ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Διαμαρτυρία για την επιστροφή των εργολάβων στο ΠΓΝΙ

Μια ακόμη κινητοποίηση με αίτημα τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, στο πλαίσιο και της πανελλαδικής κινητοποίησης της ΠΟΕΔΗΝ.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του νοσοκομείου, θορυβημένοι και από την απόφαση της διοίκησης για κατάθεση οικονομοτεχνικής μελέτης που αφορά την προκήρυξη διαγωνισμού για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας, εστίασης και φύλαξης του νοσοκομείου.

Αν οι υπηρεσίες αποδοθούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, αυτό θα σημάνει για τους εργαζόμενους, που επί χρόνια απασχολούνται με συνεχείς συμβάσεις εργασίας, τη μη ανανέωση των συμβάσεων τους, παρά τις δεσμεύσεις και το γεγονός ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

«Βρισκόμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο απόλυσης ή της άμεσης χειροτέρευσης των εργασιακών συνθηκών και απολαβών όσων παραμείνουν στο ΠΓΝΙ με το νέο καθεστώς του ιδιωτικού συνεργείου. Καθεστώς για το οποίο πολλοί από εμάς έχουμε νωπές, οδυνηρές μνήμες, για τις συνθήκες ανασφάλειας και εξοντωτικής πίεσης, με παραβίαση ακόμη και των στοιχειωδών δικαιωμάτων μας, όπως ο εξαναγκασμός να υπογράφουμε σύμβαση ως άγαμες/οι και άτεκνες/οι, με την απειλή και τον φόβο της απόλυσης. Η ιδιαίτερα δύσκολη κοινωνική και οικονομική συγκυρία της μεταπανδημικής εποχής καθιστά το ενδεχόμενο αυτό ακόμη πιο επιβαρυντικό για τις ζωές μας», τονίζουν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι σε υπόμνημα που παρέδωσαν στη διοίκηση του νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι καλούν, επίσης, τους μόνιμους συναδέλφους τους να στηρίξουν τον αγώνα «για να μην περάσουν τα σχέδια της διοίκησης και του υπουργείου Υγείας για την επαναφορά των εργολάβων και την απόλυση των εκατοντάδων εργαζομένων».

Στο πλευρό των συμβασιούχων βρίσκονται το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και το ΠΑΜΕ Υγείας, με τον γενικό σύμβουλο της ΠΟΕΔΗΝ Γιώργο Πρέντζα να σημειώνει πως ο αριθμός των συμβασιούχων, μαζί με τους ειδικευόμενους ιατρούς, φτάνει τους 850 μόνο στο ΠΓΝΙ, την ώρα που ο αριθμός των μονίμων μειώνεται.

«Δεν είναι μόνο το άδικο από την απόλυση που επίκειται σε 225 άτομα στην καθαριότητα και εστίαση και σε 161 επικουρικούς. Είναι ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει το νοσοκομείο. Δεν μπορεί να μην προχωρήσουμε σε νομοθετική ρύθμιση για τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου. Είναι η μοναδική λύση», τόνισε.

Σχετικά άρθρα

Ψυχιατρική ΠΓΝΙ: Αδυναμία εισαγωγής νέων περιστατικών λόγω κορωνοϊού

Ηπειρωτικός Αγών

Προς αποκατάσταση ο μαστογράφος

Γεωργία Χαλάτση

Κοπή πίτας και εγκαίνια