ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ηχητική σήμανση, υποβάθμιση πεζοδρομίων και οδεύσεις τυφλών

Σε εξέλιξη βρίσκεται μία σειρά παρεμβάσεων στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, καθώς και σε κεντρικές οδούς, με σκοπό την βελτίωση της προσβασιμότητας ατόμων με ειδικές ανάγκες.

«Βρίσκεστε στην πλατεία Δημοκρατίας με κατεύθυνση την οδό 28ης Οκτωβρίου, Μάρκου Μπότσαρη, Εθνικό Στάδιο».
Αυτό το μήνυμα θα ακούν όσοι φτάνουν στον φωτεινό σηματοδότη στη συμβολή των οδών Μπιζανίου και Δωδώνης και κάνουν χρήση του συστήματος προειδοποίησης για άτομα με προβλήματα όρασης, προβλήματα κινητικότητας και πεζούς, που έχει τοποθετηθεί, στο πλαίσιο μιας πιλοτικής παρέμβασης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά τη βελτίωση της κινητικότητας στην πόλη ατόμων με αναπηρία. Εκτός από την τοποθέτηση των συστημάτων σε φωτεινούς σηματοδότες, η παρέμβαση αφορά την υποβάθμιση πεζοδρομίων, ώστε να γίνεται ανεμπόδιστα η διέλευση, καθώς και την κατασκευή οδεύσεων τυφλών.
Για την πιλοτική παρέμβαση επελέγησαν οι κεντρικοί σηματοδότες στη συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου, Δωδώνης και Μπιζανίου, καθώς και ο κόμβος στο Ρολόι, ωστόσο ήδη «τρέχει» ένας διαγωνισμός για την επέκταση του έργου και σε άλλα σημεία της πόλης και όχι μόνο.
«Η συμπεριφορά μιας κοινωνίας στα άτομα με ειδικές ανάγκες καθορίζει και τον πολιτισμό της. Κι αυτό προσπαθούμε να υλοποιήσουμε το διάστημα αυτό στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για μία πιλοτική δράση την οποία θα επεκτείνουμε το επόμενο διάστημα σε όλη την έκταση του Δήμου. Πιστεύουμε ότι με τις παρεμβάσεις αυτές θα βελτιώσουμε σημαντικά την κινητικότητα των συμπολιτών μας με κινητικά προβλήματα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ο οποίος, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Έργων Γιώργο Αρλέτο, ενημερώθηκε για την εξέλιξη των εργασιών από τον υπεύθυνο της εταιρείας εγκατάστασης των συστημάτων.
Ο μηχανικός τηλεπικοινωνιών Αναστάσιος Δεληγιώργης που έχει την ευθύνη τοποθέτησης των νέων συστημάτων στους φωτεινούς σηματοδότες, ανέφερε ότι η πρώτη τοποθέτηση είχε γίνει το 2015 στη Θεσσαλονίκη και τα αποτελέσματα της λειτουργίας ικανοποίησαν πλήρως τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Όπως εξήγησε, οι συγκεκριμένοι φωτεινοί σηματοδότες δε διαθέτουν απλώς ηχητική ειδοποίηση για να περάσει το άτομο με αναπηρία στην άλλη πλευρά της οδού. Με τη χρήση του πλήκτρου αφής, που βρίσκεται στο ύψος του χεριού, ο χρήστης ειδοποιείται ηχητικά σε ποιο ακριβώς σημείο της πόλης βρίσκεται, με τις πληροφορίες να δίνονται στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα. Επιπλέον, τα άτομα με προβλήματα όρασης μπορούν να καταλάβουν αν το φανάρι είναι πράσινο μέσω της δόνησης που διαθέτει το σύστημα, καθώς παρουσιάζει και την ανάγλυφη «εικόνα» της διάβασης.
Μια επιπλέον καινοτομία των συσκευών, είναι ότι διαθέτουν GPS και ειδοποίηση μέσω Bluetooth, ώστε μέσω του κινητού τους τηλεφώνου οι χρήστες να μπορούν να εντοπίζουν πόσο κοντά από το σημείο που βρίσκονται, είναι η διάβαση.

Σχετικά άρθρα

Σε μία πλατφόρμα «έξυπνες» εφαρμογές και υπηρεσίες

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο