ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Άναψε φωτιά και δε φαίνεται να σβήνει

Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας φαίνεται πως θα κριθεί η εκλογή της Σταυρούλας Μπραΐμη στο αξίωμα της προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου και του Δημήτρη Τρομπούκη στη θέση του αντιπροέδρου, καθώς το «Κοινό των Ηπειρωτών» πρόκειται να προσφύγει επί της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, ενώ υπό σκέψη βρίσκονται οι «Ορίζοντες Ηπείρου» για το αν θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.

Η προσφυγή ή οι προσφυγές είναι ξεκάθαρο ότι αφορούν διαδικαστικά ζητήματα, ωστόσο από τα όσα εξελίχθηκαν από την ημέρα της σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ του περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη και του επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρου Ριζόπουλου μέχρι και την εκλογή του νέου προεδρείου, έχουν έντονη πολιτική διάσταση και φαίνεται πως η ένταση θα είναι κυρίαρχο στοιχείο και το επόμενο διάστημα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η εκλογή των κ.κ. Μπραΐμη και Τρομπούκη στις θέσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου του περιφερειακού συμβουλίου δεν λειτούργησε κατευναστικά, αλλά σήμερα ακολούθησαν συνεντεύξεις τύπου από τους επικεφαλής δύο εκ των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ενώ με ανακοίνωση επέλεξε να τοποθετηθεί μία ακόμη.

Επέμεινε στην ακυρότητα το «Κοινό των Ηπειρωτών»

Την εκτίμηση πως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα κάνει δεκτές τις ενστάσεις επί της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, όπως ακριβώς τις κατέθεσε στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της Κυριακής, εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου.
Ο κ. Ζάψας επέμεινε ότι η πρόσκληση στη συνεδρίαση ενέχει στοιχεία ακυρότητας, καθώς την υπέγραψε η πρώτη σε ψήφους σύμβουλος της πλειοψηφούσας παράταξης Αγνή Νάκου και όχι ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, η παραίτηση του οποίου τελούσε υπό κρίση μέχρι να γίνει τελεσίδικα αποδεκτή από το συμβούλιο. Από την άλλη, όμως, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης εξέφρασε την άποψη ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα διασφάλισης της μυστικότητας της διαδικασίας εκλογής του προέδρου λόγω της συνεδρίασης του σώματος με τηλεδιάσκεψη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ούτε υπήρχε ούτε υπάρχει θέμα κάλπης, είναι λάθος. Κάθε παράταξη προτείνει αυτό που θέλει, εκτός αν υπάρχει δεύτερος». Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της απόφασής του να υποδείξει αντιπρόεδρο, χωρίς όμως να επικυρώσει τη διαδικασία, καθώς απείχε από την εκλογή του.
Πέρα από το ζήτημα της διαδικασίας, ο κ. Ζάψας επέμεινε στην ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου και να τίθενται προς συζήτηση θέματα μείζονος ενδιαφέροντος. «Δεν είμαστε τοπική κοινότητα, είμαστε μια από τις 13 περιφέρειες της χώρας» σημείωσε χαρακτηριστικά και ζήτησε την αναβάθμιση των λειτουργιών του περιφερειακού συμβουλίου και την ανάδειξη των μεγάλων ζητημάτων, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ. Τέλος, ο κ. Ζάψας ανέφερε πως το επόμενο διάστημα θα παρουσιάσει την επικαιροποιημένη πρόταση του «Κοινού των Ηπειρωτών» για την Ήπειρο.

Ορίζοντες Ηπείρου: «Πολιτική μας επιτυχία οι εξελίξεις»

