ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αναθέσεις κομμάτι-κομμάτι για τις «τρύπες» της καθαριότητας

Μέσω αναθέσεων σε ιδιώτες προσπαθεί να καλύψει η δημοτική αρχή τις γνωστές και χρόνιες δυσλειτουργίες του τομέα καθαριότητας, με έναν τρόπο, όμως, που δεν είναι και ο πλέον ενδεδειγμένος.

Κι αυτό γιατί προχωρά σε αποσπασματικές λύσεις, δαπανώντας ουκ ολίγα χρήματα και αντιμετωπίζοντας ευκαιριακά κάποια από τα προβλήματα που σαφέστατα και υφίστανται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το θέμα που έρχεται στην αυριανή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, που αφορά την ανάθεση της εργασίας/υπηρεσίας με τίτλο «Καθαριότητα κοινοχρήστων χώρων Πάρκου Πυρσινέλλα Κληροδοτήματος Βασιλείου Πυρσινέλλα».
Ουδείς αντιλέγει ότι το Πάρκο Πυρσινέλλα χρειάζεται έναν μηχανισμό καθαριότητας, που προφανώς ο δήμος δε διαθέτει το απαιτούμενο προσωπικό να υποστηρίξει. Ωστόσο, από την προσφορά που συμπεριλαμβάνεται στο κείμενο της εισήγησης, προκύπτει ότι δεν πρόκειται για ανάθεση της καθαριότητας του χώρου, αλλά για άδειασμα των επιστήλιων καλαθιών εντός του πάρκου, μία φορά την εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Κυριακή, από τις 8 έως τις 10 το πρωί. Για την υπηρεσία αυτή η εταιρεία στην οποία γίνεται η ανάθεση, θα λαμβάνει 416,64 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) μηνιαίως, κάτι λιγότερο από 5.000 ευρώ τον χρόνο.
Πέρα από το αν το ποσό είναι ή δεν είναι μεγάλο, το μείζον είναι πως με τον τρόπο αυτό δεν εξασφαλίζεται σε καμία περίπτωση η καθαριότητα ενός εμβληματικού χώρου, όπως αρέσκεται να τον αποκαλεί ο δήμαρχος Ιωαννίνων. Κι αυτό γιατί το Πάρκο Πυρσινέλλα θα πρέπει να καθαρίζεται όλες τις υπόλοιπες μέρες από τον μηχανισμό του δήμου.
Αν όντως ήθελε η δημοτική αρχή να έχει ένα πάρκο καθαρό και ευπρεπισμένο, θα μπορούσε είτε να προχωρήσει σε έναν συνολικό διαγωνισμό, επιτυγχάνοντας ίσως και οικονομικότερες προσφορές, είτε αν το πρόβλημα τελικά είναι ποιος θα αδειάζει τα καλαθάκια κάθε Κυριακή, να συμπεριλάβει στο έργο και άλλα πολυσύχναστα από κατοίκους και επισκέπτες σημεία, όπου ο καθαρισμός είναι πλημμελής τις αργίες, όπως είναι για παράδειγμα το Κάστρο. Αλλά δεν κάνει ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Αντίδραση από τον Σύλλογο ΟΤΑ

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων, επισημαίνοντας ότι η δημοτική αρχή βρήκε νέο τρόπο για να εξυπηρετήσει τον επιχειρηματικό όμιλο, στον οποίο έχει αναθέσει μέχρι σήμερα την αποκομιδή αλλά και το πλύσιμο των κάδων κατά καιρούς.
«Αυτή τη φορά ανακαλύφθηκε η ανάγκη ειδικά για το Γιαννιώτικο Σαλόνι να αδειάζονται τα καλαθάκια κάθε Κυριακή πρωί, από έναν οδηγό κι έναν εργάτη», σημειώνει, λέγοντας, μάλιστα, ότι η τιμή δεν προέρχεται από κάποια μελέτη, αλλά από την προσφορά που έδωσε η εταιρία. «Τόσα ήθελε τόσα της δίνουμε…», σχολιάζει, χωρίς να αμφισβητεί την αναγκαιότητα του αδειάσματος των καλαθιών, όπως όμως και του μόνιμου καθαρισμού και της συντήρησης του πρασίνου και των εγκαταστάσεων.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ ζητά να αποσυρθεί το θέμα από τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και η δημοτική αρχή να προχωρήσει σε όσες πρωτοβουλίες χρειάζονται για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τον καθαρισμό και τη συντήρηση όλων των πάρκων και των λοιπών κοινοχρήστων χώρων της πόλης.

Απόσυρση ζητά και η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Την απόσυρση του θέματος από την ημερήσια διάταξη ζητά και η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Όλυ Τσουμάνη με επιστολή στον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής.
Με την ίδια επιστολή ζητά να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο η ολοκληρωμένη πρόταση της δημοτικής αρχής για το Πάρκο Πυρσινέλλα, καθώς και ο σχεδιασμός για το σύνολο των κοινοχρήστων χώρων της πόλης και οι προτάσεις που θα κατατεθούν στο πλαίσιο του προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» του άξονα προτεραιότητας «Αστική Αναζωογόνηση & Λοιπές δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» του Πράσινου Ταμείου. «Το πάρκο Πυρσινέλλα έχει να καθαριστεί τρία και πλέον έτη, είναι πρόκληση το συγκεκριμένο θέμα», καταλήγει η επιστολή της Ολυς Τσουμάνη.

Σχετικά άρθρα

Ανοιχτή επιστολή προς τη νέα δημοτική αρχή – Κύριε Δήμαρχε και κυρίες/ κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι τολμήστε!

Απόστολος Κατσίκης

Οι ανάγκες δείχνουν τις προτεραιότητες

Ένα νέο Πάρκο Πυρσινέλλα στα τέλη του 2024