ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Υπέρ του εμβολιασμού, κατά του εκφοβισμού

Τον δρόμο προς την ψήφιση από την ολομέλεια της Βουλής πήρε η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, καθώς και της υποχρεωτική επίδειξης πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης.

Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν τρεις μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων. Πρόκειται για όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό), με ισχύ από τις 16 Αυγούστου, και για όλο το προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό) σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, διαγνωστικά κέντρα και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας), με ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.
Σε περίπτωση άρνησης εμβολιασμού, θα προβλέπεται αναστολή καθηκόντων. Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δε λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται αποδοχές. Με τη συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, η αναστολή θα αίρεται με όμοια απόφαση. Σημειώνεται πως δεν υπέχουν την υποχρέωση εμβολιασμού όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Οι λόγοι υγείας, στη βάση ειδικής λίστας εξαιρέσεων που προσδιορίζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, θα εγκρίνονται από τριμελείς επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια, οι οποίες αποτελούνται από ιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας και πανεπιστημιακούς ιατρούς.
Υπέρ των εμβολιασμών των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα και όλων των πολιτών, ως στάση ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, τάσσεται ξεκάθαρα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ και καλεί όσους δεν το έχουν κάνει, να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα για να εμβολιαστούν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η λαίλαπα της πανδημίας.
«Είναι μια στάση ευθύνης απέναντι σε μια ανεύθυνη και τυχοδιωκτική στάση της κυβέρνησης, αντί να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα για να ευαισθητοποιήσει την ελληνική κοινωνία για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού», ανέφερε ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας και πρόσθεσε πως, μαζί με όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς εταίρους, πρέπει να γίνει μια καμπάνια προκειμένου να πειστούν όλοι.
Ωστόσο, η ΑΔΕΔΥ απορρίπτει τον εκφοβισμό για απολύσεις προσωπικού και τη λογική του «μαστίγιου και του καρότου». «Ο καθολικός εμβολιασμός πρέπει να είναι εθελοντικός. Είμαι αισιόδοξος ότι όλοι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα θα δείξουμε αυτή τη στάση ευθύνης και θα στείλουμε ένα μήνυμα στην κοινωνία», κατέληξε ο κ. Γρίβας.

Σχετικά άρθρα

Εκδήλωση της ΑΔΕΔΥ με τον Διονύση Τεμπονέρα

Ηπειρωτικός Αγών

Μεταφέρεται η αργία, 1η Μάη η απεργία

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί με το επικαιροποιημένο εμβόλιο