ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προς υπογραφή η σύμβαση για τον βιολογικό

Την ερχόμενη βδομάδα, ενδεχομένως και τη Δευτέρα, αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για την επέκταση της μονάδας βιολογικού καθαρισμού της πόλης των Ιωαννίνων, ένα από τα μεγαλύτερα και πολυαναμενόμενα έργα, με σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Μετά από καθυστερήσεις ετών, το έργο, με προϋπολογισμό 14,7 εκ. ευρώ, είναι έτοιμο να περάσει στη φάση της υλοποίησης, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με αντικείμενο τα έργα του ΕΣΠΑ 2014-2020, τα οποία και παρουσίασε αναλυτικά.
Σε ό,τι αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση λυμάτων για την προστασία της Παμβώτιδας, εκτός από την επέκταση του βιολογικού, η ΔΕΥΑΙ προχωρά στην κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων Δ.Ε. Ιωαννίνων, με ποσό σύμβασης 9 εκατ. συν ΦΠΑ και με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιούλιο του 2022, καθώς και στην κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων Σταυρακίου και Νεοχωρόπουλου. Το έργο βρίσκεται στη φάση υπογραφής σύμβασης με ποσό 2,8 εκατομμυρίων συν ΦΠΑ.
Επίσης, έχει υπογραφεί η σύμβαση για την κατασκευή της αποχέτευσης ομβρίων υδάτων και βελτίωση δικτύων συλλογής εντός του πολεοδομικού σχεδίου και των οριοθετημένων οικισμών Δ.Ε. Ιωαννίνων, με ποσό 1,1 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ και προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον Αύγουστο του 2022.
Ακόμη έχει υπογραφεί η σύμβαση, με ποσό 1,6 εκατ. ευρώ, για το αποχετευτικό Κάτω Μαρμάρων, Ολυμπιάδας και Αμφιθέας, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί ως τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ σε φάση υλοποίησης βρίσκεται το έργο «Savewater», μέσω του Interreg Ελλάδα – Αλβανία για την προμήθεια εξοπλισμού και εγκατάσταση ηλεκτρονικών υδρομέτρων, πιλοτικά στην περιοχή του Κάστρου.
Τέλος, θα υποβληθεί το έργο «Εγκατάσταση Συστήματος για τον έλεγχο των διαρροών του δικτύου ύδρευσης». Ο προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ, η υποβολή των προσφορών ολοκληρώνεται στις 5 Ιουλίου και αφορά την τηλεπαρακολούθηση και τον έλεγχο των υποδομών ύδρευσης στον πυκνοδομημένο ιστό της πόλης.
«Το τελευταίο 6μηνο υπογράφηκαν 30 συμβάσεις για μικρά και μεγάλα έργα, αριθμός εντυπωσιακός θα έλεγα», σημείωσε ο κ. Μπαρτζώκας, ευχαριστώντας τις υπηρεσίες.
Στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έχουν υποβληθεί τρεις προτάσεις. Πρόκειται για την προμήθεια και εγκατάσταση αυτόματου συστήματος παρακολούθησης παροχών υδροληψιών εξωτερικού υδραγωγείου (2,2 εκ. ευρώ), την αποκατάσταση και αναβάθμιση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων της επεξεργασίας λυμάτων (3,8 εκ. ευρώ) και την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής αναβάθμισης αντλιοστασίων λυμάτων (3,2 εκ. ευρώ).

Εκτός λόγω λάθους η ενεργειακή αναβάθμιση των αντλιοστασίων

Ωστόσο, ένα σημαντικό επίσης έργο δεν υποβλήθηκε στο ΠΕΠ Ηπείρου, λόγω ανθρώπινου λάθους, όπως ανέφερε ο κ. Μπαρτζώκας. Πρόκειται για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης των αντλιοστασίων της Κρύας με την πρόταση να είναι έτοιμη και ώριμη. «Δυστυχώς έγινε ένα ανθρώπινο λάθος. Το έχουμε, όμως, πλέον στα χέρια μας και κάλλιστα μπορεί να υποβληθεί σε κάποια προσεχή πρόσκληση», σημείωσε.
Στη ΔΕΥΑΙ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της επιχείρησης, έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για τη νέα προγραμματική περίοδο, με σκοπό να υπάρχουν ώριμες προτάσεις για αναβάθμιση των τομέων της ύδρευσης και της αποχέτευσης.
Στο πλαίσιο αυτό είναι έτοιμο το master plan σε όλον τον Καλλικρατικό δήμο, η στρατηγική μελέτη ύδρευσης, που περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για επεκτάσεις, εποπτικά συστήματα κ.α., ύψους 1,1 εκ περίπου, και η μελέτη για την προμήθεια και εγκατάσταση ασύρματων ψηφιακών υδρομέτρων για οικιακή κατανάλωση, ύψους 7,7 εκ. ευρώ. Λόγω του «πλαφόν» που έχει τεθεί ανά δήμο, το έργο δεν υποβλήθηκε στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» αλλά είναι έτοιμο να υποβληθεί σε οποιοδήποτε χρηματικό πρόγραμμα ή ακόμα και στο Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με τον κ. Μπαρτζώκα.
Τέλος, παραμένει ο στόχος της ανέγερσης νέου βιοκλιματικού διοικητηρίου στον χώρο των συνεργείων της Πεντέλης, ένα θέμα που βρίσκεται υπό διερεύνηση.
«Η υποβολή προτάσεων και η συμβασιοποίηση των προηγουμένων, κάνουν τη φετινή χρονιά διαφορετική από τις υπόλοιπες», κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ.

Η αντιπολίτευση

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ειδική αναφορά στη ΔΕΥΑΙ έκανε ο δημοτικός σύμβουλος της «Ενότητας Πολιτών– Νέα Γιάννενα» και πρώην αντιπρόεδρος της Επιχείρησης Μάκης Χρυσοστόμου. Όπως τόνισε, το πρόγραμμα το οποίο υλοποιεί σήμερα η ΔΕΥΑΙ είναι προϊόν σύλληψης και σχεδιασμού της προηγούμενης διοίκησης, με συνολικό προϋπολογισμό έργων άνω των 52 εκ. ευρώ.
«Στα χρόνια που διοικήσαμε, είχαμε ένα όραμα και καταθέσαμε ένα σχέδιο στα αρμόδια υπουργεία, πιέζοντας πολιτικά για να εντάξουμε όλα αυτά τα έργα. Δώσαμε μάχες και δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η σημερινή δημοτική αρχή παρέλαβε μηδενικά», σημείωσε ο κ. Χρυσοστόμου.
Για καθυστερήσεις στην προώθηση έργων κατηγόρησε τη διοίκηση της ΔΕΥΑΙ και τη δημοτική αρχή η παράταξη «Ιωάννινα_2023».
«Μόνο και μόνο ότι μέχρι σήμερα δεν έχει συμβασιοποιηθεί το έργο της επέκτασης εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων», καθιστά οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση ανώφελη», σημείωσε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή της η επικεφαλής της παράταξης Τατιάνα Καλογιάννη.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινά η εγκατάσταση 11.900 «έξυπνων» υδρομέτρων

Διακοπή νερού στην πόλη την Τρίτη

Ηπειρωτικός Αγών

Ο Άρης Μπαρτζώκας νέος πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Ιωαννίνων

Ηπειρωτικός Αγών