ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με μεγάλη ατζέντα αιτημάτων στη ΔΕΘ η ΑΔΕΔΥ

Την καθιερωμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί η ΑΔΕΔΥ, μετά από απόφαση του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής, το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στην Θεσσαλονίκη.

Η φετινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη ΔΕΘ έρχεται μετά την ψήφιση από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του νόμου για τα εργασιακά, με τον οποίο έχουν εκφράσει την πλήρη αντίθεσή τους τα συνδικαλιστικά σωματεία.
«Οι αντιλαϊκές και αυταρχικές πολιτικές της κυβέρνησης συνεχίζονται σε όλους τους τομείς με την ψήφιση νόμων μέσα στο καλοκαίρι, χωρίς κανέναν δημοκρατικό διάλογο, όπως ο Ν. 4823/21 για την παιδεία, με τον οποίο ήταν αντίθετο το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου. Επιπλέον, η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι, κατέθεσε νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, με ολέθρια αποτελέσματα για τους ασφαλισμένους, όπως συνέβη και στο παρελθόν. Μπροστά σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση που διαμορφώνεται, οι εργαζόμενοι οφείλουν να αντιδράσουν και να μην επιτρέψουν την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης», τονίζει η ΑΔΕΔΥ.
Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έρχεται επίσης ως συνέχεια των κινητοποιήσεων που έγιναν όλη την προηγούμενη χρονιά, με τις διεκδικήσεις να επικεντρώνονται στην λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, στη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των εργαζομένων στον χώρο της υγείας, καθώς και την έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου των υγειονομικών στην αντιμετώπιση της πανδημίας και άμεση ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Επίσης, η ΑΔΕΔΥ ζητά την κατάργηση του νόμου για τα εργασιακά και της διάταξης του 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία, την κατάργηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και την ακύρωση στην πράξη των ρυθμίσεων του υπουργείου Εργασίας.
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν ακόμη στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και στην εμπλοκή ιδιωτών για την απονομή των συντάξεων και διεκδικούν την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, τη σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων, την καθιέρωση συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που θα εγγυάται αξιοπρεπή διαβίωση για τους συνταξιούχους, τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, καμία μείωση των μισθών των εργαζομένων, την κατάργηση της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας και μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.
Τέλος, η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί προσλήψεις στο δημόσιο, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά με προτεραιότητα στην υγεία, την επέκταση του θεσμού των βαρέων – ανθυγιεινών καθώς και φορολογικές ελαφρύνσεις, εκφράζοντας την αντίθεσή της σε ιδιωτικοποιήσεις και εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών.
Το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, υλοποιώντας την απόφαση, θα μισθώσει λεωφορείο για τη μετάβαση στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της 11ης Σεπτεμβρίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί με την τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων. Καλεί, δε, όλους τους εργαζόμενους που θα συμμετέχουν, να συμβάλλουν στην πιστή τήρησή τους. Δηλώσεις συμμετοχής αποκλειστικά στο e-mail adedyioannina@yahoo.gr μέχρι την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου.

Σχετικά άρθρα

Βήμα για την προώθηση των τοπικών επιχειρήσεων η παρουσία στη ΔΕΘ

Συνεπείς στο ραντεβού τους οι εργαζόμενοι

Απεργιακός ξεσηκωμός την Πέμπτη

Αποστόλης Τζελέτας