ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δυναμική απάντηση και νέο απεργιακό ραντεβού (φωτορεπορτάζ)

Μια δυναμική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγές στο εργασιακό τοπίο, έδωσαν σήμερα και στα Γιάννενα δεκάδες εκατοντάδες εργαζόμενοι -και όχι μόνο, που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο και την πορεία που οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, με τη συμμετοχή σωματείων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Μια απάντηση που θα έχει και συνέχεια, καθώς υπάρχει υψηλό αγωνιστικό φρόνημα και διάθεση κλιμάκωσης της αντίδρασης, με το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, μάλιστα, να αποφασίζει την ώρα της συγκέντρωσης την προκήρυξη νέας απεργίας για την επόμενη Τετάρτη 16 Ιουνίου, καλώντας τα Δ.Σ. των πρωτοβάθμιων σωματείων να πράξουν αναλόγως.
Παρά το μείζον διακύβευμα της υπεράσπισης του 8ώρου, της κυριακάτικης αργίας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, παράλληλα με την αντίδραση σε άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως αυτές που ερμηνεύονται ως προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, φαλκίδευσης του δικαιώματος στην απεργία και κατάργησης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, οι διαδηλωτές δεν κατάφεραν να παραμερίσουν πλήρως τις διαφορές τους και να πραγματοποιηθεί μια ενιαία πορεία. Μπορεί ο τόπος και ο χρόνος του καλέσματος να ήταν ο ίδιος, ωστόσο ήταν σαφές, για μια ακόμη φορά, πως το ελεγχόμενο από το ΠΑΜΕ Εργατικό Κέντρο έχει τον πρώτο λόγο. Άλλωστε, εκτός από τον πρόεδρο του ΕΚΙ Νίκο Έξαρχο και εκπροσώπους σωματείων που ελέγχει το ΠΑΜΕ, ουδείς άλλος ανέβηκε στο βήμα να μιλήσει στους συγκεντρωμένους.
Η διάθεση διαφοροποίησης έγινε ακόμη πιο διακριτή με την έναρξη της πορείας. Τα μπλοκ του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων που έχει τον έλεγχο το ΠΑΜΕ, ανέπτυξαν ταχύ ρυθμό και αποσπάστηκαν από τους υπόλοιπους διαδηλωτές, με συνέπεια να προκύπτει μια εικόνα δύο πορειών, με τη μία να ακολουθεί την άλλη.
Στην πρώτη πορεία, του πανό του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων ακολουθούσαν τα μπλοκ του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του Σωματείου Ιδιωτικής Υγείας και Πρόνοιας, του Εμπορικού Συλλόγου, του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, των Φοιτητικών Συλλόγων Ιατρικής, ΒΕΤ, Ιστορικού- Αρχαιολογικού, Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών και Φυσικού, του Συνδικάτου Οικοδόμων κ.ά.
Στη δεύτερη, ουσιαστικά, πορεία ηγούνταν το μπλοκ του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και ακολουθούσαν τα μπλοκ του Σωματείου Εργαζομένων στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ, των Συλλόγων Εργαζομένων στα νοσοκομεία, της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του πανεπιστημίου, των εργαζόμενων στις συνεταιριστικές επιχειρήσεις και των κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και αντιεξουσιαστών. Το δικό του μπλοκ είχε και ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, μέλη του οποίου διαδήλωσαν χωρίς πανό, μετά τα επεισόδια με ομάδα του αντιεξουσιαστικού χώρου λίγο πριν αρχίσει η πορεία (διαβάστε εδώ).

Ως την καλύτερη απάντηση στην κυβέρνηση της ΝΔ και στον υπουργό Εργασίας κ. Χατζηδάκη χαρακτηρίζει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων την επιτυχία της απεργίας, βάλλοντας, όμως, όχι μόνο κατά της κυβέρνησης και του υπουργού, οι οποίοι «εδώ και μήνες ισχυρίζονται ότι το νομοσχέδιο εκφράζει “την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό”, ότι έχει δήθεν τη λαϊκή αποδοχή», αλλά και κατά της ΓΣΕΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν έχει βρεθεί ούτε ένα Συνδικάτο -πλην της θλιβερής ηγεσίας της ΓΣΕΕ- που να χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο θετικό. Δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος ή εργαζόμενη σε όλο τον νομό που να μην αντιλαμβάνεται ότι, αυτό που φέρνει η κυβέρνηση, θα είναι πραγματικός όλεθρος για τη ζωή τους.
Οι χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι που απέργησαν, έδωσαν απάντηση και στο ΣΥΡΙΖΑ, που με στελέχη του τις τελευταίες μέρες απαξιώνουν των αγώνα μας, διαδίδοντας ότι η κυβέρνηση θα περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο ό,τι και αν γίνει. Δίνουν αβάντα στην απεργοσπασία. Στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων μας ονειρεύονται υπουργικές καρέκλες. Είμαστε στη διάρκεια μιας σύγκρουσης, μιας σκληρής αναμέτρησης. Επί ποδός πόλεμου. Μπορούμε να τα καταφέρουμε», σημειώνει μεταξύ άλλων και χαιρετίζει το Συνδικάτο Γάλακτος- Τροφίμων- Ποτών, που περιφρούρησε τα εργοστάσια εμφιάλωσης νερού της εταιρείας «Ζαγόρι» σε Περίβλεπτο και Κρανούλα, την παρουσία των εργαζομένων από τα ΙΚΕΑ, το κοινό απεργιακό μέτωπο που για πρώτη φορά που συγκρότησαν οι εργάτες της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και της Ανακύκλωσης Ιωαννίνων με την καθολική τους συμμετοχή στην απεργία, καθώς και τη μαζική συμμετοχή νεολαίας, αυτοαπασχολούμενων και δημοσίων υπαλλήλων.

Σχετικά άρθρα

Σε χωριά της Θεσσαλίας η βοήθεια του Εργατικού Κέντρο

Προετοιμάζει αγωνιστική απάντηση στο νομοσχέδιο

Κάλεσμα αλληλεγγύης από το Εργατικό Κέντρο