ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ανοιχτή πρόκληση η προστασία του περιβάλλοντος

Εκατοντάδες μαθητές γυμνασίων από όλο τον νομό Ιωαννίνων παρακολούθησαν τη δράση που οργάνωσε ο δήμος Ιωαννιτών σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας και με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Η εκπαιδευτική δράση, που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω των μέτρων για την πανδημία, ήταν αφιερωμένη στη λίμνη και παρουσιάστηκαν πτυχές της βιοποικιλότητας του λιμναίου οικοσυστήματος από το επιστημονικό προσωπικό του Φορέα, ενώ αναδείχθηκε η ιδιαίτερη αξία της Παμβώτιδας για την περιοχή.
Στις δράσεις που αναπτύσσει ο δήμος Ιωαννιτών για την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα της λίμνης Παμβώτιδας, στάθηκε στον χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας , τονίζοντας ότι η δημοτική αρχή προχώρησε στη σύσταση ειδικής αντιδημαρχίας, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής και τις δυσμενείς συνέπειες που θα επιφέρει στην τοπική κοινωνία και οικονομία, όπως στον τομέα του τουρισμού, στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και κατ επέκταση στην υγεία των συμπολιτών.
Ο κ. Βλέτσας αναφέρθηκε στις προσπάθεια να υπάρξουν περιβαλλοντικές συμμαχίες με επίσημους φορείς, περιβαλλοντικούς συλλόγους και ενεργούς πολίτες, στην υλοποίηση δράσεων, στην ανάπτυξη μηχανισμών περιφρούρησης της λίμνης από την ανεξέλεγκτη εναπόθεση σκουπιδιών και ελέγχου στα όμβρια ύδατα και την απόρριψη λυμάτων σε αυτά,
Στην καθιέρωση καθημερινού συνεργείου καθαρισμού και φροντίδας του παραλίμνιου τουριστικού μετώπου και στην ανάπτυξη πολλών δράσεων ευαισθητοποίησης.
«Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη πρόκληση. Να αντισταθούμε σε ένα κόσμο που αλλάζει και υποβαθμίζει το οικοσύστημα. Να διαχειριστούμε τους φυσικούς πόρους της χώρας, με τρόπο και ευθύνη που θα διασφαλίζει την αειφόρο ανάπτυξη αλλά και την ποιότητα ζωής των επόμενων γενεών. Εσείς ως νέοι άνθρωποι θα βρείτε μπροστά σας μια νέα εικόνα. Μια εικόνα που θα απέχει πολύ από αυτή που βρήκαμε εμείς, αλλά και από αυτή που βρήκαν οι γονείς μας. Το περιβάλλον μας έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και πολύ καιρό ότι θέλει προστασία», τόνισε χαρακτηριστικά και κάλεσε όλους να ενώσουν δυνάμεις για την προστασία του περιβάλλοντός μας και της λίμνης Παμβώτιδας.

Σχετικά άρθρα

Ένας πρότυπος ελαιώνας δημιουργείται στην Ηλιόκαλη

Στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αειφόρου Ενέργειας ο Δήμος Ιωαννιτών

Αποδίδει καρπούς η συνεργασία για την Παμβώτιδα