ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ευκολότερη φέτος η αναζήτηση φοιτητικής στέγης

Σπίτια ακόμη και στο κέντρο της πόλης, κάτι που δε συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, είναι διαθέσιμα προς τους πρωτοετείς φοιτητές της πόλης των Ιωαννίνων, που ξεκίνησαν ήδη να αναζητούν στέγη, λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση των φετινών βάσεων.

Εκατοντάδες φοιτητές, μαζί με τους γονείς τους, βρίσκονται ήδη από το Σαββατοκύριακο στην πόλη, αναζητώντας την κατοικία που θα στεγάσει τα φοιτητικά όνειρα και τις προσδοκίες από αυτό το νέο ξεκίνημα.

Τα γνωστά κίτρινα ενοικιαστήρια έχουν καταλάβει κάθε κολώνα, στάση και οποιαδήποτε επιφάνεια, θυμίζοντας κάτι από τα προηγούμενα χρόνια, με τις οικογένειες να κοντοστέκονται και να καταγράφουν τηλέφωνα και οδούς.

Η αναζήτηση στέγης, ωστόσο, είναι πιο εύκολη φέτος, μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, που βρήκε τους περισσότερους φοιτητές στα σπίτια τους λόγω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αλλά και τους ιδιοκτήτες χωρίς εισόδημα.

Αυτή είναι και η εξήγηση για τη μεγάλη διαθεσιμότητα που υπάρχει ακόμη και στο κέντρο της πόλης, όπου, μάλιστα, πολλά ακίνητα ανακαινίστηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, όταν και παρέμειναν άδεια, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη μεσιτικού γραφείου Δημήτρη Καλαντζόγλου.

«Οι φοιτητές έχουν έρθει, βρίσκουν εύκολα σπίτια στο κέντρο, γιατί υπάρχει αρκετά μεγάλη διαθεσιμότητα», σημείωσε και πρόσθεσε πως αυτό που αναζητούν οι ενδιαφερόμενοι, είναι κυρίως διαμερίσματα σε όροφο και σε καλή κατάσταση.

Όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που ζητούν μάλιστα επιπλωμένα διαμερίσματα, προκειμένου να αποφύγουν τις πρόσθετες δαπάνες του οικιακού εξοπλισμού, έχοντας πιθανώς στο πίσω μέρος του μυαλού τους πώς η πανδημία μπορεί να φέρει νέες ανατροπές στον προγραμματισμό.Παράλληλα, αυξάνονται και εκείνοι που ζητούν ένα διαμέρισμα τύπου «allinclusive», δηλαδή πέρα από την επίπλωση και τις ηλεκτρικές συσκευές, να περιλαμβάνονται στο ενοίκιο και οι δαπάνες ύδρευσης, ρεύματος, ακόμη και ίντερνετ.

«Μερικοί κάνουν τους υπολογισμούς τους και βλέπουν ότι κάτι τέτοιο τους συμφέρει», σημείωσε ο κ. Καλαντζόγλου, επισημαίνοντας πως για τον λόγο αυτό, οι τιμές για ένα φοιτητικό διαμέρισμα στο κέντρο κυμαίνονται από τα 280 ευρώ έως και 500 ή 600 ευρώ.

Προς το παρόν, οι φοιτητές που έσπευσαν να έρθουν στην πόλη, βρίσκουν εύκολα σπίτι στο κέντρο, αλλά προφανώς σύντομα τα διαθέσιμα θα εξαντληθούν και έτσι θα ξεκινήσει μεγάλη κίνηση και προς την περιφέρεια της πόλης, όπως τα Σεισμόπληκτα και την Ανατολή, σημεία τα οποία επιλέγουν οι φοιτητές λόγω της εγγύτητας με την πανεπιστημιούπολη.

Εξάλλου, όπως πρόσθεσε ο κ. Καλαντζόγλου, αναμένεται και δεύτερο «κύμα» προσέλευσης φοιτητών. Αφενός πρόκειται για εκείνους που δε βιάστηκαν, αναμένοντας τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την πανδημία και επιλέγοντας να έρθουν στην πόλη στις αρχές Οκτωβρίου, οπότε ξεκινούν τα μαθήματα για το νέο ακαδημαϊκό έτος, αφετέρου πρόκειται για τους σπουδαστές των δημόσιων και ιδιωτικών ΙΕΚ, του ΟΑΕΔ και της Γαλακτοκομικής Σχολής, οι οποίοι επίσης αναμένεται να έρθουν το επόμενο διάστημα στην πόλη.

Σχετικά άρθρα

Με πολύμορφες κινητοποιήσεις συνεχίζουν οι φοιτητές

Με αφορμή το δημόσιο «παράπονο» του κ. Παρτσαλάκη

Σπύρος Ζαφείρης

Πολλές παγίδες στο «κυνήγι» στέγης

Γεωργία Χαλάτση