ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Το Open Mall να είναι μόνο η αρχή

Να αποτελέσει το OpenMall την αρχή για την αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου, με την ανάδειξη της ιδιαίτερης ταυτότητάς του, των παραδοσιακών και μη επαγγελμάτων, της αρχιτεκτονικής του και της επίλυσης των ζητημάτων υποδομών, επιδιώκουν επαγγελματίες και κάτοικοι της περιοχής.

Το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου αποτελεί ένα έργο, που υλοποιείται από τον δήμο Ιωαννιτών και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, με χρηματοδότηση ύψους 1.8 εκ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020».

Στο πλαίσιο του θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις αναβάθμισης της οδού Ανεξαρτησίας και κάθετων οδών, εγκατάσταση βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων και ανάπτυξη ασύρματου δικτύου wi-fi, το οποίο θα παρέχεται δωρεάν σε πολίτες, επισκέπτες και επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, την ερχόμενη Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «Epirus Palace», θα γίνει η εναρκτήρια συνάντηση για την παρουσίαση των δράσεων. Στη συνάντηση έχει προσκληθεί ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας, που είχε την πρωτοβουλία για την προώθηση των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου, καθώς επίσης και ο δήμος Ιωαννιτών, καταστηματάρχες και κάτοικοι της περιοχής, με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δημήτρη Δημητρίου να σημειώνει ότι είναι σημαντική η παρουσία όσο το δυνατόν περισσότερων, με στόχο την ενημέρωση και τον διάλογο για τις δράσεις που θα ακολουθήσουν.

Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα αναλάβει τις δράσεις που αφορούν την αναβάθμιση των προσόψεων των καταστημάτων, τη δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας προώθησης των επιχειρήσεων, των προϊόντων τους και των προσφορών τους, στο πλαίσιο μιας έξυπνης και δυναμικής εμπειρίας επικοινωνίας με τους επισκέπτες της περιοχής, καθώς και τη διοργάνωση καλλιτεχνικών δρώμενων με φορείς της πόλης για την ανάδειξη της περιοχής σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Ανοιχτός δίαυλος με στόχο ένα μάστερ πλαν

Τα προβλήματα, αλλά και τα πλεονεκτήματα της παλιάς αγοράς, πρόκειται να αναδείξουν και με αφορμή την εκδήλωση αυτή, τα μέλη του Συλλόγου Ιστορικού Κέντρου «Τα παλιά Γιάννενα».

Ο Σύλλογος έχει εκθέσει σε αρκετές συναντήσεις με τον δήμο Ιωαννιτών και με το Επιμελητήριο τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή σε επίπεδο υποδομών, πολλά εκ των οποίων φυσικά δεν αποτελούν αντικείμενο του Open Mall.

Ωστόσο, η υλοποίηση του έργου αποτελεί το ξεκίνημα για να υπάρξει κινητοποίηση και αλλαγή. Μάλιστα, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου, ήδη έχουν κατατεθεί αρκετές προτάσεις για την ανάδειξη και αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου. Μεταξύ αυτών, που έχουν αναρτηθεί στην σελίδα του Συλλόγου στο facebook, βρίσκεται πρόταση της Αρχιτεκτονικής Σχολής και του προέδρου Άγγελου Παπαγεωργίου, της Σχολής Καλών Τεχνών, επαγγελματιών ξεναγών, αλλά και κατοίκων, δίνοντας νέες προοπτικές.

Ο Σύλλογος πρόκειται να τις σταχυολογήσει και να καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση στον διάλογο με τον δήμο Ιωαννιτών και με το Επιμελητήριο, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Συλλόγου Έλλη Κατσάνου, η οποία τόνισε ότι υπάρχει ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με τους φορείς.

«Το Openmall είναι μια αρχή, το ξεκίνημα μιας προσπάθειας αναζωογόνησης του ιστορικού κέντρου, έτσι θέλουμε να το βλέπουμε και πιστεύουμε ότι έτσι θα αντιμετωπιστεί και από τους δύο φορείς που τρέχουν όλο το πρόγραμμα αλλά και από όλους. Θα πρέπει να είναι μια συνεχής, στοχευμένη προσπάθεια. Να τρέξει ένα μάστερ πλαν, που από κοινού θα θέσουμε και θα ακολουθηθεί με συνέπεια. Είναι σαφώς μια διαδικασία που θα πάρει χρόνια, γιατί η εγκατάλειψη της περιοχής ήταν για πολλά χρόνια και υπάρχουν σύνθετα προβλήματα, αλλά είναι και μια περιοχή με σύνθετα πλεονεκτήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Κατσάνου, υποσχόμενη «εκπλήξεις» από την πλευρά του Συλλόγου, το επόμενο διάστημα.

Σχετικά άρθρα

Στο επίκεντρο τα «εργατικά χέρια» από τις Φιλιππίνες

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών