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αναβάθμιση προσόψεων με στόχο την απόκτηση ταυτότητας

Ένα από τα δυσκολότερα κομμάτια στο έργο της δημιουργίας του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου έχει αναλάβει το Επιμελητήριο Ιωαννίνων και αυτό συνίσταται στην αναβάθμιση των προσόψεων των συμμετεχουσών στο πρόγραμμα επιχειρήσεων, με στόχο την –όσο το δυνατόν –μεγαλύτερη ομοιομορφία.

Μετά από αρκετές καθυστερήσεις, το Open Mall στα Γιάννενα ξεκίνησε να υλοποιείται και μάλιστα είναι ένα από τα πρώτα αντίστοιχα έργα στη χώρα. Πριν λίγες ημέρες, ξεκίνησαν τα έργα ανάπλασης στην περιοχή παρέμβασης, που έχει αναλάβει ο δήμος Ιωαννιτών. Υπενθυμίζεται ότι το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 1,8 εκατομμύρια ευρώ και η περιοχή παρέμβασης οριοθετείται από τις οδούς Αραβαντινού, Παπάζογλου, Λόρδου Βύρωνος, Ανεξαρτησίας, Κάνιγγος, Τσιριγώτη, Καπλάνη, Παλαιολόγου, Κωλέττη, Κατσαντώνη, Χατζηκώστα (Άγιος Νικόλαος) και Ευαγγελίδη.
Οι εργασίες ξεκίνησαν από την οδό Ανεξαρτησίας, με στόχο να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους, δεδομένης και της δυσκολίας που δημιουργείται σε επιχειρήσεις και πεζούς.
Από την πλευρά του, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων ήδη έχει ξεκινήσει να μελετά και να δρομολογεί τις δικές του δράσεις, που αφορούν την «Ανάδειξη της ταυτότητας της εμπορικής περιοχής» και στοχεύει στην οικονομική αναζωογόνηση των επιχειρήσεων.
Οι δράσεις αφορούν την αναβάθμιση των προσόψεων των καταστημάτων, τη δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας προώθησης των επιχειρήσεων, των προϊόντων τους και των προσφορών τους, καθώς και τη διοργάνωση καλλιτεχνικών δρώμενων, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Δημητρίου, που επισκέφθηκε την οδό Ανεξαρτησίας, συνοδευόμενος από το μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου Σπύρο Μπέκα και τον τεχνικό σύμβουλο Γιώργο Αντωνίου.
«Με καλή διάθεση, παρά τα όποια προβλήματα, το έργο μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα, γιατί ο χρόνος είναι σημαντικός», σημείωσε ο κ. Δημητρίου, χωρίς να κρύψει και την αγωνία των επιχειρηματιών της περιοχής για το εγχείρημα. Μάλιστα, άφησε ένα «παράθυρο» για ενίσχυση των κονδυλίων του έργου, εφόσον υπάρξουν αδιάθετα από αντίστοιχα σε άλλες περιοχές, που δεν προχωρούν, όπως φαίνεται, και υπάρχει περίπτωση να απενταχθούν.

Στοίχημα η ομοιομορφία

Το κύριο έργο που αφορά τις προσόψεις, έχει να κάνει με την επιμέτρηση του κάθε καταστήματος ξεχωριστά, την ώρα που φυσικά οι ανάγκες είναι διαφορετικές. Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν τις πινακίδες, τις πέτρινες επιφάνειες, τον καθαρισμό τους και την αποκάλυψη όπου δεν είναι ορατές, βαψίματα σε μικρές επιφάνειες και άλλες μικρότερες παρεμβάσεις, όπως υδρορροές κ.ά.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία και σε τεχνικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο συμφωνίας όλων των εμπλεκόμενων, ωστόσο, μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι επιμετρήσεις και ως τέλος του έτους αναμένεται να έχει δημοπρατηθεί το έργο, όπως ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μπέκας.
Τα καταστήματα που σήμερα θέλουν να συμμετέχουν, είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που αρχικά εντάχθηκαν, δηλαδή 114 όσα και ο μικρότερος αριθμός που προέβλεπε το πρόγραμμα, αλλά, όπως πρόσθεσε ο κ. Μπέκας, θα γίνει προσπάθεια να γίνει κάτι παραπάνω, μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν.
Σήμερα συμμετέχουν 130 επιχειρήσεις, όπως ανέφερε ο κ. Αντωνίου, σημειώνοντας το πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα του έργου. Ο ίδιος τόνισε τη δυσκολία της ομοιομορφίας των προσόψεων. «Μιλάμε για μια πολύ ιδιαίτερη παρέμβαση, η οποία πρέπει να εξεταστεί μία προς μία επιχείρηση, αλλά ταυτόχρονα να δημοπρατηθεί ως ενιαίο έργο. Κάθε κατάστημα έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, κάποια έχουν κάνει ανακαινίσεις και είναι δύσκολο να μπουν σε ένα καλούπι ομοιομορφίας. Το σημαντικότερο όμως είναι πως υπάρχει αγαστή συνεργασία με την Yπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, η οποία δίνει όλες τις κατευθυντήριες γραμμές, οπότε θα μιλάμε για βασικές κατηγορίες παρεμβάσεων», τόνισε.
Ταυτόχρονα, το Επιμελητήριο επεξεργάζεται και τη δράση της ψηφιακής πλατφόρμας, που θα δώσει νέες δυνατότητες σε επιχειρηματίες και επισκέπτες, αλλά και τη διοργάνωση μιας σειράς εκδηλώσεων που θα αποτελέσουν την «κορωνίδα» των δράσεων προβολής.

Σχετικά άρθρα

Στο επίκεντρο τα «εργατικά χέρια» από τις Φιλιππίνες

Αντιτίθεται στα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Νέα παράταση στο πρόγραμμα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για κατάρτιση 300 ανέργων