ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Οπισθοδρομικός» και «αντιδημοκρατικός» ο νέος εκλογικός νόμος

Ο νέος εκλογικός νόμος που προωθεί η κυβέρνηση για την τοπική αυτοδιοίκηση βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχαν η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Μερόπη Τζούφη και ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα, πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης με προέδρους και μέλη τοπικών συμβουλίων, καθώς και με εκπροσώπους φορέων της περιοχής.

Όπως ειπώθηκε κατά τη συζήτηση με τα μέλη των τοπικών συμβουλίων σε Ιωάννινα, Πέραμα και Αμπελία, η πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να καταργήσει συλλογικά όργανα, να μειώσει τις έδρες των δημοτικών συμβούλων, να αυξήσει τα παράβολα των υποψηφίων και να κλείσει τον δρόμο στην εκλογική κάθοδο λαϊκών παρατάξεων, αποτελούν ενδεικτικές διατάξεις που φανερώνουν τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα του νέου εκλογικού νόμου.
Κοινή διαπίστωση αποτέλεσε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποδυναμώνεται πλήρως η αυτοτελής λειτουργία των τοπικών κοινοτήτων. Ενδεικτικά για τον νομό Ιωαννίνων, το νέο εκλογικό σύστημα προβλέπει πως μόλις το 1/3 των κοινοτήτων θα δικαιούνται να εκλέξουν Τοπικά Συμβούλια, ενώ τα 2/3 θα μπορούν να εκλέγουν μόνο έναν πρόεδρο.
Τόσο η βουλευτής Ιωαννίνων όσο και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης υπογράμμισαν πως το η απλή αναλογική και ο εκλογικός νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την τοπική αυτοδιοίκηση επέτρεψαν σε χιλιάδες πολίτες, ιδίως νέους, να ασχοληθούν με τα κοινά και να συμμετάσχουν ενεργά στις τοπικές υποθέσεις, χωρίς να είναι απαραίτητη η «πρόσδεσή» τους στους συνδυασμούς των υποψηφίων δημάρχων. Ταυτόχρονα, τόνισαν πως με νομοθετικές παρεμβάσεις και διάθεση πόρων, κυρίως μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος», πραγματοποιήθηκαν έργα σε κάθε γωνιά της χώρας, συμβάλλοντας στην αξιοπρεπή διαβίωση όλων όσων ζουν στην ελληνική περιφέρεια. Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Τζούφη ανέφερε πως «η συρρίκνωση της λαϊκής αντιπροσώπευσης αποτελεί διολίσθηση σε ολιγαρχικές απόψεις. Πρέπει να παλέψουμε όλοι για να μην περάσει το οπισθοδρομικό αυτό νομοσχέδιο».

Σχετικά άρθρα

«Μεμφόμαστε την κυβέρνηση για να διαφυλάξουμε το Κράτος Δικαίου»

Η κοινωνική αντιπολίτευση οδηγεί σε μέτωπο εντός Βουλής

Ένα ακόμη… «στο τέλος του έτους» για το Π.Δ. της Παμβώτιδας

Αποστόλης Τζελέτας