ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Διασκεδάζει τις ανησυχίες για τη Βελλά η Μ. Κεφάλα

Ειλημμένη απόφαση του υπουργείου Παιδείας χαρακτηρίζει η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Κεφάλα την ίδρυση Σχολής Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών στη Βελλά Ιωαννίνων, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις ανησυχίες που προκάλεσε η παρέμβαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για μεταφορά της λειτουργίας της στη Θεσσαλονίκη.

«Η Βελλά αποτέλεσε από τον 13ο αιώνα και για 400 χρόνια περίπου μεγάλο πνευματικό κέντρο. Το 1911 ο τότε Μητροπολίτης Βελλάς και Κονίτσης Σπυρίδων Βλάχος ίδρυσε εκεί Ιεροδιδασκαλείο, απ’ όπου αποφοιτούσαν δάσκαλοι και ιερείς και όπου έμεναν δωρεάν οι σπουδαστές. Πλήθος διαπρεπών πολιτικών, νομικών και επιστημόνων έχουν αποφοιτήσει από εκεί. Κανείς δεν υποβαθμίζει την ιστορικότητα και σπουδαιότητα της Βελλάς, ούτε την προσφορά των Βελλαϊτών στην Εκκλησία και την κοινωνία. Πολύ νωρίς και πριν προκύψει η οποιαδήποτε εισήγηση, ήμουν σε διαρκή επικοινωνία τόσο με την υπουργό όσο και με τον γενικό γραμματέα Θρησκευμάτων του υπουργείου, προκειμένου να εξασφαλίσουμε και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, για τα οποία οι λύσεις θα ανακοινωθούν σύντομα. Υπήρξε άλλωστε και σχετική κοινοβουλευτική μου ερώτηση. Το υπουργείο Παιδείας δουλεύει μεθοδικά για την αναβάθμιση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης στη χώρα μας και το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα το αποδείξει», σημειώνει σε δήλωσή της.

Επιστολή Στ. Φούσα σε Ιερώνυμο

Για δυσάρεστη έκπληξη και προσβλητική απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου κάνει λόγο σε επιστολή του προς Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο o απόφοιτος της Σχολής Βελλάς, τέως πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Στέφανος Φούσας.
«Πρέπει να αναδειχθεί το γεγονός ότι το Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς αποτελεί για τα Ιωάννινα, την Ήπειρο και για εκατοντάδες Ηπειρώτες που αποφοίτησαν από αυτό -και κοσμούν σήμερα με το έργο και τη δραστηριοποίησή τους την ελληνική κοινωνία- σημείο αναφοράς όχι μόνο για τα νεανικά τους χρόνια αλλά και για ολόκληρη τη ζωή τους. Η συγκεκριμένη απόφαση τολμώ να πω ότι είναι τουλάχιστον προσβλητική για τη μεγάλη οικογένεια της Ηπείρου, των Ηπειρωτών και των Εθνικών μας Ευεργετών, και δε συνάδει με την εκατονταετή και πλέον εκπαιδευτική προσφορά της Σχολής και των άξιων εκπαιδευτικών που θήτευσαν σε αυτή. Η αναγνώριση της υψίστης προσφοράς της Ιεράς Σχολής Βελλάς από Εσάς πρόσφατα, αποτελεί ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι θα βρεθεί η πρέπουσα λύση για τη συνέχιση της λειτουργίας της Σχολής. Άποψή μου όπως και άποψη όλων των Βελλαϊτών είναι ότι η Σχολή αυτή θα πρέπει όχι μόνο να συνεχίσει να λειτουργεί αλλά και να αναβαθμιστεί στο μέτρο του δυνατού, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει θεάρεστο εκπαιδευτικό έργο ταυτισμένο με την Ιερά μας Παράδοση και την Ελληνική Παιδεία», αναφέρει.

Σχετικά άρθρα

Ανοίγει ο δρόμος για να βρεθούν λύσεις στην παραλίμνια περιοχή

Αποστόλης Τζελέτας

Πιέζει ο χρόνος για άμεση δημοπράτηση

Μ. Κεφάλα: «Η βία δεν είναι ποτέ ανεκτή»