Σε δεύτερο πλάνο επέλεξε να αφήσει ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος τα διαδικαστικά ζητήματα, αναδεικνύοντας τις πολιτικές πτυχές των εξελίξεων των τελευταίων ημερών. Ωστόσο, δεν απέκλεισε την περίπτωση προσφυγής στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι άλλο πράγμα η νομιμότητα κι άλλο η νομιμοποίηση. «Η χρήση της τηλεδιάσκεψης δόθηκε ως δυνατότητα, αλλά δεν έχει στόχο την αντικατάσταση του αδιάβλητου της κάλπης. Και αν δεν υπήρχε ο φόβος να μη στηριχτεί η υποψηφιότητα που προέκρινε ο κ. Καχριμάνης από τους συμβούλους της δικής του παράταξης, δε θα υπήρχε πρόβλημα να στηθεί κάλπη. Θα εξετάσουμε νομικά αν υπάρχει νόημα να προσφύγουμε, γιατί δε μας αρέσει να παρακωλύουμε χωρίς στοιχεία τις διαδικασίες», σημείωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Ο κ. Ριζόπουλος χαρακτήρισε «πολιτική επιτυχία» της παράταξής του τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, λέγοντας πως η αντίδρασή του στην επίθεση που ο ίδιος δέχθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο οδήγησε σε ενδοπαραταξιακή κρίση και κατάρρευση στην «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου».
«Στο συμβούλιο της Μ. Δευτέρας δεν επιτρέψαμε την προσωπική επίθεση και αποκαλύψαμε πώς κυβερνά η περιφερειακή αρχή. Χτυπήσαμε τη γροθιά στο μαχαίρι, όπως δεν τόλμησε να κάνει καμία άλλη παράταξη όλα αυτά τα χρόνια. Ο κ. Παργανάς δεν παραιτήθηκε γιατί χάθηκε ο έλεγχος σε εκείνη τη συνεδρίαση, αλλά, όπως και ο ίδιος είπε, μετά από ώριμη σκέψη αποφάσισε να αποχωρήσει σεβόμενος τον εαυτό του γιατί διαπίστωσε ότι το παλιό δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του σήμερα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, και χαρακτήρισε τη στάση του την ημέρα της ανακοίνωσης της παραίτησης του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου ως ένδειξη πολιτικής μεγαλοψυχίας, αποδεικνύοντας ότι οι «Ορίζοντες Ηπείρου» έχουν τη στόφα της παράταξης που μπορεί να εκπροσωπήσει το σύνολο των Ηπειρωτών.
Ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» τοποθετήθηκε εμμέσως και έναντι της στάσης των άλλων παρατάξεων, επισημαίνοντας ότι η παράταξή του ήταν η πρώτη που αμφισβήτησε τη διαδικασία της εκλογής νέου προεδρείου και τόνισε την ανάγκη αποχής, για να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες παρατάξεις. «Σε ένα μήνα εξήχθησαν τρία κρίσιμα συμπεράσματα: Πρώτον, όσοι εστιάζουν στην παραπολιτική τους έχει διαφύγει η πολιτική αξιολόγηση των όσων συνέβησαν. Δεύτερον, επιβεβαιώθηκε αυτό που λέμε δύο χρόνια τώρα, ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν προϊόν εμποροπανήγυρης. Στο περιφερειακό συμβούλιο συμμετέχουν εκπρόσωποι κομμάτων και δια της πλαγίας κοιτάζουν πώς θα διασφαλιστεί το προσωπικό τους συμφέρον. Κι ως απάντηση σε αυτά που είπε η ‘’Λαϊκή Συσπείρωση’’, να πω στον κ. Πρέντζα ότι εμείς δεν είμαστε παράταξη διαμαρτυρίας, δεν είναι σκοπός μας να αιματοκυλιστεί το περιφερειακό συμβούλιο, αλλά να διαφυλαχθεί η θεσμικότητα του οργάνου», υπογράμμισε.
Ο κ. Ριζόπουλος έκλεισε τη συνέντευξή του, καλώντας τον κ. Καχριμάνη να ζητήσει συγγνώμη από όλους τους Ηπειρώτες, των οποίων αμφισβήτησε τον πατριωτισμό τους. «Ο κ. περιφερειάρχης δε με αποκάλεσε Αθηναίο, με αποκάλεσε ξένο. Τον ρωτώ, ο πρόεδρος της Βουλής που δε μένει στα Γιάννινα, ο κ. Αμυράς που δεν έχει σπίτι στα Γιάννενα, ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής και των συλλόγων της Αθήνας, οι Ηπειρώτες των Βρυξελλών, της Γερμανίας, της Αμερικής και της Αυστραλίας είναι ξένοι; Κι απαντώ, όχι κ. Καχριμάνη είμαστε Ηπειρώτες. Σταματήστε τις υποκρισίες κι αρκετά αυτή η κοροϊδία», κατέληξε.

Λαϊκή Συσπείρωση: «Δε θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί»

Με την προειδοποίηση ότι «δε θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί» κλείνει την πολιτική της αξιολόγηση για την τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου η «Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου», βάζοντας στο ίδιο κάδρο τόσο την περιφερειακή αρχή όσο και τις υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
«Ζητήσαμε η συνεδρίαση για την εκλογή προεδρείου να γίνει δια ζώσης, ώστε να διευκολυνθεί η πραγματική πολιτική αντιπαράθεση που έχει απονευρωθεί με τις τηλεδιασκέψεις, το νέο προεδρείο να λαμβάνει υπόψιν τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για τη διαμόρφωση της ημερήσιας, ώστε να συζητιούνται τα πραγματικά προβλήματα της περιοχής, και τα σημαντικά θέματα των επιτροπών περιβάλλοντος και κοινωνικών θεμάτων να έρχονται για συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο, καθώς από την φύση τους οι επιτροπές αυτές λειτουργούν με εκχώρηση αρμοδιοτήτων από το περιφερειακό συμβούλιο. Όπως ήταν φυσικό, περιφερειακή αρχή και παρατάξεις της “αντιπολίτευσης” ούτε καν συζήτησαν το “κύριο”, αναγνωρίζοντας ότι θα αποκαλύπτονταν η πολιτική τους γύμνια και προέβαλαν υπαρκτά, πλην όμως διαδικαστικά, ζητήματα για να ξιφουλκήσουν σε μια βολική γι’ αυτούς αντιπαράθεση», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου».

Σχετικά άρθρα

5 ευρώ το πηγαινέλα στο Νησί

Διαμορφώνει την ατζέντα η Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου

Επιμένει σε συζήτηση για την ατμοσφαιρική ρύπανση το «Κοινό των Ηπειρωτών»

Ηπειρωτικός Αγών