ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πρώτη παρουσίαση της υποψηφιότητας του Ζαγορίου για την UNESCO

Η παρουσίαση της πρώτης εκδοχής του φακέλου υποψηφιότητας του Ζαγορίου ως Πολιτιστικού Τοπίου στην UNESCO πρόκειται να γίνει το Σάββατο, 31 Ιουλίου, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η περιφέρεια Ηπείρου και ο δήμος Ζαγορίου διοργανώνουν εκδήλωση ενημέρωσης για τη συγκρότηση και προώθηση του φακέλου, στις 8 το βράδυ, στο Τσεπέλοβο, σε μια εκδήλωση που θα συντονίσει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ζαγορισίων Γιώργος Φούκας και θα χαιρετίσουν η κ. Μενδώνη, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης και ο δήμαρχος Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλος.

Τα θέματα που θα αναπτυχθούν στην εκδήλωση προσεγγίζουν συνολικά τις ενέργειες και την πορεία προς την εγγραφή του Ζαγορίου στα Πολιτιστικά Τοπία της UNESCO μέσα από τη διαδικασία συγκρότησης και αξιολόγησης του φακέλου υποψηφιότητας, ο οποίος περιλαμβάνει την τεκμηρίωση των αξιών του Πολιτιστικού Τοπίου του Ζαγορίου, την αποτύπωσή τους καθώς και το προτεινόμενο σχέδιο διαχείρισής τους στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι παρουσιάσεις θα γίνουν από τα αρμόδια στελέχη του ΥΠΠΟΑ και της Αναπτυξιακής Εταιρείας «ΉΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.». Συγκεκριμένα, η διευθύντρια Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων θα αναφερθεί στις «Διαδικασίες συγκρότησης και αξιολόγησης του φακέλου υποψηφιότητας και την πορεία προς την εγγραφή του Ζαγορίου στα Πολιτιστικά Τοπία της UNESCO. Η διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Σταυρούλα Βίλλυ Φωτοπούλου θα αναφερθεί στην τεκμηρίωση και αποτύπωση στο φάκελο υποψηφιότητας των αξιών του πολιτιστικού τοπίου Ζαγορίου και ο αν. διευθυντής της Ήπειρος Α.Ε. θα αναφερθεί στο σχέδιο διαχείρισης, το περίγραμμα και τις βασικές αρχές του.

Στην εκδήλωση, καλούνται οι φορείς και οι κάτοικοι του Ζαγορίου καθώς και κάθε ενδιαφερόμενος, να συμμετάσχουν.

Το χρονοδιάγραμμα των δράσεων για τη διαμόρφωση του φακέλου της υποψηφιότητας, είχε καθοριστεί σε ευρεία σύσκεψη υπό την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, πτιν αρκετούς μήνες.

Αρχικός στόχος του υπουργείου Πολιτισμού ήταν να υποβληθεί ο φάκελος για το πολιτιστικό τοπίο στην UNESCO στα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε να γίνουν από τον οργανισμό οι πρώτες παρατηρήσεις, που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην συμπλήρωση του οριστικού φακέλου της υποψηφιότητας, με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης την 31η Ιανουαρίου 2021.

«Η πολιτεία υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Ζαγορίου. Είναι ένα σύνθετο εγχείρημα, πολύ πιο σύνθετο από την ένταξη ενός μνημείου. Γι’ αυτό απαιτείται η συμμετοχή και κυρίως η ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας», είχε αναφέρει στη σύσκεψη η κ. Μενδώνη και συνιστώντας στον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο Ζαγορίου να επικοινωνήσουν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο την υποψηφιότητα για την UNESCO στους πολίτες της περιοχής.

Σχετικά άρθρα

«Παράθυρο» χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για Μεντρεσέ και Βιβλιοθήκη

Τον Μάιο η UNESCO στο Ζαγόρι

Γεωργία Χαλάτση

Ρότα για την UNESCO έβαλε και η αρχαία Νικόπολη