ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ετοιμότητα, συστάσεις και μέτρα λόγω καύσωνα

«Καυτές» αναμένεται να είναι οι επόμενες μέρες με τον υδράργυρο να χτυπά «κόκκινο» και την κορύφωση του κύματος καύσωνα να αναμένεται Δευτέρα προς Τρίτη. Από την Τετάρτη οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να υποχωρήσουν, ωστόσο τα επίπεδα των θερμοκρασιών θα παραμείνουν υψηλά, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά.

Η ΕΜΥ θα εκδίδει ανά τριήμερο τα όρια των θερμοκρασιών, ενώ για το επόμενο τριήμερο η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 44 βαθμούς. Σε τοπικό επίπεδο ενδέχεται να σημειωθούν και υψηλότερες θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υψηλές θερμοκρασίες οφείλονται στις αέριες μάζες που μεταφέρουν πολύ θερμές μάζες από τις ακτές της Αφρικής προς την Ελλάδα.

Ο καύσωνας που πλήττει τη χώρα αναμένεται να λάβει ιστορικές διαστάσεις, σύμφωνα με νέα ενημέρωση από το «meteo.gr» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Την ετοιμότητα της πολιτείας για το κύμα καύσωνα που αναμένεται διεμήνυσαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε πως σε πλήρη ετοιμότητα είναι η πυροσβεστική με το σχέδιο «Ιόλαος» σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται εταιρίες και τα αρμόδια υπουργεία ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα οποιαδήποτε διακοπή ρεύματος και ύδρευσης. «Θα υπάρξουν μεικτές περιπολίες, τα εναέρια μέσα θα επιτηρούν όλες της ημέρες και τις ώρες. Στη μάχη μπαίνει και η αστυνομία η οποία θα κάνει συνεχείς περιπολίες σε όλη την επικράτεια προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν εστίες πυρκαγιάς», σημείωσε.

Παράλληλα ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε έκκληση στους πολίτες για στοχευμένη χρήση του νερού και του ηλεκτρικού ρεύματος. Το σύστημα υγείας έχει τεθεί σε ετοιμότητα, όπως και το ΕΚΑΒ. Ο υπουργός κάλεσε μην χρησιμοποιούμε την λωρίδα έκτακτης ανάγκης γιατί η ΛΕΑ σώζει ζωές

«Πρέπει να δείξουμε τον ύψιστο βαθμό υπευθυνότητας και συνεργασίας. Είναι κρίσιμο δεν πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε που μπορεί να φέρει σε δυσκολία τον εαυτό μας», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ενόψει του νέου κύματος καύσωνα απεύθυνε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θοδωρής Λιβάνιος μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά για τον καύσωνα που σαρώνει τη χώρα.

Ο κ. Λιβάνιος είπε πως ζητήθηκε μέριμνα από τους δήμους να φιλοξενηθούν οι άστεγοι σε κλιματιζόμενους χώρους. Επίσης, ζητήθηκε η αποκομιδή των απορριμμάτων να γίνεται βραδινές ώρες ενώ έκανε έκκληση στους ιδιοκτήτες κατοικιδίων να τα βγάζουν βόλτα σε ώρα που δεν έχει ζέστη και να αφήνουν και νερό για τα αδέσποτα.

Μέτρα για τους εργαζόμενους

Για την προστασία των εργαζομένων ενόψει της πολυήμερης επικράτησης υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας και την αποφυγή φαινομένων θερμικής καταπόνησης υπό συνθήκες καύσωνα, το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και η Γενική Γραμματεία Εργασίας καλούν τους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12 με 4 το μεσημέρι), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο.

Παράλληλα, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας εντατικοποιεί την περίοδο αυτή τους στοχευμένους ελέγχους σε εργασιακούς χώρους, με έμφαση σε υπαίθριες εργασίες (π.χ. οικοδομές, οδικά και άλλα τεχνικά έργα), σε εργασίες σε στεγασμένους χώρους όπου λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών μπορεί να υπάρχει επί πλέον θερμική καταπόνηση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας-υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα (π.χ. σε χυτήρια, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, μαγειρεία κ.α.), καθώς και σε χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών). Σε κάθε περίπτωση, εφιστάται η προσοχή για εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

 

Σχετικά άρθρα

Καύσωνας και μετά… μπουρίνι

Γεωργία Χαλάτση

Σε επιφυλακή και ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο

Γεωργία Χαλάτση

Κλιματιζόμενοι χώροι στη διάθεση των πολιτών