ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αντιδράσεις στο και πέντε βλέπει ο Σπ. Ριζόπουλος

Όψιμες αντιδράσεις για την απόδοση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας αποδίδει σε μέρος της αυτοδιοίκησης ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε με υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, με αφορμή τον εν εξελίξει διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του πλειοψηφικού πακέτου.

Ο υπουργός του μετέφερε τη δέσμευση να λυθεί το ζήτημα της χερσαίας ζώνης με τον τρόπο που επιθυμεί η τοπική κοινωνία, με τον κ. Ριζόπουλο να σημειώνει ότι ο ίδιος προσωπικά τάσσεται στο πλευρό της κοινωνίας, αλλά όχι απαραίτητα σε αυτό των αυτοδιοικητικών. Υπενθύμισε δε ότι οι «Ορίζοντες Ηπείρου» δικαιώνονται με βάση τις εξελίξεις, αφού στο προεκλογικό τους πρόγραμμα είχαν προτείνει την εξέταση της πιθανότητας εξαγοράς του λιμανιού της Ηγουμενίτσας από την περιφέρεια Ηπείρου, στη λογική πως ο τζίρος από τις λιμενικές δραστηριότητες θα γινόταν ένας τεράστιος μοχλός ανάπτυξης για όλη την περιοχή.
«Γνωρίζοντας ότι ανά τον κόσμο η ανάπτυξη των λιμανιών ουσιαστικά καταπίνει τον κοινωνικό ιστό, καταθέσαμε μια ρηξικέλευθη πρόταση, η οποία όμως ήταν εντελώς εκτός αντίληψης του κ. Καχριμάνη. Όπως ακριβώς έγινε με την Ιόνια, λόγω έλλειψης οράματος και πολιτικής μυωπίας, η ευκαιρία που είχαμε τότε, χάθηκε. Σήμερα πολλοί είναι αυτοί που μου μεταφέρουν ότι κακώς δεν έγινε μια τέτοια προσπάθεια, δικαιώνοντας μας, αλλά είναι πλέον αργά», είπε αρχικά ο κ. Ριζόπουλος.
Πρόσθεσε δε ότι ο κ. Πιτούλης, ως δήμαρχος το 2005, κατάφερε να αφαιρεθεί το βόρειο τμήμα και το Δρέπανο από τον ΟΛΗΓ, αλλά το 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ, τα κομμάτια αυτά επέστρεψαν, με τον ίδιο και την περιφερειακή αρχή να σιωπούν. «Το δημοτικό συμβούλιο Ηγουμενίτσας ψήφιζε υπέρ αυτής της εξέλιξης και σήμερα ξαφνικά ξύπνησε; Ο κ. Παππάς ως δήμαρχος Φιλιατών που ήταν; Έχουμε να τον ακούσουμε από τότε που καίγανε τα βιβλία στη χωματερή. Η περιφερειακή σύμβουλος της “Αξιοβίωτης Ανάπτυξης”, πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. του ΟΛΗΓ, όταν έγινε συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο, απείχε της ψηφοφορίας λόγω σύγκρουσης συμφερόντων, δεν ενημέρωσε όμως το Σώμα για τα τεκταινόμενα ως όφειλε. Η κ. Δηλαβέρη δεν τίμησε τον ρόλο της ως μέλος του περιφερειακού συμβουλίου για να ενημερώσει. Ρωτώ, λοιπόν, γιατί τόσα χρόνια κανείς από την αυτοδιοίκηση δε συναντήθηκε με το ΤΑΙΠΕΔ πριν τον διαγωνισμό, για να θέσει όλους αυτούς τους προβληματισμούς που ακούμε σήμερα; Σιωπή, ύποπτη σιωπή από όλους», τόνισε ο κ. Ριζόπουλος.
Παράλληλα, εξέφρασε την αγωνία του για τον τρόπο με τον οποίο θα προσδιοριστούν οι χώροι που χρειάζεται ή όχι το λιμάνι για τις δραστηριότητές του, τονίζοντας ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν μπορεί να λυθεί πολιτικά και διερωτώμενος αν οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης έχουν καταθέσει προτάσεις κι έχουν συμμετάσχει ενεργά στο μάστερ πλαν της παραχώρησης του λιμανιού.
«Δυστυχώς δε βλέπω κάτι τέτοιο, δίνεται η εντύπωση πως η αγωνία μας είναι να σωθούν ορισμένα καταστήματα και τραπεζοκαθίσματα, πράγμα θεμιτό, αλλά όχι το κύριο ζητούμενο. Γι’ αυτό αποσαφηνίζω ότι οι “Ορίζοντες Ηπείρου” είναι στο 100% με την κοινωνία και βάζω άνω τελεία για τον ρόλο των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, οι οποίοι κινούνται στο και πέντε, όπως και με την υπόθεση με την Βελλά», κατέληξε ο κ. Ριζόπουλος.

Σχετικά άρθρα

Κόβει κάθε δεσμό με τους «Ορίζοντες Ηπείρου» ο Σπ. Ριζόπουλος

«Ορίζοντες Ηπείρου» – Ο Άλκης Λάνταβος διευθυντής του πολιτικού γραφείου

Συνέχεια αποχωρήσεων στους «Ορίζοντες Ηπείρου»

Ηπειρωτικός Αγών