ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Κλειδί» για την επιτυχία η σωστή προετοιμασία

Προσεκτικά μελετημένα βήματα και αρκετός χρόνος θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθεί η διαδικασία συγκρότησης και προώθησης προς αξιολόγηση του φακέλου υποψηφιότητας του Ζαγορίου ως Πολιτιστικό Τοπίο στην UNESCO.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα που προέκυψε από την εκδήλωση ενημέρωσης, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία του Τσεπελόβου, με πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της περιφέρειας Ηπείρου και του δήμου Ζαγορίου.
Στόχος είναι ο φάκελος να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του επόμενου χρόνου, ώστε να υποβληθεί προς αξιολόγηση, με τους υπεύθυνους να μην κρύβουν τη δυσκολία του εγχειρήματος. Ωστόσο, ένα θετικό στοιχείο είναι ότι υπάρχει πλούσια και ποικίλη βιβλιογραφία για το Ζαγόρι από έγκριτους επιστήμονες, η οποία αξιοποιείται στον φάκελο, που μέχρι στιγμής αριθμεί 450 σελίδες, χωρίς να υπολογίζονται το φωτογραφικό υλικό, τα σχέδια και οι αποτυπώσεις.
Για μια επίπονη διαδικασία αξιολόγησης προϊδέασε η διευθύντρια Διαχείρισης του Εθνικού Αρχείου Μνημείων Ευγενία Γερούση- Μπεντερμάχερ, λέγοντας ότι οι εμπειρογνώμονες δε θα είναι Έλληνες. «Η διαδικασία αξιολόγησης περιλαμβάνει και τη συνεχή ετοιμότητα της βασικής ομάδας του υπουργείου Πολιτισμού και της περιφέρειας Ηπείρου, προκειμένου να απαντώνται τυχόν ερωτήματα και να δίνονται έγκαιρα διευκρινήσεις», πρόσθεσε.
Για ένα παγκοσμίως ζωντανό, μοναδικό και εξελισσόμενο πολιτιστικό τοπίο, ένα πνευματικό και υλικό αγαθό που αξίζει να ενταχθεί στα μνημεία της UNESCO, έκανε λόγο η διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού Σταυρούλα Φωτοπούλου, αναφερόμενη στα σημεία- κλειδιά της πρότασης. «Θεωρούμε ότι το Ζαγόρι αποτελεί μία εξαιρετική περίπτωση προσαρμογής του ανθρώπου και των κοινωνιών του σε έναν ορεινό τόπο, στον οποίο τοπικές μορφές κοινωνικής οργάνωσης, εκμεταλλευόμενες τις εκάστοτε ιστορικές συγκυρίες, κατάφεραν επιτυχώς να μετατρέψουν αυτόν τον τόπο σε μια μεγάλη ευκαιρία για την επιβίωση και την ευημερία των επόμενων γενιών. Το Ζαγόρι, δηλαδή, καταρρίπτει έναν μύθο, ένα στερεότυπο, που ταυτίζει την ορεινότητα με την καθυστέρηση, οικονομική και κοινωνική, αλλά και την ένδεια με την ευρύτερη έννοια, Ένδεια όχι μόνο υλική, αλλά και πνευματική», τόνισε, μεταξύ άλλων, ενώ μίλησε ακόμη για τα «ισχυρά χαρτιά» της βιοποικιλότητας και της φυσικής κληρονομιάς, αλλά και για το πλεονέκτημα που δίνει η ένταξη του Γεωπάρκου Βίκου- Αώου στο δίκτυο των Παγκοσμίων Γεωπάρκων της UNESCO.
Πολύπλοκο και πολυσύνθετο χαρακτήρισε το Σχέδιο Διαχείρισης ο αναπληρωτής διευθυντής της «Ήπειρος Α.Ε.» Αριστοτέλης Σταγκίκας, παρουσιάζοντας τις βασικές του αρχές.
Εκ μέρους των διοργανωτών της εκδήλωσης, ο δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος ζήτησε να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και κάθε βήμα να γίνει με προσοχή και ευθύνη, καθώς ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος, ενώ ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης είπε πως η ένταξη θα πρόκειται για μεγάλο κατόρθωμα και στάθηκε στη σημασία της συνεργασίας.
Στην αρχή της εκδήλωσης αναγνώστηκαν τα μηνύματα που απέστειλαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Μερόπη Τζούφη, λέγοντας πως «το εγχείρημα προϋποθέτει την αξιοποίηση της τοπικής γνώσης, την ενεργή συμμετοχή των τοπικών φορέων και κοινωνιών, όπως και το σχεδιασμό κατάλληλων εθνικών πολιτικών που σέβονται έμπρακτα το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και τα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά της περιοχής».
Την εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ζαγορισίων Γιώργος Φούκας, ο οποίος, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ανέφερε ότι και μόνο η προσπάθεια σύνταξης του φακέλου είναι πολύ σημαντική και οικουμενικώς αναγνωρίσιμη.
Την παρουσίαση ακολούθησε πολύ ενδιαφέρουσα και ζωντανή συζήτηση με τους παρευρισκόμενους. Εκ μέρους της Αρχιτεκτονικής Σχολής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής Ν. Πατσαβός, ενώ στην εκδήλωση παρέστησαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και μέλη του δημοτικού συμβουλίου, εκπρόσωποι τοπικών Πολιτιστικών Συλλόγων, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Ηπείρου, της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου, της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων, της Ένωσης Ζαγορισίων Αθηνών, της «Επέκεινα χώρα», του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου, του Οικομουσείου Ζαγορίου και του Δασαρχείου Ιωαννίνων.

Σχετικά άρθρα

Τον Μάιο η UNESCO στο Ζαγόρι

Γεωργία Χαλάτση

Ρότα για την UNESCO έβαλε και η αρχαία Νικόπολη

Μία επιβράβευση και οι… σκληρές πραγματικότητες για το Ζαγόρι