ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Απαρχή νέων κινητοποιήσεων η ΔΕΘ

«Μονόδρομο» για τους εργαζόμενους χαρακτηρίζουν τον αγώνα εναντία στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, τα στελέχη της ΑΔΕΔΥ, που οργανώνουν τις κινητοποιήσεις ενόψει των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και της παρουσίας του πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα.

Στα Γιάννενα βρέθηκε ο προεδρεύων της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Μπράτης, ο οποίος, σε συνέντευξη με τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος Χρήστο Γρίβα, τόνισε πως η φετινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη ΔΕΘ γίνεται μετά την ψήφιση από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του νόμου για τα εργασιακά (ν. 4808/21), με τον οποίο καταργείται το 8ωρο και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, φαλκιδεύεται το δικαίωμα στην απεργία, καταργείται το ΣΕΠΕ και απελευθερώνονται οι απολύσεις.
«Είναι χαρακτηριστικό πως ο κ. Χατζηδάκης, αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, έσπευσε να εκδώσει το ΦΕΚ για την εφαρμογή του σχετικά με το δικαίωμα της απεργίας. Θέλω να πω και από εδώ πως αντεργατικές τέτοιες ρυθμίσεις και αντιαπεργιακές που παρεμποδίζουν την απεργία, η οποία είναι κατοχυρωμένη συνταγματικά, δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από το κίνημα. Οι περιορισμοί που θέτει ο νόμος και η εγκύκλιος του κ. Χατζηδάκη, ουσιαστικά απαγορεύουν την απεργία και κάτι τέτοιο δεν είμαστε καθόλου διατεθειμένοι να το δεχτούμε, σε καμία περίπτωση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπράτης.
Παράλληλα, τόνισε πως μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση, ξεδιπλώνοντας την αντιλαϊκή της πολιτική, ψήφισε νόμο 200 σελίδων για την παιδεία, με κλειστά τα σχολεία και με ρυθμίσεις που φτάνουν στα όρια της ελευθερίας και δημοκρατίας, ενώ αναφέρθηκε και στον νόμο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, με ολέθρια αποτελέσματα για τους ασφαλισμένους, όπως συνέβη και στο παρελθόν. «Ουδείς γνωρίζει αν αυτοί οι άνθρωποι που θα πληρώσουν τις εισφορές για 35 χρόνια, θα πάρουν ποτέ σύνταξη», σημείωσε και πρόσθεσε πως τα ζητήματα αυτά «βρίσκονται στον πυρήνα μιας πολιτικής που ασκείται, που δεν απέχουν από το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, αλλά βάζουν απέναντι το σύνολο της κοινωνίας και τους εργαζόμενους», ανέφερε.
Στηλίτευσε, επίσης, το γεγονός πως δεν έχουν ενταχθεί στα ΒΑΕ οι υγειονομικοί, οι οποίοι μετρούν και θανάτους, εξαιτίας της πανδημίας, ενώ επανέλαβε πως η ΑΔΕΔΥ είναι υπέρ του εμβολιασμού, όχι όμως υπέρ των αναστολών, που καταδικάζει εργαζόμενους στην φτώχεια.
«Η κυβέρνηση όφειλε να βρει τρόπους, να χρησιμοποιήσει τηλεργασία ή να τους μετακινήσει σε άλλα πόστα, σε κάθε περίπτωση όμως αυτός ο αυταρχισμός δημιουργεί συνθήκες που δεν ευνοούν να εμβολιαστούν και οι ελάχιστοι που δεν έχουν εμβολιαστεί, ούτε το σύνολο των πολιτών», σημείωσε ο κ. Μπράτης.
Η ενίσχυση του ΕΣΥ παραμένει και φέτος στο διεκδικητικό πλαίσιο της ΑΔΕΔΥ, αλλά προστίθενται και όλα τα ζητήματα που αφορούν την παιδεία, τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, με τον κ. Μπράτη να ζητά ακόμη της κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
«Η φετινή ΔΕΘ θα είναι η απαρχή των κινητοποιήσεων της νέας χρονιάς, μπαίνουμε σε έναν άλλο κύκλο κινητοποιήσεων, όπου θα επανέλθει το σύνολο των διεκδικήσεων των εργαζόμενων στο δημόσιο και, ρητά και κατηγορηματικά, όλοι οι εργαζόμενοι θα πουν όχι στα αντεργατικά μέτρα και ρυθμίσεις και θα διεκδικήσουν την κατάργηση των αντεργατικών νόμων που ψηφίστηκαν από τον Ιούνιο και μετά», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει, σε συνεργασία με τους πρωτοβάθμιους συλλόγους, για τη μετακίνηση εργαζομένων και από τα Γιάννενα. Το Σάββατο το πρωί θα αναχωρήσουν δυο λεωφορεία για Θεσσαλονίκη, έξω από την περιφέρεια.

Σχετικά άρθρα

Βήμα για την προώθηση των τοπικών επιχειρήσεων η παρουσία στη ΔΕΘ

Συνεπείς στο ραντεβού τους οι εργαζόμενοι

Απεργιακός ξεσηκωμός την Πέμπτη

Αποστόλης Τζελέτας