ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Νέες ειδικότητες σε ΙΕΚ και ΕΠΑΛ προτείνει η περιφέρεια Ηπείρου

Τη δημιουργία τεσσάρων νέων ειδικοτήτων στο Δημόσιο ΙΕΚ Ιωαννίνων και ενός νέου τμήματος στο 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Ιωαννίνων προτείνει η περιφέρεια Ηπείρου.

Τη σχετική πρόταση κατέθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Σιαράβας στη 2η τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.
Οι ειδικότητες που προτείνονται για το Δημόσιο ΙΕΚ είναι αυτές του βοηθού φυσικοθεραπείας, ξεναγών, ναυαγοσωστικής και τεχνίτη πέτρας. Αιτιολογώντας την πρόταση, ο κ. Σιαράβας τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί νέοι στην Ήπειρο οι οποίοι ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν σπουδές Φυσικοθεραπείας, γιατί υπάρχει έντονη ζήτηση στην τοπική αγορά εργασίας με άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά είτε επειδή αποτυγχάνουν να συγκεντρώσουν τις υψηλές μονάδες που απαιτούνται για την εισαγωγή τους στα πανεπιστημιακά τμήματα Φυσικοθεραπείας, είτε επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν μακριά από τον τόπο τους, αφού εδώ δεν υπάρχει αντίστοιχο τμήμα, δεν καταφέρνουν να επιτύχουν τους επαγγελματικούς τους στόχους.
Ως προς την ίδρυση τμήματος Ξεναγών, σημείωσε ότι υπάρχει έλλειψη στην Ήπειρο, όπως και για τη δημιουργία τμήματος Ναυαγοσωστικής είπε πως υπάρχει έλλειψη της ειδικότητας στην Ήπειρο, ενώ υπάρχει μεγάλη και αυξανόμενη ζήτηση σε όλες τις τουριστικές δομές κοντά στις θάλασσες, στις οργανωμένες παραλίες, που προσαρμόζονται πλέον με τις οδηγίες της κείμενης νομοθεσίας, αλλά και σε οργανωμένες πισίνες ξενοδοχειακών μονάδων και συγκροτημάτων σε οποιοδήποτε μέρος, αυξάνοντας ταυτόχρονα το επίπεδο των παροχών και του τουριστικού προϊόντος.
Τέλος, εισηγήθηκε την ίδρυση τμήματος Τεχνίτη πέτρας, τονίζοντας πως είναι μια τέχνη που πρέπει να συνεχιστεί, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη λειτουργίας ειδικοτήτων που έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα και την παραγωγή προϊόντων.
Σε ό,τι αφορά τα Επαγγελματικά Λύκεια, εισήγηση της περιφέρειας Ηπείρου είναι η ίδρυση στο 1ο ΕΠΑΛ Ιωαννίνων τμήματος Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων & Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, με τον κ. Σιαράβα να σημειώνει ότι είναι μία σύγχρονη ειδικότητα που έχει μέλλον και ζήτηση στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, εισηγήθηκε τον εμπλουτισμό της ήδη εν λειτουργία ειδικότητας Οχημάτων του τομέα Μηχανολογίας με την ηλεκτροκίνηση.

Σχετικά άρθρα

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

Γέφυρα – αντίγραφο στη θέση της ιστορικής γέφυρας Κοράκου

Έριξαν τον… σπόρο για μελλοντικές συνεργασίες