ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στήριξη σε 300 νοικοκυριά μέσω Ερυθρού Σταυρού

Δύο σημαντικά προγράμματα για την οικονομική στήριξη του τοπικού πληθυσμού και τη διενέργεια τακτικών rapid tests στις δομές Φιλοξενίας Προσφύγων στον Κατσικά, τα Δολιανά, τη Φιλιππιάδα και τα Γρεβενά, ξεκινά να υλοποιεί το παράρτημα Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με τη χρηματοδότηση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

Το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης για την υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών, τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα με τις συνέπειες της ανεργίας, θα υλοποιήσει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης του για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19.
Το πρόγραμμα ύψους 180.000 ευρώ απευθύνεται σε κατοίκους του δήμου Ιωαννιτών, θα ενταχθούν 300 νοικοκυριά και θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη του περιφερειακού τμήματος Ιωαννίνων, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός του Κωνσταντίνος Ντακαλέτσης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού, στις 8 Μαΐου.
Το πρόγραμμα θα διαρκέσει περίπου τρεις μήνες, με τις προϋποθέσεις να είναι αρκετά αυστηρές, όπως σημείωσε, καθώς οι ανάγκες και τα αιτήματα είναι πολλά. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το πρόγραμμα υλοποιείται πιλοτικά μόνο στα Γιάννενα και τη Λέσβο, ωστόσο δεν αποκλείεται να ακολουθήσει η επέκτασή του και σε άλλες πόλεις.
Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά στον σύνδεσμο https://eenew.ifrc.org/x/tbtPj3Qf , όπου παρέχονται και αναλυτικά όλες οι πληροφορίες.
Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα είναι διαθέσιμη έως τις 18 Μαΐου, ενώ ενδέχεται να δοθεί παράταση. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6955563639 (κανονική κλήση ή δωρεάν μέσω Viber), Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. E-mail: ctphelpdesk@redcross.gr.

Rapid tests στις δομές προσφύγων

Επίσης, η Ελλάδα είναι μια από τις επτά χώρες για τις οποίες ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός επιχορηγεί rapid test Covid-19 μετά από συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης (E.S.I.) και θα υλοποιηθεί σε πέντε πόλεις της χώρας.
Η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα υποστηρίξει την κατάρτιση του προσωπικού και θα επιτρέψει την πρόσβαση σε εξοπλισμό, εργαστηριακά εξαρτήματα, αντιδραστήρια για τη λήψη δειγμάτων και τη διεξαγωγή PCR και ταχέων αντιγόνων.
Το προσωπικό θα καλύπτει τις δομές προσφύγων στην Ήπειρο αλλά και τα Γρεβενά για έξι περίπου μήνες.
«Είναι τιμή για εμάς που αποφάσισε να υλοποιήσει το πρόγραμμα και στο περιφερειακό τμήμα Ιωαννίνων. Θα γίνονται συνεχή τεστ και έτσι πιστεύουμε θα υπάρχει περιορισμός του ιού», ανέφερε ο πρόεδρος του τμήματος.

Αιμοδοσία το Σάββατο

Τέλος, συνεχίζοντας τις δράσεις του, το περιφερειακό τμήμα Ιωαννίνων του ΕΕΣ διοργανώνει αιμοδοσία το Σάββατο 15 Μαΐου με τη στήριξη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων, της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ηπείρου, του Δικηγορικού Συλλόγου και του Συλλόγου Τριτέκνων Ιωαννίνων.
Η αιμοδοσία διοργανώνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι στον πολιτιστικό χώρο «Δ. Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία). Κάθε αιμοδότης καταχωρεί τη φιάλη του στην καρτέλα του ή/και στην Τράπεζα Αίματος που επιθυμεί.

Σχετικά άρθρα

Αιμοδοσία στο Λύκειο Ελληνίδων

Σταθερό σημείο αιμοδοσίας: Έγινε πράξη ένα αίτημα ετών

Αποστόλης Τζελέτας

Χρήματα και τρόφιμα για τους πληγέντες συγκεντρώνει ο Ερυθρός Σταυρός