ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ναι στις ΑΠΕ με σχέδιο, όρους και ισχυρά ανταποδοτικά οφέλη

Τη σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου των σωματείων- μελών της σε τηλεδιάσκεψη, με μοναδικό θέμα τον ενεργειακό σχεδιασμό της Ηπείρου, αποφάσισε το ΔΣ της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΣΕ), κρίνοντας ότι πρωταρχική σημασία έχει η ενημέρωση των πολιτών και η απόκτηση καταναλωτικής συνείδησης ενέργειας.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα, και θα έχει διευρυμένη σύνθεση, καθώς θα κληθούν επιπλέον να συμμετέχουν εκπρόσωποι της περιφέρειας Ηπείρου, των δήμων της Ηπείρου και των επιτροπών αγώνα που έχουν δημιουργηθεί.
Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια έκτακτης ειδικής συνεδρίασης την Τετάρτη 21 Απριλίου, όπου έγινε μια αναλυτική συζήτηση για τον ενεργειακό σχεδιασμό, με έμφαση στις προωθούμενες επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ήπειρο. Αξιολογήθηκε θετικά ότι φορείς έχουν κατά περίπτωση εκφράσει αρνητική γνωμοδότηση για προτάσεις διαφόρων επενδύσεων, ωστόσο τονίστηκε ότι πρέπει να υπάρχει μια ολοκληρωμένη και όχι αποσπασματική προσέγγιση. Στην κατεύθυνση αυτή, επισημάνθηκε ότι απαιτείται άμεσα η περιφέρεια Ηπείρου να εγκρίνει τον Στρατηγικό Περιφερειακό Σχεδιασμό.
Βασικές παράμετροι που πρέπει να εξεταστούν, είναι το ενεργειακό μείγμα που πρέπει να επιλεγεί για την Ήπειρο, ο ορισμός περιοχών αποκλεισμού χωροθέτησης ΑΠΕ, πόσα υδροηλεκτρικά έργα και ποιου δυναμικού αντέχει ένα ποτάμι και το ενεργειακό ισοζύγιο που προκύπτει σε συνάρτηση του χρόνου απόσβεσης. Η ΠΣΕ θεωρεί αναγκαίο, μεταξύ άλλων, να υπάρξει αναστολή όλων των διαδικασιών αδειοδότησης και υλοποίησης υποδομών ΑΠΕ μέχρι την ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού ΑΠΕ Περιφέρειας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη μελέτη για την προστασία των πηγών ύδατος, να θεσμοθετηθεί αποφασιστικός ρόλος του περιφερειακού συμβουλίου και των δημοτικών συμβουλίων, καθώς και να θεσμοθετηθούν αλλαγές και ισχυρά ανταποδοτικά οφέλη, με όρους δημιουργίας θέσεων εργασίας, εισοδήματος και αξιών περιβάλλοντος.
Το Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας θεωρεί ότι η αξιοποίηση όλων των πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ και μη) θα μπορούσε να έχει πραγματικά θετικό για την προστασία του περιβάλλοντος αντίκτυπο, εφόσον πραγματοποιηθεί στα πλαίσια προγραμματισμένης πολιτικής, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και με το αξίωμα πως τα φυσικά αγαθά ανήκουν σε όλους τους πολίτες.

Σχετικά άρθρα

Εδραίωση του εχθρικού περιβάλλοντος για τις ΑΠΕ

Εκδήλωση για την Πράσινη Μετάβαση και τις ΑΠΕ στην Π.Ε. Ιωαννίνων

Επιστρέφει δυναμικά η «Πίτα του Ηπειρώτη»