Φωτογραφία: Χάρης Μπινώλης
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Έχει ακόμη δρόμο το Προεδρικό Διάταγμα Παμβώτιδας

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τις προστατευόμενες περιοχές, που θα ανοίξει τον δρόμο για την έκδοση και θεσμοθέτηση του πολύπαθου Προεδρικού Διατάγματος της λίμνης Παμβώτιδας, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής Ιωαννίνων Γιώργος Αμυράς, στον τηλεοπτικό σταθμό Ήπειρος Τv1, σημειώνοντας τη βούληση της κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση του ΠΔ.
Εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη ολοκληρωθεί εντός του 2021, θα ακολουθήσουν, σύμφωνα με τον υφυπουργό, η έγκρισή της από το υπουργείο Περιβάλλοντος, διαβούλευση με τους φορείς, ενσωμάτωση των παρατηρήσεων και σύνταξη του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, ώστε να υποβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τελική έγκριση.
Οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και τα Σχέδια Διαχείρισης που βρίσκονται σε εξέλιξη, αφορούν περιοχές του δικτύου Natura 2000. Με το έργο αυτό, αντιμετωπίζονται χρόνιες καταστάσεις, καθώς οριοθετούνται και διασφαλίζονται οι προστατευόμενες περιοχές της χώρας, καθορίζονται οι ζώνες χρήσεων γης και δραστηριοτήτων εντός προστατευόμενων περιοχών, εκπληρώνονται υποχρεώσεις της χώρας έναντι των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για τη φύση, αποφεύγονται επιβαρύνσεις στην οικονομία και στους πολίτες, από την επιβολή προστίμων και τίθενται οι βασικοί κανόνες για έναν βιώσιμο αναπτυξιακό σχεδιασμό και για την προώθηση ενός υγιούς περιβάλλοντος ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας.

Σχετικά άρθρα

Συντονιστής για την ανάπλαση των καμένων περιοχών ο Γ. Αμυράς

Νικητής από την καραμπόλα εδρών ο Ν. Έξαρχος – Εκτός Βουλής ο Γ. Αμυράς

Περιβαλλοντικοί «διαξιφισμοί» σε προεκλογικό φόντο