ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αναζητούν λύσεις στο και πέντε για τα προβλήματα στην Πάργα

Μια πρώτη συζήτηση για τα κυκλοφοριακά προβλήματα που καταγράφονται στην περιοχή της Πάργας λόγω της μεγάλης αύξησης της τουριστικής κίνησης, έγινε με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Ηπείρου.

Αφορμή αποτέλεσε το κυκλοφοριακό χάος που επικράτησε κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, με τα οχήματα να αποκλείουν κάθε πρόσβαση προς τον οικισμό, κάτι που θα μπορούσε να αποβεί επικίνδυνο σε περίπτωση κάποιου έκτακτου συμβάντος, αφού δε θα ήταν δυνατή η προσέγγιση πυροσβεστικών οχημάτων και ασθενοφόρων. Ωστόσο, δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν και άλλα ζητήματα, που έχουν να κάνουν με την πυρασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.
Βέβαια, ο χρόνος που αποφασίστηκε η πραγματοποίηση της σύσκεψης δεν είναι ο ενδεδειγμένος, καθώς είναι σχεδόν αδύνατον να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις τη δεδομένη στιγμή και μόνο εμβαλωματικές λύσεις μπορεί να υπάρξουν. Άλλωστε, τα προβλήματα στην Πάργα είναι γνωστά και δεν προέκυψαν ξαφνικά φέτος.
Ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Μαυρογιώργος ανέφερε ότι η συγκεκριμένη σύσκεψη έχει τα χαρακτηριστικά τοπικού συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας και είναι σε συνέχεια των Συντονιστικών που έχουν προηγηθεί σε περιφέρεια, Π.Ε. Πρέβεζας και δήμο Πρέβεζας, και ανάλογες θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση. Ειδικά για τον Βάλτο της Πρέβεζας, είπε ότι η ευρύτερη περιοχή έχει ένα δύσκολο ανάγλυφο, συγκεντρώνει καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες και επεσήμανε βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε να διαφυλαχθεί το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής και κατ’ επέκταση ο τουρισμός μας.
Ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου τόνισε ότι πρέπει όλοι να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα όποια προβλήματα μπορεί να υπάρξουν την καλοκαιρινή περίοδο, ζητώντας μεταξύ άλλων και περιβαλλοντικό έλεγχο στα σκάφη που καταπλέουν στην Πάργα.
Σε επιμέρους ζητήματα που αφορούν το μεγάλο κυκλοφοριακό φορτίο της περιοχής, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς, ο οποίος εστίασε σε διορθωτικές παρεμβάσεις όσον αφορά στάσεις στάθμευσης και σε βοηθητικό οδικό δίκτυο που έχει στα υπόψη του ο δήμος, θέτοντας και ζητήματα περαιτέρω ενίσχυσης των συναρμόδιων υπηρεσιών Αστυνομίας και Πυροσβεστικής.
Εκτενή και αναλυτική αναφορά σε ζητήματα που αφορούν την οργάνωση της πυροπροστασίας της ευρύτερης περιοχής έκανε ο συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων, υποστράτηγος Δημήτρης Κοντογιάννης, σε συνδυασμό με την προεργασία που ήδη έχει πραγματοποιήσει η τοπική Πυροσβεστική.
Από την πλευρά του, ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου, ταξίαρχος Κωνσταντίνος Δούβαλης αναφέρθηκε στο έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα που υπάρχει στο Βάλτο και ανακοίνωσε την ενίσχυση για δύο μήνες του Αστυνομικού Τμήματος Πάργας, ώστε να βελτιωθεί το επίπεδο της τροχαίας αστυνόμευσης σε συνδυασμό με σχετικές πρωτοβουλίες που θα πρέπει να πάρει ο δήμος Πάργας.
Ένα από τα «φλέγοντα» θέματα που συζητήθηκε, ήταν τα εγκαταλειμμένα θερμοκήπια που αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία αλλά και πιθανές αιτίες πρόκλησης πυρκαγιών. Όπως συμφωνήθηκε, θα κινηθούν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες για την απομάκρυνσή τους, είτε από τους πρώην ιδιοκτήτες ή τους κληρονόμους τους, είτε σε έσχατη περίπτωση από τον δήμο Πάργας, σε συνεργασία όπου και αν απαιτηθεί με την περιφέρεια Ηπείρου.
Για όλα τα θέματα που συζητήθηκαν, αναμένονται γραπτές εισηγήσεις των κατά αντικείμενο αρμόδιων υπηρεσιών, προκειμένου να συνταχθεί ένα ολοκληρωμένο και υλοποιήσιμο σχέδιο παρεμβάσεων.
Κλείνοντας τη συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Απόστολος Βασδέκης, ο Λιμενάρχης Ηγουμενίτσας, αρχιπλοίαρχος Κων. Κορίζης, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πρέβεζας, πύραρχος Αθ. Μικρούλης, οι διοικητές των Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και Λιμενικού με αρμοδιότητα την Πάργα, και δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, ο κ. Μαυρογιώργος μετέφερε τη δέσμευση του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη για στήριξη εκ μέρους της περιφέρειας δράσεων που θα προταθούν από τον δήμο Πάργας, καθώς και χαιρετισμό του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος τον ενημέρωσε για στάθμευση τη θερινή περίοδο δύο εναέριων πυροσβεστικών μέσων στο Άκτιο και στα Γιάννενα, τα οποία θα λειτουργούν με νέο καθεστώς, επέμβασης ανά πάσα στιγμή, μην έχοντας περιορισμό στις ώρες πτήσης.

Σχετικά άρθρα

Τράπεζα Ηπείρου – Εγκαινίασε το νέο της κατάστημα της στην Πάργα

Τράπεζα Ηπείρου – Εγκαίνια στο κατάστημα της Πάργας

Νέο κατάστημα στην Πάργα για την Τράπεζα Ηπείρου