ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πιέζει ο χρόνος για τις μελέτες

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζεται από την πλευρά του δήμου Ιωαννιτών ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθούν οι μελέτες για το σύνολο των έργων που περιλαμβάνονται στο Πάρκο Πολιτισμού στο Κάστρο, ώστε στη συνέχεια άμεσα να υποβληθεί η πρόταση χρηματοδότησης των έργων στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020».

Αρχικός στόχος ήταν να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της άνοιξης όλες οι μελέτες που αφορούν το Τζαμί Ασλάν Πασά, τον Μεντρεσέ και τη Βιβλιοθήκη, ωστόσο, πριν ακόμη προκηρυχθούν, εκφράζονταν αμφιβολίες για το κατά πόσο αυτό είναι εφικτό, με δεδομένο πως πρόκειται για σύνθετα έργα. Και για τα τρία μνημεία απαιτούνται αρχιτεκτονική, στατική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της εκπόνησης.
Σήμερα πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο την πορεία των μελετών για τα έργα στη Βορειοανατολική Ακρόπολη του Κάστρου, στην οποία μετείχαν ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, ο αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Αρλέτος, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βαρβάρα Παπαδοπούλου, υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου και της Εφορείας, καθώς και οι μελετητές.
«Η μετατροπή του Κάστρου σε ένα ανοιχτό Πάρκο Πολιτισμού είναι προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή, ενώ είναι εξαιρετικά σημαντική για την επίτευξη του στόχου αυτού η συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού», αναφέρεται σε δελτίο τύπου του δήμου Ιωαννιτών.
Σημειώνεται ότι από την Εφορεία Αρχαιοτήτων είναι σε εξέλιξη η αναστήλωση των Οθωμανικών Λουτρών, ενώ από τον δήμο έχει δημοπρατηθεί και βρίσκεται στο στάδιο του προσυμβατικού ελέγχου το έργο «Διαμόρφωση πλατείας Γλυκήδων, οδών ιστορικού Προκοπίου, Γλυκήδων και Σουγδουρή».

Σχετικά άρθρα

Ολική μεταμόρφωση της πλατείας Γλυκήδων

Γεωργία Χαλάτση

Και επίσημα η ανακοίνωση του «ασημένιου» βραβείου

Δύο μελέτες για να προχωρήσει το Πάρκο Πολιτισμού