ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στοχευμένοι έλεγχοι κατά της ηχορύπανσης

Στοχευμένους ελέγχους για τον περιορισμό του φαινομένου της ηχορύπανσης που προκαλείται από οχήματα, πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.

Οι περισσότερες παραβάσεις που βεβαιώνονται, αφορούν έλλειψη αποτελεσματικού σιγαστήρα (εξάτμιση) κατάλληλου για μείωση θορύβου κινητήρα, κυρίως σε δίκυκλα, αλλά όχι μόνο, ενώ έχουν διαπιστωθεί και κάποιες παραβάσεις για επίδειξη ικανοτήτων και αυτοσχέδιους αγώνες.
«Όντως βγάζουμε πολλά συνεργεία αυτό το χρονικό διάστημα και διαπιστώνουμε πάμπολλες παραβάσεις. Όσον αφορά τις εξατμίσεις, θα θέλαμε να θυμίσουμε στους συμπολίτες μας ότι ζούμε σε ένα κοινωνικό σύνολο και δεν είμαστε μόνοι μας ούτως ώστε να βάζουμε εξατμίσεις, οι οποίες ενοχλούν όλον τον άλλο κόσμο. Ιδίως το βράδυ, όταν προσπαθούν να κάνουν και αυτοσχέδιους αγώνες, η ενόχληση είναι πολύ μεγαλύτερη και θέτουν σε κίνδυνο και τους άλλους χρήστες της οδού», ανέφερε ο διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων Γιώργος Αζέλης, κάνοντας γνωστό ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει συμμόρφωση.
Ένα ερώτημα που προκύπτει, είναι πώς όλα αυτά τα οχήματα με τις «πειραγμένες» εξατμίσεις, περνούν τον έλεγχο του ΚΤΕΟ. Σύμφωνα με τον κ. Αζέλη, σε πολλές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί ότι οι κάτοχοι των οχημάτων τα περνούν από τεχνικό έλεγχο με την εργοστασιακή εξάτμιση και μετά την αλλάζουν, όπως επίσης αλλάζουν και κάποιες ρυθμίσεις στον κινητήρα. «Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον αστυνομικό να βεβαιώνει την παράβαση, όπως το ακούει. Από εκεί και πέρα αυτός είτε θα πάει να περάσει πάλι ΚΤΕΟ είτε θα έρθει εδώ να περάσει έλεγχο. Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος θα γίνει», ανέφερε.
Ένα ζήτημα, πάντως, που προκύπτει, είναι ο τρόπος που γίνεται ο τεχνικός έλεγχος, με τη μέτρηση του θορύβου να γίνεται σε χαμηλές στροφές. Ωστόσο, μπορεί τα οχήματα να λειτουργούν αθόρυβα σε χαμηλές στροφές, ωστόσο η… συμπεριφορά τους να αλλάζει όταν οι στροφές ανέβουν.

Σχετικά άρθρα

Έλεγχοι και συλλήψεις για τα ντεσιμπέλ

Ο Γ. Αζέλης νέος Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων

Αβίωτη η ζωή λόγω ηχορύπανσης και τραπεζοκαθισμάτων

Αποστόλης Τζελέτας