ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πέντε οι στόχοι, πολλές οι προκλήσεις

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαμόρφωση του νέου ΕΣΠΑ που θα φέρει στην περιφέρεια Ηπείρου σχεδόν 430 εκατομμύρια ευρώ την επόμενη οκταετία περίπου, με το πρώτο σχέδιο της Διαχειριστικής Αρχής να τίθεται υπό την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 13 Οκτωβρίου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για τη νέα προγραμματική περίοδο ανέρχεται σε 426 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 362 εκατομμύρια προέρχονται από κοινοτικούς πόρους και τα 63 αποτελούν την εθνική συμμετοχή.

Η εξειδίκευση του προγράμματος θα ξεκινήσει μετά την έγκριση του σχεδίου από τις Βρυξέλλες και ανάλογα με τις προτάσεις θα εκδίδονται και οι σχετικές προσκλήσεις που απευθύνονται φυσικά σε δημόσιους φορείς, όπως οι περιφέρειες και οι δήμοι, αλλά και ιδιώτες.

«Η δυναμική, εξωστρεφής και αειφορική ανάπτυξη της Ηπείρου, εστιασμένη στην μοναδικότητα, το περιβάλλον και την ιστορία , ώστε να καταστεί ελκυστικός προορισμός για καινοτόμο επιχειρηματικότητα και τουριστική προσέλκυση επισκεπτών από όλο τον κόσμο καθώς και ένα σύγχρονο ενεργειακό, επιχειρηματικό, μεταφορικό κέντρο της χώρας και πύλη εισόδου της Δυτικής Ευρώπης», είναι το όραμα της περιφέρειας Ηπείρου μέσω του νέου προγράμματος, τους άξονες του οποίου ανέλυσε η προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής Εύη Παπανικολάου κατά την συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Ως Στρατηγικοί Στόχοι της περιφέρειας ορίζονται η ενίσχυση και διαφοροποίηση της περιφερειακής οικονομίας μέσω της αξιοποίησης της έρευνας και της καινοτομίας, η προώθηση της αειφορίας, της ορθολογικής και αποδοτικής διαχείρισης των φυσικών πόρων και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η ενίσχυση της κινητικότητας, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και του ανθρώπινου δυναμικού της περιφέρειας και η στήριξη της βιώσιμης και ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης.

«Προετοιμαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα με μελέτες. Είναι πολλά που μπορούν να γίνουν, αλλά χρειάζεται δουλειά», σημείωσε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος αναφέρθηκε σε Ολοκληρωμένες Χωρικές Παρεμβάσεις, όπως στην ανάδειξη του ιστορικού Σουλίου, αλλά και την ανάδειξη της Κόνιτσας μέσα από την αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών.

Αντίστοιχη προσέγγιση ήταν αυτή στην τρέχουσα περίοδο που αφορά την παράκαμψη της αρχαίας Νικόπολης, ένα έργο οδικό, που δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί αν δεν εντάσσονταν σε μια τέτοια λογική.

Νέα συζήτηση όταν εγκριθεί το σχέδιο, ζήτησαν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που επεσήμαναν πως πρέπει να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση με προτάσεις και προτεραιοποίηση των έργων, σημειώνοντας πως θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία και με τους δήμους της Ηπείρου.

Την ωρίμανση μεγάλων έργων ζήτησε, μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γ. Ζάψας, που αναφέρθηκε και στην ανάγκη διεκδίκησης , ενώ εκ μέρους της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου», ο περιφ. σύμβουλος Στάθης Νάνος έκρινε ότι το σχέδιο δεν έχει προοπτική. Ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» Δ. Δημητρίου, ζήτησε να υπάρξει νέα εκτενής συζήτηση, προκειμένου να κατατεθούν ιδέες και προτάσεις. Εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» η Τίνα Ζέκα σημείωσε πως, όπως και στο παρελθόν, ο προσανατολισμός των προγραμμάτων δεν είναι προς την κατεύθυνσης της κάλυψης των λαϊκών αναγκών.

Για μια «έκθεση ιδεών» ούτε λίγο ούτε πολύ έκαναν λόγο οι επικεφαλής της ΑΡ.ΠΗ και της «Ανυπότακτης Ηπείρου» Ζ. Γαλατάς και Κ. Νουτσόπουλος, σημειώνοντας πως ουσιαστικά η περιφέρεια, όπως και η χώρα, υλοποιεί μέσω αυτών των προγραμμάτων τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, από την νέα προγραμματική περίοδο αλλά και κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο δεν «απουσιάζει» το όραμα των διευρωπαϊκών αξόνων και της σιδηροδρομικής σύνδεσης. Τα έργα αυτά μπορούν να ενταχθούν στο Τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Υποδομών ή στο εργαλείο Connecting Europe Facility. Παράλληλα, ήδη έχουν ανακοινωθεί έργα τα οποία τα υπουργεία έχουν εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως είναι το Τζαμί Καλούτσιανης, το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και το Κάστρο της Κιάφας στο Σούλι.

Οι προσκλήσεις μάλιστα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του φθινοπώρου.

 

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

22 χρόνια εργασιών και έπεται συνέχεια

Γεωργία Χαλάτση

Σύμπραξη για Δομή Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας