ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Λαϊκισμό» και «λεονταρισμούς» για τη Βελλά καταγγέλλει ο Σπ. Ριζόπουλος

«Πανηγύρι λαϊκισμού» χαρακτήρισε ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος τις αντιδράσεις που υπήρξαν όλο το προηγούμενο διάστημα για την απόφαση να μπει λουκέτο στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία της Βελλάς και στη θέση της να λειτουργήσει Σχολή Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών.

Τα πυρά του στράφηκαν κυρίως κατά του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου, στον οποίο απέδωσε «λεονταρισμούς του και πέντε», λέγοντας ότι όχι μόνο γνώριζε για την απόφαση κατάργησης, αλλά ήταν μεταξύ όσων την εισηγήθηκαν. Όπως ανέφερε ο κ. Ριζόπουλος, ο πρώην υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου τον ενημέρωσε, σε συζήτησή τους, ότι ήταν επιθυμία και της Αρχιεπισκοπής και της τριανδρίας που τότε την υποστήριζε και στην οποία συμμετείχε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, να διαμορφωθούν τα Κέντρα Ιερατικής Μαθητείας ως σχολές διετίας που θα περνούσαν στην αιγίδα της Αρχιεπισκοπής. «Όπως καταλαβαίνετε, δε θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα τέτοιο θεσμικό πλαίσιο και να συνεχίσουν να λειτουργούν ως είχαν οι Ιερατικές Σχολές, με απόλυτα σύμφωνη γνώμη του Μητροπολίτη μας. Συνεπώς, δεν το γνώριζε απλά, ήταν και επιθυμία του να γίνει με αυτόν τον τρόπο», υποστήριξε, ενώ στο ίδιο κάδρο έβαλε και τον περιφερειάρχη Ηπείρου, τον οποίο επίσης κατηγόρησε για λαϊκισμό, προκειμένου να καλύψει τις δικές του ευθύνες.
Πέραν των καταγγελιών του για το κλείσιμο της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας της Βελλάς, ο κ. Ριζόπουλος έθεσε υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα των επενδύσεων στις οποίες έχει προχωρήσει ο Μητροπολίτης, αξιοποιώντας και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. «Με απόφαση του Άρειου Πάγου το 1985, η ακίνητη περιουσία της Βελλάς έχει περιέλθει στο ελληνικό δημόσιο. Ζητάω από τον Μητροπολίτη να παρουσιάσει τον νόμο με βάση τον οποία του επιτρέπει, σε έδαφος που δεν του ανήκει, να προχωρήσει σε οποιαδήποτε επένδυση. Αν έχω δίκιο και δεν υπάρχει, τίθεται ζήτημα νομιμότητας των επενδύσεων ΕΣΠΑ και των οικονομικών στηρίξεων της περιφέρειας. Κι αυτό είναι σοβαρό», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως, εφόσον εκλεγεί, πρώτη κίνηση θα είναι να διερευνήσει το κατά πόσο μπορεί η περιφέρεια Ηπείρου να διεκδικήσει από το υπουργείο Οικονομικών, το σύνολο των κληροδοτημάτων. Ο κ. Ριζόπουλος έσπευσε, πάντως, να ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει καμία αντίρρηση στην αξιοποίηση σε επίπεδο πρωτογενούς τομέα που επιχειρείται, αρκεί η αφετηρία να μην είναι αδιαφανής.
Από τα πυρά του δεν ξέφυγαν και οι Ενώσεις Αποφοίτων, δηλώνοντας ανακουφισμένος που ο πατέρας του έχει φύγει από τη ζωή και δεν έζησε αυτό που ζούμε σήμερα, αλλά και το ότι δε συμμετείχε στη σιωπή και την αδιαφορία των οργανωμένων συλλόγων των Βελλαϊτών. «Δεν τους κρίνω, γιατί δεν είμαι Βελλαΐτης, αλλά περιορίζονται μόνο σε ανταλλαγές αβροφροσύνης με τον Δεσπότη, γιατί, ενώ γνώριζαν, δεν επισκέφτηκαν ποτέ τον γενικό γραμματέα Ιερατικών Σχολών στο υπουργείο Παιδείας για να διεκδικήσουν οτιδήποτε. Ο καθένας διαμορφώνει ο ίδιος τη σχέση του με τον Θεό. Αυτοί πήραν πτυχίο στο όνομα του Θεού. Ας λογοδοτήσουν στη δική τους συνείδηση», τόνισε.

Ικανοποίηση για την απόσυρση των ΕΛ.ΠΕ.

Εκτός του θέματος της Βελλάς, ο κ. Ριζόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόσυρση των Ελληνικών Πετρελαίων από την Ήπειρο, εκφράζοντας την ελπίδα να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο και η Energean. Βέβαια, όπως τόνισε, εκτός από τον αγώνα των δημοκρατικών δυνάμεων της περιοχής, συνηγόρησε και η υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου. «Ο μόνος υποστηρικτής των πετρελαίων ήταν ο κ. Καχριμάνης. Πρόκειται για άλλη μία νίκη των δημοκρατικών δυνάμεων και για ήττα του κ. Καχριμάνη», σημείωσε, μεταξύ άλλων, και εξέφρασε τον θαυμασμό του προς το πρόσωπο του επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτη Ήπειρος» Κώστα Νουτσόπουλου, λέγοντας ότι πολλοί λίγοι στην Ελλάδα μπορούν να πουν ότι πολιτεύτηκαν με ειδικό σκοπό και δικαιώθηκαν.
Νωρίτερα, ο κ. Ριζόπουλος είχε εκφράσει τα συγχαρητήριά του στο Δημήτρη Μπακοχρήστο για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, τονίζοντας ότι δεν αρκούν τα συγχαρητήρια της περιφέρειας Ηπείρου, καθώς δε διαθέτει επίσημη πολιτική για τα ΑμεΑ.

Σχετικά άρθρα

Κόβει κάθε δεσμό με τους «Ορίζοντες Ηπείρου» ο Σπ. Ριζόπουλος

«Ορίζοντες Ηπείρου» – Ο Άλκης Λάνταβος διευθυντής του πολιτικού γραφείου

Συνέχεια αποχωρήσεων στους «Ορίζοντες Ηπείρου»

Ηπειρωτικός Αγών