ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στη Βουλή η τύχη της Βελλάς

Το θέμα της συνέχισης λειτουργίας της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς, επανέφερε στη Βουλή ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης, καταθέτοντας νέα ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Ν. Κεραμέως.

Για το ίδιο θέμα είχε καταθέσει σχετική αναφορά στις 12 Μαΐου, στην οποία δε δόθηκε απάντηση από το αρμόδιο υπουργείο.
Στη νέα ερώτηση αναφέρεται στη μακραίωνη ιστορία του ιεροδιδασκαλείου Βελλάς και στη διαχρονική προσφορά της, μέσα από όλα τα εκπαιδευτικά σχήματα με τα οποία λειτούργησε από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, τονίζοντας ότι η τυχόν διακοπή λειτουργίας της ΑΕΑ Βελλάς θα επιφέρει καίριο πλήγμα στην εκκλησιαστική εκπαίδευση, στην Ήπειρο και ειδικότερα στο ακριτικό Πωγώνι.
Ο Σταύρος Καλογιάννης, αφού επισημαίνει ότι προκαλεί έκπληξη σχετική πρόταση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για ίδρυση Σχολής Μαθητείας Υποψήφιων Κληρικών στη Θεσσαλονίκη αντί της Βελλάς, ερωτά την υπουργό Παιδείας, εάν προτίθεται να διασφαλίσει την λειτουργία της ΑΕΑ Βελλάς, ώστε αυτή να συνεχίσει απρόσκοπτα το σπουδαίο έργο της.

Αίτημα για απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο

Τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων για τη λήψη απόφασης σχετικά με τη Βελλά, ζητά η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», η οποία χαρακτηρίζει «αψυχολόγητη και ακατανόητη» την ενέργεια της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
«Ετούτη την ώρα όλοι μας να ταχθούμε ενάντια στην απόφαση και να δώσουμε τη δική μας μάχη, ώστε να μην υλοποιηθεί μια τέτοια απόφαση, η οποία μας προσβάλλει σαν Ηπειρώτες και ιδιαίτερα προσβάλλει την μνήμη όλων όσοι με μόχθο στέριωσαν ένα τέτοιο εκπαιδευτικό ίδρυμα και μάλιστα σε καιρούς με μεγάλες αντιξοότητες, αλλά και όσων ακόμη μοχθούν για την συνέχεια της ύπαρξής της», σημειώνει και χαιρετίζει «τη γενναία και σθεναρή στάση» του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου, λέγοντας ότι δείχνει τη στάση που πρέπει να κρατήσουν όλοι οι Ηπειρώτες. «Όταν ο ίδιος ο Mητροπολίτης Ιωαννίνων, ενόψει του εορτασμού των 200 ετών από την απελευθέρωση της χώρας από τον τουρκικό ζυγό, ουσιαστικά κηρύττει persona non grata κάθε μέλος της Iεράς Συνόδου, που συνέπραξε σ’ αυτό το ανοσιούργημα, μπορούμε να αντιληφθούμε τι πρέπει να κάνουμε όλοι οι Ηπειρώτες. Η όλη συμπεριφορά της Ιεράς Συνόδου προσβάλλει βάναυσα την πατρίδα των εθνικών ευεργετών για ένα θέμα που έχει και εθνικές διαστάσεις», καταλήγει.

Σχετικά άρθρα

Ν. Γκόντας – Έμμεση προτροπή στήριξης στον Δ. Παπαγεωργίου

Δήμο «πρωταθλητή» υπόσχεται ο Ν. Γκόντας

Ποντάρει στη σύγκριση η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία»