ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σε επιφυλακή οι πυροσβεστικές υπηρεσίες

Στο επίπεδο 3, της υψηλής επικινδυνότητας, βρίσκεται σήμερα, για πρώτη φορά φέτος, ο νομός Ιωαννίνων, στον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, με την πυροσβεστική υπηρεσία στα Γιάννενα αλλά και σε ολόκληρη την Ήπειρο να βρίσκεται σε μερική επιφυλακή, πριν καλά –καλά λήξει η γενική επιφυλακή του Πυροσβεστικού σώματος.

Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, που πρόκειται μάλιστα να συνεχιστούν, αρκούν από μόνες τους να προκαλέσουν δυσάρεστες καταστάσεις, αλλά σε συνδυασμό με ανθρώπινη αμέλεια ή απροσεξία, μπορεί να αποβούν μοιραίες.

Ο σχεδιασμός της Πυροσβεστικής υπηρεσίας είναι ο καταμερισμός δυνάμεων ώστε μην υπάρχουν ακάλυπτες περιοχές, όπως ανέφερε ο Συντονιστής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας και νήσων υποστράτηγος Δημήτρης Κοντογιάννης. Ωστόσο δεν λείπουν και οι δυσκολίες στην κατεύθυνση αυτήν λόγω των μετακινήσεων δυνάμεων από την Ήπειρο σε άλλες περιοχές, όπως συμβαίνει τα τελευταία 24ωρα, εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς στην Πάτρα.

Την ίδια ώρα βέβαια, η πυροσβεστική υπηρεσία καλείται να αντιμετωπίσει πλήθος συμβάντων, όπως ο απεγκλωβισμός ενός ζευγαριού στην κοίτη του Αράχθου, στην γέφυρα Τσιμπόβου καθώς ανέβηκε απότομα η στάθμη του νερού λόγω του φράγματος ή η πυρκαγιά σε αυτοκίνητο που κινούνταν στην Ιόνια Οδό, σήμερα το πρωί.

«Η υπηρεσία δεν σταματάει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντογιάννης, καλώντας τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην κάνουν εργασίες στην ύπαιθρο αυτή την περίοδο.

«Θεωρώ ότι είναι εγκληματικό,  ακόμη και για τον ίδιο, να κάνει κάποιος θερμές εργασίες στην ύπαιθρο», τόνισε, προσθέτοντας πως είναι δυνατή η επιβολή διοικητικών προστίμων από πέρυσι, ωστόσο ούτε οι ίδιοι οι πυροσβέστες θέλουν να βρίσκονται στην δυσάρεστη θέση να ακολουθούν αυτόφωρες διαδικασίες ειδικά εις βάρος ανθρώπων μεγάλης ηλικίας.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να σεβόμαστε τον άλλον, να μάθουμε να ακούμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντογιάννης.

Σχετικά άρθρα

Ισχυρές συστάσεις στο ξεκίνημα της αντιπυρικής περιόδου

Αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες εικόνες

Γεωργία Χαλάτση

Σε επιφυλακή με συνεχείς περιπολίες η Πυροσβεστική