ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Παροχή γνώσης και καλλιεργήσιμης γης

Με στόχο την ολοκληρωμένη κατάρτιση νέων που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα την καλλιέργεια και εμπορία αρωματικών φυτών και φαρμακευτικών βοτάνων, ξεκινά και στον δήμο Ιωαννιτών το πρόγραμμα του ΚΕΚ ΟΑΕΔ Ιωαννίνων, που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία και σε άλλους δήμους του νομού και όχι μόνο.

Με μια πλούσια εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο, το ΚΕΚ ΟΑΕΔ αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει δύο τμήματα, από 15 ή 25 άτομα έκαστο, ανάλογα με τα επιδημιολογικά μέτρα που θα ισχύουν κατά τη διάρκεια υλοποίησης.

Από την άλλη πλευρά, ο δήμος Ιωαννιτών πρόκειται να παραχωρήσει προς χρήση εκτάσεις στους ωφελούμενους για την καλλιέργεια των φυτών, σε περιοχή που θα αποφασιστεί στη συνέχεια, προκειμένου να εξυπηρετεί τους συμμετέχοντες.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος, για το οποίο ήδη προκηρύχθηκαν θέσεις εκπαιδευτών, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του διευθυντή του ΚΕΚ ΟΑΕΔ Αργύρη Κύρκου και του αρμόδιου αντιδημάρχου Βασίλη Βλέτσα, ενώ θα ακολουθήσει η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας και η ανακοίνωση για την πρόσκληση ενδιαφέροντος.

Το πρόγραμμα διαιρείται σε πέντε υποπρογράμματα, τα οποία πρέπει να παρακολουθήσουν οι συμμετέχοντες για να λάβουν την πιστοποίηση κατάρτισης. Αυτά αφορούν την καλλιέργεια αρωματικών φυτών και βοτάνων, τη συλλογή, επεξεργασία και μεταποίηση αυτών, την τυποποίηση, το μάρκετινγκ-branding και την ανάπτυξη ηλεκτρονικής επιχείρησης.

«Ο δήμος έμπρακτα συνεργάζεται με όλους τους φορείς, προκειμένου να προωθήσουμε τον πρωτογενή τομέα, να αναπτύξουμε την παραγωγή, να υποστηρίξουμε τους αγρότες μας και να αξιοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα της πολιτείας», σημείωσε ο κ. Βλέτσας.

Πρόσθεσε δε, πως ο δήμος επεξεργάζεται την υλοποίηση «Τράπεζας Γης», ώστε να βοηθήσει νέους αγρότες, να ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους.

Σχετικά άρθρα

Ένας πρότυπος ελαιώνας δημιουργείται στην Ηλιόκαλη

Στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αειφόρου Ενέργειας ο Δήμος Ιωαννιτών

Αποδίδει καρπούς η συνεργασία για την Παμβώτιδα