ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Διαδικασία συναπόφασης για την αξιοποίηση

Σύγκλιση απόψεων στο ότι η παραχώρηση του κτιρίου του παλιού πανεπιστημίου αποτελεί μια σημαντική επιτυχία για την πόλη, καθώς και στο ότι από εδώ και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα για την αξιοποίηση του προς όφελος της πόλης, υπήρξε στην προ ημερησίας συζήτηση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Αυτό που πλέον είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο είναι πως η χρήση του κτιρίου κατά κύριο σκοπό ως δημαρχείο δεν προκρίνεται από τους περισσότερους, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μια σαφής εναλλακτική πρόταση. Όπως τόνισε ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, ο δήμος Ιωαννιτών αναμένει την τελική απόφαση της ΕΤΑΔ για την παραχώρηση του κτιρίου, ώστε να προσδιορίσει τα επόμενα βήματα για την αξιοποίηση του κτιρίου.
Ενημερώνοντας το δημοτικό συμβούλιο, τόνισε ότι μόλις ο δήμος λάβει την απόφαση της παραχώρησης, θα κληθούν οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων για διεξοδική ενημέρωση και συζήτηση και στη συνέχεια συζήτηση θα γίνει και στο δημοτικό συμβούλιο.
«Η παραχώρηση του παλιού πανεπιστημίου ολοκληρώθηκε. Υπήρξε καθοριστική η παρέμβαση του πρωθυπουργού και ως εκ τούτου τον ευχαρίστησα. Επίσης βοήθησαν σημαντικά ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ Στέφανος Βλαστός, ο συμπατριώτης μας πρόεδρος της εταιρείας Αντώνης Μπέζας και η βουλευτής Μαρία Κεφάλα», ανέφερε αρχικά ο δήμαρχος στην τοποθέτησή του. «Για την αξιοποίηση του χώρου αυτού δε χωρούν μικροψυχίες. Το κτίριο θα ανήκει στους πολίτες και όχι στον δήμαρχο ή τη δημοτική αρχή. Όλοι μαζί πρέπει να σκεφτούμε και να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα», συνέχισε, ξεκαθαρίζοντας ότι στην προσπάθεια που θα γίνει, θα έχει διακριτό ρόλο το πανεπιστήμιο.
Σε ό,τι αφορά το Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας (ΚΕΠΑΒΙ), έκανε γνωστό ότι έχει ολοκληρωθεί πλέον ο φάκελος, ο οποίος θα είναι στη διάθεση όλων όπως και μία πρώτη επεξεργασία προτάσεων για νέο διοικητικό κέντρο από τις υπηρεσίες του δήμου.

Η αντιπολίτευση
Για μια επιτυχία της δημοτικής αρχής σε ό,τι αφορά το αίτημα για την παραχώρηση του κτιρίου που στέγαζε το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην οδό Δομπόλη, έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» Θωμάς Μπέγκας.
«Η διεκδίκηση ήταν στη σωστή κατεύθυνση και το αποτέλεσμα επιτυχές», ανέφερε, σημειώνοντας ότι τα δύσκολα για τον δήμο μας τώρα αρχίζουν, καθώς η δημοτική αρχή δεν έχει σχέδιο για την αξιοποίησή του. «Υπήρξαν παλινωδίες και το γνωρίζουμε όλοι. Προφανώς το αρχικό αίτημα αφορούσε στη στέγαση υπηρεσιών, σήμερα η δημοτική αρχή απομακρύνεται από την άποψή αυτή, γιατί διαπίστωσε ότι οι προβληματισμοί που διατύπωνε η παράταξη μας, ήταν βάσιμοι. Βρισκόμαστε στην αρχή, αλλά δεν πρέπει να χαθεί χρόνος. Είμαστε εδώ να καταθέσουμε τις απόψεις μας», τόνισε ο κ. Μπέγκας.
Κατέληξε δε θυμίζοντας ότι στη διάρκεια της θητείας του διεκδικήθηκαν και αποδόθηκαν στο δήμο δημόσια ακίνητα, όπως το Άσυλο Ανιάτων, οι πρώην στρατιωτικές φυλακές και οι πρώην στρατιωτικοί φούρνοι, για τα οποία όμως υπήρξαν συγκεκριμένες προτάσεις αξιοποίησης.
Την άποψη ότι η δημοτική αρχή όφειλε να έχει ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιοποίηση του κτιρίου, εξέφρασε και η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνα Καλογιάννη, δηλώνοντας, ωστόσο, στη διάθεση της δημοτικής αρχής για συζήτηση και διάλογο.
Θετικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι δόθηκε το κτίριο στον δήμο ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης, κρίνοντας, όμως, λανθασμένη την επιλογή να μετατραπεί σε δημαρχείο.
Ο επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης Χρήστος Πατσούρας ανέφερε ότι θα πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο το πανεπιστήμιο και υποστήριξε ότι θέση της παράταξής του είναι η αξιοποίηση για πολιτιστική χρήση.
Για μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την πόλη έκανε λόγο ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας, επαναδιατυπώνοντας από την πλευρά του την πάγια θέση της παράταξής του ότι ο χώρος της Λαϊκής Αγοράς της Αγίας Μαρίνας αποτελεί την ιδανικότερη λύση για νέο δημαρχείο. «Η κατάσταση που είχε περιέλθει το κτίριο, αποτελούσε προσβολή για την πόλη. Πρόκειται για μία αναμφισβήτητη επιτυχία της δημοτικής αρχής. Δε χρειάζεται να ερίζουμε για την αξιοποίησή του. Μέσα από την συζήτηση θα καταλήξουμε στην καλύτερη απόφαση», ανέφερε.
Τέλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας θεώρησε πολύ σημαντική εξέλιξη την παραχώρηση του κτιρίου και συμπλήρωσε πως μέσα από τον διάλογο θα βρεθεί η πλέον συμφέρουσα λύση για την πόλη.

Σχετικά άρθρα

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Επικαιροποίηση της δέσμευσης για διακριτή παρουσία στο παλιό Πανεπιστήμιο

Ξαναγίνεται σημείο αναφοράς της πόλης

Γεωργία Χαλάτση