ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με ορίζοντα τον Ιανουάριο η κατάθεση του φακέλου στην UNESCO

Στο τέλος του καλοκαιριού εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμος ο φάκελος υποψηφιότητας του Ζαγορίου στα πολιτιστικά τοπία της UNESCO και θα κατατεθεί σε πρώτη φάση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Μετά την επεξεργασία του και αφού ληφθούν υπόψη τυχόν σχόλια από τις αρμόδιες επιτροπές της UNESCO, θα κατατεθεί οριστικά τον Ιανουάριο του 2022 για την τελική αξιολόγηση.
Αυτό προέκυψε από τη διαδικτυακή συνάντηση εργασίας για την πορεία της σύνταξης και την υποβολή του φακέλου υποψηφιότητας, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη μεταξύ εκπροσώπων του δήμου Ζαγορίου, του υπουργείου Πολιτισμού και της «Ήπειρος ΑΕ». Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη συγκρότηση του φακέλου και τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, καθώς και το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή του.
Από τον δήμαρχο Ζαγορίου Γιώργο Σουκουβέλο τέθηκε το θέμα της ενημέρωσης του δημοτικού συμβουλίου, των φορέων και του κοινού για την υποψηφιότητα του Ζαγορίου στα πολιτιστικά τοπία της UNESCO, και αποφασίστηκε να διοργανωθεί ημερίδα ενημέρωσης στο Ζαγόρι κατά την καλοκαιρινή περίοδο, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την γενικότερη κατάσταση των μέτρων που θα ισχύουν αναφορικά με την πανδημία covid-19.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν από τον δήμο Ζαγορίου –εκτός του δημάρχου- ο αντιδήμαρχος Ι. Τσαπάρης και ο γενικός γραμματέας Κ. Μπαμπασίκας, από το υπουργείο Πολιτισμού η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ε. Γερούση, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Στ. Φωτοπούλου και ο προϊστάμενος του Τμήματος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών θεσμών Ι. Δρίνης, και από την «Ήπειρος ΑΕ» οι Χ. Παπαϊωάννου, Γ. Κιτσάκη, Α. Σταγκίκας και ο διευθυντής Γ. Θεοχάρης.

Σχετικά άρθρα

Τον Μάιο η UNESCO στο Ζαγόρι

Γεωργία Χαλάτση

Ρότα για την UNESCO έβαλε και η αρχαία Νικόπολη

Μία επιβράβευση και οι… σκληρές πραγματικότητες για το Ζαγόρι