ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Συντήρηση των υποδομών για τα άγρια άλογα της Λάκκας Σουλίου ζητά ο Στ. Καλογιάννης

Την άμεση συντήρηση των υποδομών, που έχουν κατασκευαστεί στο παρελθόν για να εξασφαλίζουν ένα μόνιμο και ασφαλές καταφύγιο για τα άγρια άλογα της Λάκκας Σουλίου, ώστε αυτά να επιβιώνουν υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, ζητά ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης.

Η παρέμβασή του αυτή προήλθε από πρόσφατα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο για τον κίνδυνο αφανισμού που αντιμετωπίζουν τα άγρια άλογα της Λάκκας Σουλίου, εξαιτίας των πολύ δύσκολων καιρικών συνθηκών και της γενικότερης εγκατάλειψής τους, με τον κ. Καλογιάννη να ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες να μεριμνήσουν για τις υποδομές, ώστε να μη χρειάζονται λύσεις, όπως η μεταφορά νερού με υδροφόρες.
«Στα βουνά του Σουλίου ζουν ελεύθερα δεκάδες άλογα, που εγκαταλείφθηκαν πριν από πολλά χρόνια από τους ιδιοκτήτες τους και έκτοτε προσπαθούν να επιβιώσουν υπό δυσμενείς συνθήκες. Από το 2006, με πρωτοβουλία μου ως υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, σε συνεργασία με την πολύ δραστήρια, τότε, περιβαλλοντική εταιρεία “Σουλιώτικη Συμπολιτεία”, ξεκινήσαμε μια προσπάθεια για τη διάσωση αυτών των αλόγων.
Η Διεύθυνση Ειδικών Έργων του, τότε, ΥΠΕΧΩΔΕ, μετά από αλλεπάλληλες επισκέψεις στελεχών της στην περιοχή, είχε εκπονήσει πλήρη σειρά μελετών (αρχιτεκτονική, στατική κ.λπ.) για την κατασκευή κατάλληλης μόνιμης υποδομής: στέγαστρα για τα άλογα, χώρο αποθήκευσης τροφής, δεξαμενή νερού, ποτίστρες κ.λπ. Εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση του έργου, το οποίο δημοπρατήθηκε από την, τότε, Περιφέρεια (Αποκεντρωμένη διοίκηση) και κατασκευάστηκε.
Στη συνέχεια, το 2008, εντάξαμε άλλο έργο, προϋπολογισμού 70.000 ευρώ, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Περιβάλλον” του ΥΠΕΧΩΔΕ και συγκεκριμένα στο Μέτρο 5.2 “Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση”. Στόχος του νέου έργου ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πολιτών και φορέων σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος και, κυρίως, της βιοποικιλότητας της ευρύτερης περιοχής του ορεινού όγκου Σουλίου, καθώς και η καταγραφή αυτών των αλόγων», επισημαίνει στη δήλωσή του.

Σχετικά άρθρα

«Καμπανάκι» με διπλή ανάγνωση για το Πάρκο Τεχνολογίας

«Έπραξα το καθήκον μου στο ακέραιο»

Γεωργία Χαλάτση

Έβαλε τέλος στα σενάρια για Δήμο και Περιφέρεια