ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Η μετάλλαξη Delta έφτασε και στην Ήπειρο

Κερδίζει έδαφος η μετάλλαξη Delta στη χώρα, αλλά και στην Ήπειρο, σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, για την γονιδιωματική ανάλυση σε 856 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν την περίοδο 17 Ιουνίου έως 12 Ιουλίου.

Από τον έλεγχο των 856 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 760 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) και 69 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring). Εκ των 760 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 466 αφορούν το στέλεχος Delta, 200 αφορούν το Alpha, 93 αφορούν το Βeta και ένα αφορά το Gamma. Εκ των 69 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση, όλα αφορούν το στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K).
Σύμφωνα με την περιφερειακή κατανομή για τα τέσσερα συχνότερα στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση, στην Ήπειρο εντοπίστηκε η μετάλλαξη Delta το διάστημα από 21 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου, σε ποσοστό 50% επί των ελεγχθέντων δειγμάτων από τυχαία δειγματοληψία, που –όπως επισημαίνεται- ο αριθμός τους είναι μικρότερος από 30 δείγματα.
Στο συνολικό διάστημα από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού, το ποσοστό της Delta φτάνει το 6,21% στην Ήπειρο και σε απόλυτους αριθμούς τα οκτώ κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων και τρία στην Π.Ε. Πρέβεζας.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση, στην Ήπειρο κατά 25% στο παραπάνω διάστημα (21 Ιουνίου – 4 Ιουλίου) εντοπίστηκε το στέλεχος Alpha, που επικρατεί και στο συνολικό διάστημα επιτήρησης με ποσοστό 71,43% των ελεγχθέντων δειγμάτων, και κατά 25% το στέλεχος Beta, που στο συνολικό διάστημα επιτήρησης έχει εντοπιστεί στο 1,86% των ελεγχθέντων δειγμάτων.
Αντίστοιχα, σε απόλυτους αριθμούς, στην ΠΕ Ιωαννίνων έχουν καταγραφεί 32 κρούσματα του στελέχους B.1.1.318 (Variant E484K) και δύο του στελέχους Beta, για το χρονικό διάστημα από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα
Το ίδιο στέλεχος Beta έχει εντοπιστεί σε ένα κρούσμα στην ΠΕ Πρέβεζας, ενώ το στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K) εντοπίστηκε σε δύο κρούσματα στην Άρτα, δύο στην Θεσπρωτία και 3 στην Πρέβεζα, επίσης για το χρονικό διάστημα από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης.

Σχετικά άρθρα

Επανέρχονται οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Γεωργία Χαλάτση

«Επιμένει» να μας ταλαιπωρεί ο κορωνοϊός

Η επείγουσα φάση έληξε, ο κορωνοϊός παραμένει

Γεωργία Χαλάτση