ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Οδομαχιών» συνέχεια, με διπλή απάντηση Καχριμάνη

Διπλή ανταπάντηση στον πρώην υπουργό Χρήστο Σπίρτζη έδωσε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, εγγράφως αλλά και κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, σχετικά με τους διευρωπαϊκούς άξονες και το τμήμα Ιωάννινα-Κακαβιά.

Στην έγγραφη απάντηση, που ήταν και σε πιο έντονο ύφος, ο κ. Καχριμάνης αποδίδει στον πρώην υπουργό απόπειρα διαστρέβλωσης των γεγονότων όπως και ανακρίβειες και παραπληροφόρηση.

Επί των έργων, αυτό που τονίζει είναι ότι κατά την θητεία του δεν προχώρησαν οι συνδέσεις της Ιόνιας Οδού με Κακαβιά και με Πρέβεζα, παρόλο που η περιφέρεια Ηπείρου, σε συνεννόηση με το υπουργείο, δέσμευσε τους σχετικούς πόρους από το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2014». «Για αυτά τα δύο έργα επί πέντε χρόνια ο τότε υπουργός είτε δεν έλεγε την αλήθεια, είτε κορόιδευε συστηματικά τους Ηπειρώτες», σημειώνει ενώ κατά την διάρκεια του περιφερειακού συμβουλίου, αναφέρθηκε και στην δέσμευση του υπουργού για την χρηματοδότηση του τμήματος Πλάκα-Πράμαντα με πέντε εκ. ευρώ, που δεν υλοποιήθηκε.

«Για μεν τη σύνδεση Ιωάννινα- Κακαβιά και από την απάντησή του προκύπτει ότι ουδέποτε ασχολήθηκε πραγματικά για εξεύρεση χρηματοδότησης. Ούτε όμως και εξήγησε και ποτέ για την αλλαγή των κυκλοφοριακών δεδομένων που ισχύουν για όλη την Ε.Ε. και όχι μόνο για την Ελλάδα», σημειώνει ο κ. Καχριμάνης.

Για το τμήμα κόμβος Καμπής- Γέφυρα Καλογήρου, τον Αύγουστο του 2018 το υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την περιφέρεια, ωστόσο, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, παραμονές των βουλευτικών εκλογών ο αρμόδιος Διευθυντής Οδικών Υποδομών του υπουργείου υπέγραφε έγγραφό -που στην Περιφέρεια έφτασε μετεκλογικά- ότι οι μελέτες δεν είχαν ολοκληρωθεί. «Η Περιφερειακή Αρχή και επί της δικής του θητείας και επί της σημερινής πολιτικής ηγεσίας, ακολουθεί την ίδια τακτική ζητώντας την υλοποίηση των δύο έργων και τη βελτίωση όλων των διευρωπαϊκών οδικών αξόνων της Ηπείρου», σημειώνει ο κ. Καχριμάνης.

Στο πλαίσιο αυτό, η περιφέρεια ανέλαβε και περαιτέρω πρωτοβουλίες για την προώθηση των διαδικασιών και σε πρώτο στάδιο για να ενταχθεί το άξονας Γιάννενα- Κακαβιά στο Ταμείο Ανάκαμψης. «Η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε, όχι εξαιτίας της μελέτης όπως ορισμένοι αδιάβαστοι υποστηρίζουν, αλλά λόγω άρνησης της Ε.Ε. να εντάξει άλλα οδικά έργα. Πάει πολύ όμως ο πρώην υπουργός που ευθύνεται για το “απόλυτο μηδέν” στους δύο άξονες να ζητά εξηγήσεις για τις προσπάθειες που τώρα γίνονται», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Καχριμάνης απαντά και στις αναφορές του κ. Σπίρτζη περί «λογικών Μετσόβου», αλλά και τα διόδια. «Με πρωτοβουλία μου – του εκ Μετσόβου καταγόμενου- η περιφέρεια Ηπείρου προσέφυγε και δικαιώθηκε για την εξαίρεση του συνόλου των κατοίκων της Π.Ε. Ιωαννίνων στο ΣτΕ, το οποίο ακύρωσε την διάτρητη απόφαση Σπίρτζη, καθώς δεν βρήκε κανένα λόγο που να δικαιολογεί την ευνοϊκή μεταχείριση των κατοίκων του Μετσόβου. Έτσι παραπέμφθηκε στο Υπουργείο να επανακριθεί για το σύνολο των κατοίκων της Π.Ε. Ιωαννίνων η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση, που ο κ. Σπίρτζης προνόησε μόνο για τους κατοίκους του Μετσόβου. Σε άλλες Π.Ε. ο τότε Υπουργός Υποδομών έδινε απαλλαγή στο σύνολο των κατοίκων τους, στην Π. Ε. Ιωαννίνων και στα διόδια Δροσοχωρίου έδωσε απαλλαγή μόνο στους κατοίκους του Δήμου Μετσόβου. Το γιατί; Όχι προφανώς για να ικανοποιήσει την «ομάδα Μετσόβου», αλλά για να εκθέσει στην κοινή γνώμη κάποιον ή κάποιους.  Αντί δε να ζητήσει συγνώμη για αυτή την μικροπολιτική του στάση, ζητά εξηγήσεις και για το τι θα γίνει με την εφαρμογή της απόφασης», τονίζει ο κ. Καχριμάνης, που καταλήγει καλώντας τον κ. Σπίρτζη να απαντήσει για τα αποτελέσματα της πολιτικής διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για το έργο Ιωάννινα-Κακαβιά, στην οποία είχε αναφερθεί ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Απάντηση δεν πήραμε, παρά μόνο ότι … αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη! Μετά από όλα αυτά πάει πολύ ο κ. Σπίρτζης να θέτει ερωτήματα στην περιφέρεια Ηπείρου για την επικαιροποίηση της μελέτης Γιάννενα- Κακαβιά κλπ.. Έλεος!!!», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα

Συμβολή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη νέα γέφυρα Κοράκου

Δεν υιοθέτησε την ανάγκη μητρώου για τα γεφύρια ο Αλ. Καχριμάνης

«Ανεφάρμοστη» κατά την Περιφέρεια η ΚΥΑ για την επιδότηση ρεύματος