ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κλεισθένης και ΦιλόΔημος αλλάζουν τους δήμους

Σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο θα κληθούν να διοικήσουν οι αυτοδιοικητικές αρχές και παρατάξεις των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, που θα προκύψουν από τις εκλογές του Μαΐου, λόγω της εφαρμογής του Κλεισθένη Ι, που δεν αφορά μόνο τον τρόπο εκλογής των αιρετών, αλλά περιλαμβάνει και μια σειρά οικονομικών και θεσμικών αλλαγών.

Η νέα κατηγοριοποίηση των δήμων, από την οποία εξαρτώνται οι κρατικές επιχορηγήσεις, η λειτουργία του επόπτη νομιμότητας και το οικονομικό παρατηρητήριο είναι κάποιες από τις αλλαγές, για τις οποίες οι αιρετοί, αλλά και τα υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη των δήμων αρχίζουν να ενημερώνονται.
«Όλες αυτές οι θεσμικές και οικονομικές αλλαγές έχουν στο κέντρο τους τη δημοκρατία, τη συμμετοχή και τον διάλογο, που έχει ανάγκη η τοπική αυτοδιοίκηση, έχουν ανάγκη οι πολίτες και η ίδια η χώρα», σημείωσε από τα Γιάννενα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, που συμμετείχε ως ομιλητής σε ενημερωτική ημερίδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Ωστόσο, πριν καλά καλά οι αιρετοί «γνωριστούν» με τον Κλεισθένη Ι, ακολουθεί ο Κλεισθένης ΙΙ, ο οποίος θα περιλαμβάνει ακόμη σημαντικότερες αλλαγές, κάποιες από τις οποίες θα συνδεθούν με τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Και αυτό γιατί αφορούν την ουσία των μέχρι σήμερα «δεινών» της αυτοδιοίκησης και αφορούν αρμοδιότητες, που μεταφέρονται σε αυτή χωρίς πόρους, αλλά και οι αρμοδιότητες, που μπλέκονται στα γρανάζια της υπόλοιπης δημόσιας διοίκησης.

Ήδη έχουν εκδοθεί Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για τη συγκρότηση επιτροπών, ανάμεσα στο υπουργείο Εσωτερικών και τα άλλα υπουργεία, με τη συμμετοχή της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, ώστε να ακολουθήσει ένα «ξεκαθάρισμα» αρμοδιοτήτων ανάμεσα στο κεντρικό κράτος, τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και την τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού. «Θα υπάρχουν διυπουργικές επιτροπές, που θα ελέγχουν μία προς μία όλες τις αρμοδιότητες και ποιος από τα τέσσερα επίπεδα διοίκησης θα πρέπει να τη σχεδιάζει και να την υλοποιεί. Είναι μια πολύ μεγάλη δουλειά, που έχει ξεκινήσει με όλα τα υπουργεία, την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ, και ευελπιστούμε σε πέντε περίπου μήνες να έχει ξεκαθαρίσει το θέμα των αρμοδιοτήτων. Παράλληλα, θα υπάρχει μια κεντρική μόνιμη επιτροπή, που θα ελέγχει όλα τα νομοσχέδια που κατατίθενται, ώστε να παρακολουθεί αν άπτονται των αρμοδιοτήτων αυτών», σημείωσε ο κ. Πουλάκης.

Ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε, πάντως, πως οι αντιδράσεις κατά του Κλεισθένη Ι υπήρξαν κυρίως από τους εν ενεργεία δημάρχους και όχι από την πλειονότητα των αιρετών. «Πριν 2,5 χρόνια που ξεκινήσαμε τον διάλογο, η ηγεσία των ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ επικεντρώθηκε στην άρνηση για το εκλογικό σύστημα. Εγώ έκανα 51 συγκεντρώσεις στην χώρα. Οι αντιδράσεις, λυπάμαι που το λέω, ήταν μόνο σε επίπεδο δημάρχων. Όλα τα στελέχη, τα οποία είναι σε παρατάξεις, που δεν έχουν την εξουσία, θεωρούσαν ότι είναι μια μεγάλη ανάγκη η καθιέρωση της απλής αναλογικής, Η μεγάλη πλειοψηφία των αιρετών είναι με τη δημοκρατία και ισονομία της ψήφου», σημείωσε.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΕΣΩ «ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ»

Παράλληλα, υπογράμμισε τη στήριξη του υπουργείου Εσωτερικών στην αυτοδιοίκηση, μέσω του προγράμματος «ΦιλόΔημος», που επεκτείνεται με νέες προσκλήσεις και στις περιφέρειες. «Εμείς προσπαθούμε και οικονομικά να στηρίξουμε την αυτοδιοίκηση. Το 2018 σχεδιάσαμε τον «Φιλόδημο», ένα φιλόδοξο πρόγραμμα 500 εκ. για έργα δήμων. Το πρόγραμμα έχει φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ από τεχνικές προτάσεις, που έχουν γίνει από τους δήμους και έχουν εγκριθεί, και αναμένουμε τώρα η τοπική αυτοδιοίκηση να προχωρήσει τα έργα. Βγάζουμε δύο νέες προσκλήσεις για αντιπλημμυρικά έργα, που απευθύνεται και στις περιφέρειες, και για αναμόρφωση δημοτικών κτιρίων. Θεωρώ ότι οι νέες αιρετές αρχές, που θα προκύψουν από τις εκλογές, θα μπορούν από καλύτερες θέσεις να παίξουν τον ρόλο τους», τόνισε.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την πολιτική πόλωση του τελευταίου διαστήματος, ο κ. Πουλάκης σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση και το ΚΙΝ.ΑΛ. «επενδύουν στην καταστροφή και αποτυχία της κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι τις επόμενες ημέρες πρόκειται να κατατεθούν και ψηφιστούν όλα τα αντίμετρα, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη.

Η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, προσέλκυσε πλήθος αιρετών και υψηλόβαθμα στελέχη της αυτοδιοίκησης. Σκοπός ήταν η ενημέρωση για τις θεσμικές αλλαγές του «Κλεισθένη» ενώ, όπως ανέφερε η πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ Ιφιγένεια Καμτσίδου, θα ακολουθήσει σειρά επιμορφωτικών εκδηλώσεων, ώστε και σε επίπεδο διοίκησης οι αλλαγές να μπορέσουν να εφαρμοστούν με τον καλύτερο τρόπο.

Σχετικά άρθρα

Ανανεώνει τον στόλο του ο δήμος Πωγωνίου

Απέκτησε νέο υπερσύγχρονο απορριμματοφόρο ο δήμος Ζίτσας

«Επιθυμία Ελευθερίας» — H Ελληνική Επανάσταση «ζωντάνεψε» σε κτίρια 18 πόλεων σε όλη την Ελλάδα

Ηπειρωτικός Αγών