ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δέσμευση για την κατάργηση των αντιπεριβαλλοντικών ρυθμίσεων της ΝΔ

Τα μείζονα περιβαλλοντικά ζητήματα και τις καταστροφικές επιπτώσεις του «περιβαλλοντοκτόνου» νόμου της Νέας Δημοκρατίας στον φυσικό πλούτο της χώρας συζήτησαν η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Μερόπη Τζούφη και ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών «Ελληνική Φύση» Μιχάλης Βάκας.

Αφορμή για τη συνάντηση αποτέλεσε η επικείμενη κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης και η μετατροπή τους «από ανεξάρτητους επιστημονικούς-περιβαλλοντικούς φορείς σε “παραρτήματα” ενός νέου υπερσυγκεντρωτικού φορέα (ΟΦΥΠΕΚΑ), απόλυτα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση και χωρίς τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε δελτίο τύπου της κ. Τζούφη.
Η βουλευτής Ιωαννίνων υπογράμμισε πως η οργάνωση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση είναι πιο επιτακτική από ποτέ σήμερα και προϋποθέτει τη συνεργασία όλων των φορέων, μεταξύ αυτών και των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, τη στήριξή τους με πόρους και προσωπικό, όπως και ανάθεση αρμοδιοτήτων λόγω της άριστης γνώσης των περιοχών ευθύνης τους.
Παράλληλα, συζητήθηκε το ενδεχόμενο επιβολής εισιτηρίου για την είσοδο σε δρυμούς, προστατευόμενες περιοχές και δασικές περιοχές, με την κ. Τζούφη να σημειώνει ότι αποτελεί προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του δημόσιου φυσικού περιβάλλοντος, στερώντας -μεταξύ άλλων- μια σημαντική διαφυγή των πολιτών από τη δύσκολη καθημερινότητά τους.
Τέλος, η Μερόπη Τζούφη σημείωσε πως «η κλιματική κρίση και οι επιπτώσεις της απαιτούν δραστικά μέτρα και πολιτικές, συμμετοχή των κοινωνιών στη λήψη αποφάσεων και ενίσχυση των εμπλεκόμενων θεσμών και των φορέων». Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται για την κατάργηση των αντιπεριβαλλοντικών ρυθμίσεων της ΝΔ, οι οποίες απορυθμίζουν τις δημόσιες πολιτικές για το περιβάλλον και την λειτουργία των φορέων περιβάλλοντος».

Σχετικά άρθρα

«Μεμφόμαστε την κυβέρνηση για να διαφυλάξουμε το Κράτος Δικαίου»

Η κοινωνική αντιπολίτευση οδηγεί σε μέτωπο εντός Βουλής

Ένα ακόμη… «στο τέλος του έτους» για το Π.Δ. της Παμβώτιδας

Αποστόλης Τζελέτας