ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σύμμαχος η 6η ΥΠΕ για επιστροφή των ΚΟΜΥ στα νοσοκομεία

Πίεση προς δύο κατευθύνσεις, με μοχλό και την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, ασκούν οι τοπικοί φορείς, στοχεύοντας στη βέλτιστη διαχείριση της πανδημίας σε επίπεδο επιδημιολογικής επιτήρησης αλλά και εμβολιασμού.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, στο επίκεντρο βρίσκεται η αποχώρηση των Κινητών Μονάδων του ΕΟΔΥ από τις εισόδους των δύο νοσοκομείων, γεγονός που αποτελεί σημείο προβληματισμού και ανησυχίας και για τις διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και ιδιαίτερα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, που είναι από τα πρώτα σε επισκεψιμότητα νοσοκομεία της χώρας.
Ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, κατά την παρουσία του σήμερα στα Γιάννενα, ξεκαθάρισε πως η απομάκρυνση των ΚΟΜΥ είναι μια απόφαση της διοίκησης του ΕΟΔΥ, τονίζοντας πως μόνο στην πόλη των Ιωαννίνων συμμετείχαν στις δειγματοληψίες στα νοσοκομεία, κάτι που δε γίνεται στα υπόλοιπα νοσοκομεία της επικράτειας. Αναγνώρισε, ωστόσο, τη σημαντική συνεισφορά τους για τη «θωράκιση» των νοσοκομείων της πόλης και για τον λόγο αυτό είχε συζητήσεις και με τις διοικήσεις, την περιφέρεια Ηπείρου και την τοπική συντονίστρια των ΚΟΜΥ, δεσμευόμενος να μεταφέρει το αίτημα και στον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Καρβέλης εξήρε τις διοικήσεις και τους εργαζομένους των νοσοκομείων για τη διαχείριση της πανδημίας, σημειώνοντας πως σήμερα η εικόνα στις ΜΕΛ και τις ΜΕΘ είναι διαχειρίσιμη. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η τρίτη ΜΕΘ-covid που ανοίγει, με εξοπλισμό που ταχύτατα εξασφαλίστηκε από το υπουργείο Υγείας, θα παραμείνει στο νοσοκομείο και μετά την πανδημία, συμβάλλοντας στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς τους ασθενείς από ολόκληρη την Ήπειρο και τη Βορειοδυτική Ελλάδα.

Επίσκεψη στο κτίριο του ΠΕΔΥ

Το δεύτερο θέμα που τέθηκε κατά τις επαφές κυρίως με την περιφερειακή αρχή, είναι η ανάπτυξη εμβολιαστικού κέντρου στο εγκαταλελειμμένο κτίριο του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας στους Αμπελόκηπους, το οποίο μάλιστα ανήκει στον ΕΟΔΥ. Στόχος είναι να αποτελέσει ένα mega εμβολιαστικό κέντρο, συμβάλλοντας στην επιτάχυνση της διαδικασίας, ειδικά το επόμενο διάστημα που επεκτείνεται η δυνατότητα εμβολιασμού σε περισσότερες ηλικιακές ομάδες. Μάλιστα, ο κ. Καρβέλης, μαζί με τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη, που έχει στείλει και σχετικό έγγραφο στον ΕΟΔΥ και το υπουργείο, επισκέφθηκαν το κτίριο, το οποίο πρόσφατα η περιφέρεια φρόντισε να καθαριστεί.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Καρβέλης δε θέλησε να αναφερθεί συγκεκριμένα στην αξιοποίηση ή όχι του κτιρίου, καθώς πρόκειται επίσης για ένα θέμα που εντάσσεται στο σχέδιο «Ελευθερία» και οι αποφάσεις δε λαμβάνονται από την ΥΠΕ. Ωστόσο, η παρουσία του στον χώρο θεωρείται ότι ενισχύει το αίτημα της περιφέρειας αλλά και όλων των φορέων, προκειμένου αφενός να αξιοποιηθεί ένα κτίριο «φάντασμα», αφετέρου να ενισχυθούν οι εμβολιαστικές γραμμές εκτός των υφιστάμενων δομών υγείας.
Τέλος, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ σημείωσε την αξία του εμβολιασμού, καλώντας τους πολίτες να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους δίνεται, χωρίς να επιλέγουν εμβόλια, και επαναλαμβάνοντας την πρόσφατη φράση του πρωθυπουργού ότι «το καλύτερο εμβόλιο, είναι το πιο σύντομο».
Τον κ. Καρβέλη συνόδευαν στις επαφές του στα δύο νοσοκομεία της πόλης, την περιφέρεια και το ΠΕΔΥ, ο υποδιοικητής Γιάννης Νικόπουλος, ο διοικητής του ΠΓΝΙ Νίκος Κατσακιώρης και η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Κεφάλα.

Σχετικά άρθρα

«Λίφτινγκ» στα Κέντρα Υγείας Κόνιτσας και Μετσόβου

Προς αποκατάσταση ο μαστογράφος

Γεωργία Χαλάτση

Ξεκινούν διαδικασίες για νέο αξονικό τομογράφο στο ΠΓΝΙ