ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Επέλεξε την αξιοπρέπεια και παραιτήθηκε

Την παραίτηση του από το αξίωμα του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου ανακοίνωσε στη λήξη της σημερινής συνεδρίασης ο Σταύρος Παργανάς, προκαλώντας την έκπληξη των μελών του σώματος, τα οποία σύσσωμα επιχείρησαν να τον μεταπείσουν, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Αιτία ήταν η αλγεινή εικόνα της τελευταίας συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, με εκατέρωθεν προσβλητικές εκφράσεις, αλλά και η συγγνώμη που δε δόθηκε από κανέναν, πριν την τοποθέτηση του προέδρου.
«Είμαι βαθύτατα απογοητευμένος, έντονα προβληματισμένος και βαρύτατα προσβεβλημένος απ’ όσα έλαβαν χώρα κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Οι πολιτικοί άνδρες οφείλουν με παρρησία και γενναιότητα να αναλαμβάνουν όχι μόνο τις πολιτικές τους ευθύνες, αλλά και την ευθύνη του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν και συμπεριφέρονται. Ανέμενα από τους πρωταγωνιστές των αθλιοτήτων αυτών ότι θα είχαν το θάρρος άμεσα να ζητήσουν συγγνώμη πρώτα από τον λαό της Ηπείρου και μετά από την πλειονότητα των μελών του περιφερειακού συμβουλίου, των οποίων, με την συμπεριφορά τους, προσέβαλαν βάναυσα την προσωπικότητα. Δυστυχώς δεν το έπραξαν. Την οφειλόμενη συγγνώμη τη ζητώ εγώ σήμερα. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η αλαζονεία και η αμετροέπεια δεν είναι ανεκτές στην δημοκρατία. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι ο ειρωνικός, προσβλητικός και υβριστικός λόγος δεν έχουν θέση στις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου. Οι πολιτικές μου αρχές και ο κώδικας πολιτικών και ηθικών αξιών με τον οποίο πορεύτηκα όλα τα χρόνια τις ενασχόλησής μου με τα κοινά, δε μου επιτρέπουν τη συνέχιση της άσκησης των καθηκόντων μου, ως προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου. Στο δίλλημα πολιτικό αξίωμα ή αξιοπρέπεια, η ενσυνείδητη και χωρίς δεύτερη σκέψη επιλογή μου είναι μία: Αξιοπρέπεια», τόνισε χαρακτηριστικά στη δήλωσή του ο κ. Παργανάς.
«Αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί για την άθλια συμπεριφορά μεταξύ μελών του περιφερειακού συμβουλίου. Η ευθύνη μου αυτή δε συνίσταται στο ότι δεν τους έκλεισα τα μικρόφωνα, προκειμένου να μην ακουστούν, αλλά στο ότι με την παρουσία μου και τη μέχρι σήμερα λειτουργία μου δεν τους ενέπνευσα την ορθή πολιτική συμπεριφορά. Ελπίζω η παραίτησή μου αυτή να είναι αφετηρία πολιτικής αναβάθμισης του περιφερειακού συμβουλίου στις αρχές της δημοκρατίας, του πολιτικού πολιτισμού και του ευ αγωνίζεσθαι», πρόσθεσε ο κ. Παργανάς και κατέληξε ζητώντας να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται για την εκλογή νέου προέδρου.

Επέμεινε παρά τις εκκλήσεις

Έκκληση στον κ. Παργανά να παραμείνει στη θέση του, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της θητείας, ζητώντας παράλληλα συγνώμη, έκανε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, εκφράζοντας όλη την παράταξη της πλειοψηφίας. Ο κ. Καχριμάνης έκανε λόγο για μια «ατυχή στιγμή», στην οποία συμμετείχε και ίδιος, ενώ σε δεύτερη τοποθέτησή του τόνισε, όπως και όλα τα μέλη που έλαβαν τον λόγο, πως προτεραιότητα για όλους αποτελεί το συμφέρον του τόπου, παρά τις διαφορές που υπάρχουν.
Ένας ακόμη από τους πρωταγωνιστές του επεισοδίου, ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος, επίσης ζήτησε συγγνώμη και παράλληλα τόνισε την εκτίμηση στο πρόσωπο του προέδρου. «Πράγματι ήταν μια κακή στιγμή και ο τρόπος με τον οποίο αποκαθίσταται αυτή η στιγμή, με ένα νέο ξεκίνημα, ξεκινά από τη συμπεριφορά την περιφερειάρχη. Θα ήταν μικροψυχία από την πλευρά μου, να μη ζητήσω και εγώ συγγνώμη με τη σειρά μου. Και επειδή δεν έχω μάθει τις ευθύνες τις δικές μου να τις σηκώνουν άλλοι, δεν μπορώ να σας επιτρέψω την ευθύνη να τη σηκώσετε μόνος σας», σημείωσε ο κ. Ριζόπουλος.
Τη δυσαρέσκειά του για όσα συνέβησαν στο προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο, καλώντας τον πρόεδρο να το αφήσει «στην λήθη» και να αποτελέσει το επεισόδιο αυτό κατά κάποιο τρόπο μια δημοκρατική αφύπνιση για το μέλλον, περιέγραφε εκ μέρους της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» ο επικεφαλής της Γιώργος Ζάψας σε μια «προφητική» επιστολή, το βράδυ της Πέμπτης.
Όπως η μείζονα αντιπολίτευση, έτσι και η παράταξη «Ήπειρος Όλον» ζήτησε από τον πρόεδρο να ανακαλέσει την παραίτησή του, τονίζοντας την εμπιστοσύνη που χαίρει από το σώμα. «Όταν τσακώνονται τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια. Εσείς όμως δεν είστε βατράχι στο περιφερειακό συμβούλιο, αλλά πάντα έχετε συμπεριφερθεί άψογα και θεσμικά. Ξέρετε ότι όλοι σας σεβόμαστε», τόνισε ο επικεφαλής Δημήτρης Δημητρίου.
«Δεν έχω στο μυαλό μου κανέναν ικανότερο πρόεδρο. Πράγματι ρίχνεται μια βόμβα και μακάρι να γίνει αφορμή για να αλλάξουν κάποια πράγματα», τόνισε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιώργος Πρέντζας, ενώ στο ίδιο μήκος, σημειώνοντας την αξία της κάθε διαφορετικής θέσης, κινήθηκαν οι Ζώης Γαλατάς και Κώστας Νουτσόπουλος.
Παρά τις εκκλήσεις των επικεφαλής και των περιφερειακών συμβούλων που έλαβαν τον λόγο, ο κ. Παργανάς κατέστησε σαφές πως η απόφασή του είναι οριστική.
«Δεν ήταν απόφαση εν θερμώ. Αν ήταν, θα είχα παραιτηθεί την επόμενη ημέρα. Και θέλω να πιστεύω πως με αυτή την κίνηση προσφέρω την καλύτερη υπηρεσία στο περιφερειακό συμβούλιο. Σας ευχαριστώ όλους και ξέρω την εκτίμηση στο πρόσωπό μου, αλλά η απόφασή μου είναι οριστική και αμετάκλητη. Θα είμαι ένας απλός σύμβουλος μαζί σας, σε όλες τις στιγμές, καλές και κακές. Η συνείδησή μου επιτάσσει αυτό, η αξιοπρέπειά μου μου το επιβάλλει», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα

5 ευρώ το πηγαινέλα στο Νησί

Απάντηση στην κριτική με τον αέρα του 55%

Γεωργία Χαλάτση

Δύο + δύο άδειες στην Παμβώτιδα