ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προχωρά το αποχετευτικό, εν αναμονή για τον βιολογικό

Σε φάση υλοποίησης μπαίνει το ένα από τα δύο υποέργα του μεγάλου έργου της ΔΕΥΑΙ με τίτλο «Ολοκληρωμένη διαχείριση λυμάτων Δήμου Ιωαννιτών για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας», συνολικού προϋπολογισμού 36,3 εκατ. ευρώ.

Το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης, το οποίο συνεδρίασε χθες, ενέκρινε το πρακτικό της επιτροπής διαγωνισμού και ανέδειξε προσωρινό ανάδοχο για το έργο με τίτλο «Κατασκευή Δικτύων Αποχέτευσης Ακαθάρτων Δ.Ε. Ιωαννίνων», που αποτελεί μέρος του συνολικού έργου της ΔΕΥΑΙ, στο οποίο εντάσσεται μεταξύ άλλων και η αναβάθμιση του παλαιού βιολογικού καθαρισμού.
Με την απόφαση αυτή, το έργο που πέρασε από πολλές περιπέτειες, βρίσκεται ένα βήμα πριν την υπογραφή σύμβασης και με την ολοκλήρωσή του θα θωρακίσει περιβαλλοντικά τη λίμνη Παμβώτιδα και τον ποταμό Καλαμά, με θετικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Το υποέργο αφορά την κατασκευή νέων δικτύων αποχέτευσης σε Καρδαμίτσια, Εξοχή (Νέα Ζωή), Σεισμόπληκτα, Κάτω Νεοχωρόπουλο, Τσιφλικόπουλο, Δροσιά – Πεντέλη και Άμμο Μαρμάρων. Για τη μεταφορά των λυμάτων προβλέπονται έξι αντλιοστάσια ακαθάρτων, ενώ το συνολικό μήκος των εσωτερικών δικτύων και των βαρυτικών αγωγών μεταφοράς είναι 55,5 χλμ. και των καταθλιπτικών αγωγών 6,57 χλμ.

«Η υλοποίηση του μεγάλου έργου της ΔΕΥΑΙ αποτελεί μια ουσιαστική ανταπόδοση με έργα κι όχι με λόγια της εμπιστοσύνης, που δείχνουν οι Γιαννιώτες στη δημοτική αρχή. Μιλάμε για μια παρέμβαση ορόσημο για την πόλη κι ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Μια παρέμβαση που την είχαμε σε πρώτη προτεραιότητα στην ατζέντα μας και γι’ αυτό την έθεσα και στις δύο συναντήσεις μου στα Γιάννενα με τον πρωθυπουργό. Με το έργο αυτό ουσιαστικά θωρακίζουμε τη λίμνη μας, αλλά και ολόκληρο το λεκανοπέδιο», δήλωσε ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Θωμάς Μπέγκας.

Αναφορά στο θέμα έκανε και ο αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σημειώνοντας τη μεγάλη προσπάθεια της δημοτικής αρχής και τις δυσκολίες που ξεπεράστηκαν.

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ

Εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα και για το δεύτερο υποέργο, που αφορά την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού με την κατασκευή νέας μονάδας προεπεξεργασίας, νέας μονάδας πρωτοβάθμιας καθίζησης, νέας μονάδα βιολογικής βαθμίδας, (σύγχρονης τεχνολογίας – μεμβράνες MRB), την επέκταση των έργων τελικής επεξεργασίας και διάθεσης, (μεταερισμός, UV, αποχλωρίωση κλπ.) καθώς και έργων επεξεργασίας της ιλύος (νέα μονάδα μηχανικής αφυδάτωσης), καθώς και την αναβάθμιση της λειτουργίας της υφιστάμενης μονάδας βιολογικού καθαρισμού.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο δήμαρχος σε γραπτή δήλωσή του, «είμαστε πολύ κοντά, μετά και τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο να έχουμε ανάλογες εξελίξεις και σε ό,τι αφορά την επέκταση – αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού».

Την αισιοδοξία αυτή δε φάνηκε να συμμερίζεται ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας, ο οποίος, μιλώντας στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου, επισήμανε πως ο κίνδυνος απένταξης δεν έχει απομακρυνθεί, καθώς οι προσφορές έχουν αναπεμφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας για αναβαθμολόγηση. «Να είστε προσεκτικοί και να σοβαρευτείτε και ως προς τη σύσταση των επιτροπών και ως προς τη βαθμολόγηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας, κάνοντας γνωστό πως στη χθεσινή του συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ αποφάσισε να προβεί σε συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ για επαναξιολόγηση και ήδη έχουν δοθεί οι σχετικές κατευθύνσεις στην Επιτροπή. «Αμέσως μετά ανοίγει ο δρόμος για να ανοίξουν οι προσφορές και να αναδειχθεί ο ανάδοχος. Δεν υπάρχει η δυνατότητα άλλης προσφυγής. Είμαι σίγουρος ότι το 2019 και το δεύτερο έργο θα συμβασιοποιηθεί», τόνισε.

Σχετικά άρθρα

Δύο μελέτες για τον ποιοτικό έλεγχο του πόσιμου νερού

Ξεκινά η εγκατάσταση 11.900 «έξυπνων» υδρομέτρων

Διακοπή νερού στην πόλη την Τρίτη

Ηπειρωτικός Αγών