ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δε βλέπει ανάγκη για mega εμβολιαστικό κέντρο το υπουργείο Υγείας

Ούτε η πανδημία δε φάνηκε ικανή για να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις και να λειτουργήσει το κτίριο «φάντασμα» του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας, που παραμένει αναξιοποίητο, παρόλο που δόθηκαν χρήματα των πολιτών για να ανεγερθεί και να εξοπλιστεί.

Το κτίριο που ανήκει στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ως διάδοχο του ΚΕΕΛΠΝΟ, αποτελεί μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις παραλογισμού της δημόσιας διοίκησης της χώρας.
Και ενώ θα περίμενες κανείς ότι, τουλάχιστον την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, η πολιτεία, είτε μέσω του υπουργείου Υγείας είτε μέσω του ΕΟΔΥ, θα αξιοποιούσε ένα τέτοιο κτίριο για να αποσυμφορήσει από την εμβολιαστική διαδικασία το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο- που έχει μετατραπεί σε ένα αποκλειστικά covid-19 νοσοκομείο- ή το Κέντρο Υγείας, που αντιμετωπίζει προβλήματα από την έλλειψη χώρων, κάτι τέτοιο δε φαίνεται πιθανό.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Κεφάλα. Και αυτό, όταν ο ΕΟΔΥ έχει δημοσιοποιήσει την πρόθεσή του να παραχωρήσει το κτίριο στην 6η ΥΠΕ για ένα χρόνο, αρχής γενομένης από σήμερα 1η Ιουνίου.
Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, αναμένεται το πόρισμα του κλιμακίου των τεχνικών υπηρεσιών σχετικά με την «καταλληλότητα» χρήσης του κτιρίου, όχι όμως ως εμβολιαστικό κέντρο, αφού η πολιτεία θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος, μιας και ο εμβολιασμός στα Γιάννενα πηγαίνει πολύ καλά. Έδωσε, μάλιστα, και τα σχετικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, στην Π.Ε. Ιωαννίνων έχουν εμβολιαστεί 84.781 άτομα, εκ των οποίων 29.830 και με τις δύο δόσεις, δηλαδή οι πλήρως εμβολιασμένοι ανέρχονται σε ποσοστό 17,8% του πληθυσμού. Πρόσθεσε πως είναι ανοιχτές 21 εμβολιαστικές γραμμές, με ημερήσια δυναμικότητα 1736 εμβολιασμών. «Αν χρειαστεί, εδώ είμαστε για να αυξηθούν είτε στις υπάρχουσες δομές είτε κάνοντας χρήση άλλων δομών του υπουργείου υγείας», σημείωσε.
Πράγματι, η εμβολιαστική διαδικασία στην περιοχή κυλά ομαλά και με πολύ καλούς ρυθμούς, ακόμη και αν κάποιοι συμπολίτες μας επιλέγουν άλλες περιοχές, είτε για να εμβολιαστούν νωρίτερα, είτε για να εμβολιαστούν με σκευάσματα που δεν είναι διαθέσιμα στην περιοχή, όπως το εμβόλιο της Johnson & Johnson, που αποσύρθηκε για να «πάει» στα νησιά, ή της Moderna, που δεν «ήρθε» ποτέ στα Γιάννενα.
Όμως, στόχος των τοπικών αρχών και της κοινωνίας είναι να δει το κτίριο επιτέλους να λειτουργεί, θεωρώντας ότι η χρήση του ως εμβολιαστικό κέντρο θα αποτελέσει την αρχή για την αξιοποίησή του.
Ο κ. Κοντοζαμάνης μετέφερε μάλιστα την πρόθεση του ΕΟΔΥ «να αξιοποιηθεί καταρχάς για τον σκοπό που δημιουργήθηκε», δηλαδή ως Περιφερειακό Εργαστήριο. «Στόχος της διοίκησης του ΕΟΔΥ είναι τα Εργαστήρια αυτά (σ.σ. καθώς την ίδια τύχη είχαν και άλλα Περιφερειακά Εργαστήρια ανά την Ελλάδα, που είτε λειτούργησαν κάποια στιγμή και σταμάτησαν είτε δεν λειτούργησαν καθόλου) να αναβαθμιστούν και να ξαναρχίσουν να λειτουργούν. Είμαστε σε συνεννόηση με τη διοίκηση, ώστε να δούμε με τον βέλτιστο τρόπο πώς τα κτίρια αυτά θα αξιοποιηθούν», ανέφερε. Βέβαια, πέρασαν 15 χρόνια και δε χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό που δημιουργήθηκε, ούτε όταν είχε τον απαραίτητο –σύγχρονο για τα τότε δεδομένα –εξοπλισμό.
Έτσι, δεν μπορεί παρά να σημειώσει κανείς την αδιαφορία (;) διαχρονικά των διοικήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ-ΕΟΔΥ, αλλά και του υπουργείου, για την εγκατάλειψη ενός κτιρίου που κατασκευάστηκε το 2006 και δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, χωρίς κανείς να ξέρει την αιτία.
Ενδεχομένως, να μην υπήρξε ποτέ λόγος ή δυνατότητα για να χρησιμοποιηθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ ως ΠΕΔΥ. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δε σημαίνει πως δε θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για άλλες ανάγκες και θα πρέπει για 15 και πλέον χρόνια να παραμένει άδειο και εγκαταλελειμμένο, πληρώνοντας μια εταιρία φύλαξης να το φυλάει.
Την ώρα μάλιστα που οι τοπικοί φορείς έχουν προτείνει διάφορες χρήσεις κατά καιρούς, ώστε να καλυφθούν ανάγκες ζωτικής σημασίας, όπως του παραρτήματος Ιωαννίνων του ΕΚΑΒ ή του Κέντρου Υγείας, πρόσφατα.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και ο ίδιος ο ΕΟΔΥ θα μπορούσε να προχωρήσει στη μίσθωση του κτιρίου, ώστε τουλάχιστον να έχει ένα έσοδο από την περιουσία του που ρημάζει…

Σχετικά άρθρα

Μηνύματα ενότητας και ομοψυχίας – Μήνυμα Δένδια στην Αλβανία

Γεωργία Χαλάτση

«Παράθυρο» για χρηματοδότηση με μείωση του κόστους

Με στόχο την άρση των εμποδίων και του κοινωνικού αποκλεισμού

Ηπειρωτικός Αγών