ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Απορρύθμιση και όχι ρύθμιση βλέπει ο Δ. Δημητρίου

Μια σειρά από ενστάσεις σε σχέση με τη ρύθμιση των εργασιακών ζητημάτων, όπως προκύπτουν πλέον από το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Πέμπτη, κατέθεσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου.

Ο κ. Δημητρίου, αφού σημείωσε πως οι αλλαγές θα κριθούν στην πράξη, χαρακτήρισε θετική τη ρύθμιση για τη θέσπιση αδειών σε γονείς και φροντιστές, διαφώνησε ωστόσο με τον υπουργό σε σχέση με την επέκταση του ωραρίου και την υπερωριακή απασχόληση, θέτοντας το ερώτημα ποιόν εξυπηρετούν οι όποιες αλλαγές και το εάν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής.

«Ο ισχυρισμός του κ. Χατζηδάκη ότι ο εργαζόμενος θα ρυθμίσει το πρόγραμμα της εργασίας του σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες, αντιλαμβάνεστε ότι ούτε ισχύει αλλά ούτε θα ισχύσει, αφού κάθε επιχείρηση έχει τον δικό της προγραμματισμό», σημείωσε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε πως ούτε η «ψηφιακή κάρτα» θα πλήξει την αδήλωτη εργασία, τη στιγμή που πρόσβαση στις δηλώσεις των υπερωριών έχει μόνο ο εργοδότης και όχι ο εργαζόμενος.

Επίσης, πρόσθεσε ότι, ακόμη και να υποθέσουμε ότι ένας εργαζόμενος επιθυμεί να εργαστεί 10ωρο, γίνεται αντιληπτό πως δεν μπορεί έτσι να μειωθεί η ανεργία, αφού λιγότεροι εργαζόμενοι θα εργάζονται περισσότερες ώρες.Αναφέρθηκε δε και στα αποτελέσματα τω ερευνών της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με τα οποία, η χώρα μας έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. εργαζομένων με διευρυμένο ωράριο και το πρώτο στην εργασία τα Σαββατοκύριακα, ενώ το 50% εργάζεται με μισθούς κάτω των 800 ευρώ.

«Έχω την αίσθηση ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε ένα νομοσχέδιο χωρίς διαβούλευση και απόδειξη είναι ότι εμείς ως Επιμελητήρια δε συμμετείχαμε στον διάλογο, δεν καταθέσαμε τις απόψεις μας. Ένα νομοσχέδιο σε μια βάση σύγκρουσης με συνδικάτα και συνδικαλιστές, χάνοντας ουσιαστικά την ουσία, που δεν είναι άλλη από το ότι η χώρα χρειάζεται, μιας και οδηγούμαστε στην 4η βιομηχανική επανάσταση, ένα σύγχρονο εργασιακό νομοσχέδιο, που θα ρυθμίζει και δε θα απορυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και που θα καλύπτει το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον που διαμορφώνεται», σημείωσε ο κ. Δημητρίου και κατέληξε λέγοντας πως «στις δικές μας, μικρές επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι είναι μέλη της οικογένειάς μας, γι’ αυτό άλλωστε και διατηρούν τις θέσεις εργασίας πολλές φορές ως την συνταξιοδότηση και ακόμη και μέσα στην κρίση κανείς δεν έχει απολυθεί. Μαζί τα περάσαμε όλα και μαζί θα συνεχίσουμε».

 

Σχετικά άρθρα

Δ. Δημητρίου: «Μαζί να πάμε ξανά μπροστά»

Δ. Δημητρίου: «Έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να πάμε ξανά μπροστά»

Γεωργία Χαλάτση

Μήνυμα επιστροφής η παρουσία στην ομιλία του Δ. Δημητρίου