ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Τους έβγαλε από το δίλημμα η νέα απόφαση

Τους προβληματισμούς των επαγγελματιών της εστίασης για το αν θα μετατρέψουν τα καταστήματά τους σε χώρους για εμβολιασμένους ή μη, έδιωξε η κυβέρνηση με τη νέα απόφαση για την λειτουργία των εσωτερικών χώρων μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμό ή νόσησης.

Ειδικότερα, από την Παρασκευή 16 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου, οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους με το 85% της χωρητικότητας. Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μεικτή λειτουργία.
Παράλληλα, εξειδικεύτηκαν και τα πρόστιμα. Στην πρώτη παράβαση ορίζεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και επτά ημέρες αναστολή λειτουργίας για κατάστημα κάτω των 200 τμ και 5.000 ευρώ για χώρους άνω των 200 τμ και επτά μέρες αναστολή λειτουργίας. Σε δεύτερη παράβαση το πρόστιμο ανεβαίνει σε 10.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας και στην τρίτη παράβαση γίνεται προσωρινή αφαίρεση άδειας για 60 μέρες. Ο υπουργός σημείωσε ότι είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων βάσει αποδεικτικού υλικού από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σε όλο τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τους εργαζόμενους να κάνουν γνωστό αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι και με ειδική σήμανση θα ενημερώνουν τους πολίτες για το μέγεθος του κινδύνου.
«Η τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό είναι μονόδρομος», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργίαδης και υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί, το αμέσως προσεχές διάστημα, από το πόσο θα τηρήσουμε τα μέτρα και την πρόσκληση για τον εμβολιασμό. «Το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλοκαίρι καθημένων. Η πανδημία δε μας αφήνει κανένα περιθώριο. Τα ημερήσια κρούσματα διεθνώς αυξάνονται. Όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό, είναι ζήτημα καίριο να μη δοθεί η εντύπωση ότι χάνεται ο έλεγχος στην Ελλάδα, να εμφανίζεται συγκροτημένη εικόνα, να λειτουργούν οι επιχειρήσεις απρόσκοπτα και να διασωθούν οι θέσεις εργασίας. Με γνώμονα το κοινό συμφέρον έως 31 Αυγούστου θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα», σημείωσε.
Η επανεξέταση των αρχικών μέτρων λειτουργίας της εστίασης στους εσωτερικούς χώρους ήταν αναγκαία, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ Μπαρ, Εστιατορίων και συναφών επαγγελμάτων «Παμβώτις» Χρήστος Τάτσης, σημειώνοντας πως δε θα μπορούσαν εύκολα οι επαγγελματίες να κάνουν την επιλογή.
Βέβαια, ούτε και η τήρηση των νέων μέτρων φαίνεται εύκολη, με τους επαγγελματίες να αναμένουν λεπτομέρειες, καθώς και να «γνωρίσουν» την εφαρμογή που έχει δημιουργηθεί για τον έλεγχο των πιστοποιητικών των πολιτών. «Οι εμβολιασμοί είναι η μοναδική λύση, μακάρι να πάνε καλά και να επανέλθουμε σε κάποια κανονικότητα. Όσον αφορά στην εφαρμογή, θα δούμε από την Παρασκευή πώς θα λειτουργήσει. Είναι κάτι πρωτόγνωρο και για εμάς και για τους πελάτες», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Με υποσχέσεις για θέαμα υψηλού επιπέδου η 2η Ανάβαση Ιωαννίνων

Στα Γιάννενα η πρόεδρος του ΕΟΤ τον Μάιο

Το κόστος ενέργειας το μεγαλύτερο αγκάθι

Γεωργία Χαλάτση