ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Η λίμνη που πληγώναμε…

Ένα μοτοποδήλατο, δύο ποδήλατα, περισσότερα από δέκα ελαστικά κάθε τύπου, δίχτυα, μπουκάλια και σανίδες ήταν μερικά μόνο από τα αντικείμενα, που ανασύρθηκαν το πρωί του Σαββάτου από τον βυθό της Παμβώτιδας, στο πλαίσιο της δράσης που οργάνωσε η ανοιχτή εθελοντική ομάδα των Paguristas, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Χάρη στη συνδρομή τεσσάρων δυτών του κέντρου καταδύσεων Deep Blue Divers, που εδρεύει στα Σύβοτα, πραγματοποιήθηκε ένας υποβρύχιος καθαρισμός, με συμβολικό χαρακτήρα, ο οποίος απέδειξε ότι, δυστυχώς, η λίμνη αντιμετωπιζόταν για πολλά χρόνια και πιθανώς συνεχίζει να αντιμετωπίζεται ακόμη από ορισμένους ως μια χωματερή.

Και μάλιστα, τα συγκεκριμένα αντικείμενα εντοπίστηκαν σε ένα μικρό μόνο τμήμα της λίμνης, από το σημείο που δένουν τα καραβάκια έως το λιμανάκι στην Κυρά Φροσύνη, το οποίο είναι και πολυσύχναστο, άρα θεωρητικά δε θα αποτελούσε και την πρώτη επιλογή για όσους ήθελαν να εξαφανίσουν μοτοσικλέτες και ποδήλατα –προφανώς κλεμμένα- ή να πετάξουν ογκώδη αντικείμενα.
«Επιλέξαμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος για να κάνουμε τη συμβολική αυτή δράση και να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα. Όλοι μαζί για την σωτηρία της Παμβώτιδας, γιατί η πόλη χωρίς τη λίμνη δεν μπορεί να έχει μέλλον. Η λίμνη είναι η καρδιά και ο πνεύμονας της πόλης», τόνισε ο Παύλος Χήτας, εκ μέρους των Paguristas, οι οποίοι με τη δράση αυτή έκαναν την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων τους, μετά από ένα μεγάλο διάστημα αναγκαστικής απουσίας λόγω των περιορισμών για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού.
Έκπληκτος από το πλήθος των αντικειμένων που εντόπισαν, δήλωσε υπεύθυνος του κέντρου καταδύσεων Deep Blue Divers Αλέξανδρος Μαρκέτος. «Βρήκαμε απίθανα αντικείμενα. Μηχανάκια, ποδήλατα, λάστιχα, σωλήνες και άλλα πολλά», ο οποίος αναφέρθηκε και στον υψηλό βαθμό δυσκολίας του εγχειρήματος, λόγω της θολότητας των νερών και του λασπώδους πυθμένα. «Με υπομονή και αγάπη, όλα γίνονται», έσπευσε, ωστόσο, να σχολιάσει.
Η δράση οργανώθηκε σε συνεργασία με τον δήμο Ιωαννιτών, ο οποίος ανέλαβε και την απομάκρυνση των αντικειμένων που ανασύρθηκαν, στο πλαίσιο μιας σειράς δράσεων για τη λίμνη και το περιβάλλον, που εξελίσσονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. «Το μέλλον των πόλεων και του πλανήτη είναι άρρηκτα συνυφασμένο με το μέλλον του οικοσυστήματος που ζούμε. Ο δήμος Ιωαννιτών έχει σε υψηλή προτεραιότητα την προστασία της πλούσιας φυσικής κληρονομιάς και γι’ αυτό τον λόγο αναπτύσσει δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με αντικείμενο τόσο την προστασία της λίμνης όσο και του περιβάλλοντος ευρύτερα. Όλοι μαζί δίνουμε το μήνυμα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της πόλης», ανέφερε σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Λίμνης Βασίλης Βλέτσας.
Το παρών έδωσαν και δύο λέμβοι του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων, μία οκτάκωπος και μία τετράκωπος, με τους κωπηλάτες να σηκώνουν ένα πανό με το μήνυμα «Όλοι μαζί για τη σωτηρία της Παμβώτιδας». Τα συγχαρητήρια στους Paguristas και τον δήμο Ιωαννιτών για την πρωτοβουλία έδωσε η πρόεδρος του Ν.Ο. Ιωαννίνων Μάρθα Παλαιοπάνου, προσθέτοντας ότι η λίμνη είναι «θησαυρός και στολίδι» για την πόλη. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι προπονητές και οι αθλητές του Ομίλου δρουν καθημερινά για την προστασία της λίμνης, περισυλλέγοντας αντικείμενα από την επιφάνεια του νερού. «Καθημερινά βρίσκουμε σκουπίδια, που ασυνείδητοι πετούν στη λίμνη. Από κύπελλα καφέ και πλαστικά μπουκάλια μέχρι φιάλες χλωρίνης», σημείωσε και έστειλε και από την πλευρά της το μήνυμα σε όλους τους πολίτες να συμβάλουν ενεργά στην προστασία της λίμνης.
Πριν τον υποβρύχιο καθαρισμό, μέλη των Paguristas προχώρησαν σε καθαρισμό της παραλίμνιας περιοχής στον Μάτσικα και του Κάστρου, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης ενημέρωναν τους περαστικούς για τους σκοπούς της ομάδας.
Η δράση ολοκληρώθηκε με την ανάσυρση από τον βυθό μιας ξύλινης ψαρόβαρκας, η οποία είχε βυθιστεί στο λιμανάκι της Κυρά Φροσύνης, μετά από υπόδειξη του προέδρου της κοινότητας Νήσου Άρη Λιούμπου και ψαράδων του νησιού. Η βάρκα ασφαλίστηκε με σκοινιά, προκειμένου τις επόμενες ημέρες να τραβηχτεί στην ξηρά, ενώ εντοπίστηκε και μια δεύτερη βυθισμένη βάρκα στο ίδιο σημείο.

Σχετικά άρθρα

Στο κεντρικό κράτος το μπαλάκι για την Παμβώτιδα

Ν.Ο. Ιωαννίνων: Τίμησε το παρελθόν του με το βλέμμα στο μέλλον

Ο Ν.Ο.Ι. βραβεύει τους κορυφαίους του 2023