ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Παράταση του διδακτικού έτους, χωρίς προαγωγικές και απολυτήριες

Την παράταση του σχολικού έτους κατά δύο εβδομάδες ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σε συνέχεια των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού για τη δια ζώσης επαναλειτουργία των δημοτικών και των γυμνασίων από τις 10 Μαΐου.

Επίσης, ματαιώνονται οι προαγωγικές και οι απολυτήριες εξετάσεις, άρα και η εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων, ενώ οι Πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 14 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και μία ημέρα αργότερα για τα Επαγγελματικά.
Πιο αναλυτικά, τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία αναμένεται να ολοκληρώσουν το σχολικό έτος την Παρασκευή 25 Ιουνίου, ενώ τα γυμνάσια και τα λύκεια την Παρασκευή 11 Ιουνίου.
Οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιστρέφουν στις τάξεις και στο φυσικό τους περιβάλλον με «όπλο» τα self tests, τον εμβολιασμό των καθηγητών, αλλά και την τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής και μέτρων προστασίας.
Η κ. Κεραμέως διευκρίνισε πως το μέτρο των self tests θα ισχύσει και για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και όλοι οι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να επιδεικνύουν τα αρνητικά τεστ κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.
Μέχρι τώρα τα θετικά self tests που έχουν δηλωθεί, είναι 1.753, όπως ανέφερε, σημειώνοντας πως τα self tests δεν πρέπει να δημιουργήσουν εφησυχασμό, ενώ έκανε έκκληση προς όλους για εμβολιασμό και ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς για την ανταπόκριση, αλλά και την άψογη τήρηση όλων των μέτρων στη διάρκεια της πανδημίας.
Για το άνοιγμα των φροντιστηρίων, η υπουργός σημείωσε ότι έχει τεθεί στην επιτροπή των ειδικών αλλά δεν υπάρχει εισήγηση.
Σε ό,τι αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο αριθμός των εισακτέων ανά πανεπιστημιακό τμήμα θα ανακοινωθεί στις 15 Μαΐου, ενώ δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση για την εξεταστική του εαρινού εξαμήνου.
Για την ελάχιστη βάση εισαγωγής, η κ. Κεραμέως υποστήριξε πως οι ρυθμίσεις που ισχύουν από φέτος, δεν επηρεάζουν την προετοιμασία των μαθητών, ούτε την ύλη, ούτε τα μαθήματα. Επεσήμανε δε πως οι υποψήφιοι θα μπορούν να εισαχθούν σε πανεπιστημιακά τμήματα μέσω πανελληνίων, είτε σε κάποιο δημόσιο ΙΕΚ με τον βαθμό του απολυτηρίου τους και ορισμένα άλλα κριτήρια.

«Ομολογία αποτυχίας» του υπουργείου Παιδείας

Οι ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για παράταση του σχολικού έτους και αναστολή, για φέτος, των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων -και συνακόλουθα και της Τράπεζας Θεμάτων- αποτελούν μια αυτονόητη απόφαση, που όμως ελήφθη καθυστερημένα, χαρακτηρίζει τις ανακοινώσεις της υπουργού ο τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σημειώνοντας πως παράλληλα συνιστά και «ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας να εξασφαλίσουν τόσο την υγειονομικά ασφαλή λειτουργία των σχολείων, όσο και την απρόσκοπτη συμμετοχή στην παιδαγωγική διαδικασία μέσω τηλεκπαίδευσης για δύο συνεχή σχολικά έτη».
Μάλιστα, σε ανακοίνωση επισημαίνεται πως η ίδια παιδαγωγική αναγκαιότητα που οδηγεί στην παράταση του σχολικού έτους και την ακύρωση των εξετάσεων, υποχρεώνει σε αναστολή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. «Είναι το εξεταστικό σύστημα που η εκπαιδευτική κοινότητα χαρακτηρίζει δικαίως “σφαγείο Κεραμέως”, αφού σχεδιάστηκε για να αποτρέψει τουλάχιστον 20.000 υποψήφιους από το να συνεχίσουν στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και να τους μετατρέψει σε “πελατεία” των ιδιωτικών κολεγίων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
«Καλούμε για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγειονομική θωράκιση των σχολείων, η οποία όπως έχει καταστεί σαφές δεν εξασφαλίζεται από τα μειωμένης αξιοπιστίας self-tests, την επίκληση στην ατομική ευθύνη και τον “καλό καιρό”», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και καλεί το υπουργείο Παιδείας να αναστείλει κάθε αντιπαιδαγωγικό μέτρο, που, σε συνδυασμό με την πανδημία, γιγαντώνει τα μαθησιακά κενά και τις εκπαιδευτικές ανισότητες, με πρώτη και κύρια την ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Σχετικά άρθρα

Εντός του 2024 ο Ενιαίος Κώδικας Αυτοδιοίκησης

Αποστόλης Τζελέτας

 «Κλεφτοπόλεμος» για την αξιολόγηση

Γεωργία Χαλάτση

«Κλειδί» επιτυχίας η συνέπεια και η υπομονή

Γεωργία Χαλάτση