ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αγώνας δρόμου για την επαναλειτουργία

Θέλουν να ανοίξουν, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν οι επιχειρήσεις εστίασης, έξι μήνες μετά την αναστολή λειτουργίας τους, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων.

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για επαναλειτουργία της εστίασης από τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα, στις 3 Μαΐου, αιφνιδίασε τον κλάδο που ανέμενε το άνοιγμα περίπου μια εβδομάδα αργότερα.
Αν και όλοι ζητούσαν διακαώς να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους, υπάρχουν εκκρεμότητες που κάνουν τη διαδικασία δύσκολη. Το βασικότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας για προετοιμασία και προμήθειες, καθώς δεν έχει ενεργοποιηθεί το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για το κεφάλαιο επανεκκίνησης και επιδότησης των πρώτων υλών, ούτε έχουν ξεκινήσει οι εκταμιεύσεις των προγραμμάτων στήριξης που υλοποίησαν οι περιφέρειες.
Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, τουλάχιστον 34.000 καταστήματα εστίασης, συμπεριλαμβανομένων και επιχειρήσεων που αναπτύσσονται με τη μέθοδο του franchise, θα λάβουν μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης μέσω του νέου προγράμματος του ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ, αφορά την ενίσχυση των επιχειρήσεων με ποσό ίσο με το 7% του τζίρου που πραγματοποίησαν το 2019 και με μέγιστο ποσό ενίσχυσης τις 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ, υπό την προϋπόθεση ότι το 2020 ο τζίρος τους μειώθηκε τουλάχιστον κατά 30% σε σχέση με το 2019.
Παράλληλα, λόγω της ημέρας που επιλέχθηκε για την επαναλειτουργία της εστίασης, μετά από τρεις ημέρες αργίας, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν δυσκολίες στην τροφοδοσία των καταστημάτων, ενώ μικρό θεωρείται και το χρονικό διάστημα που απομένει προκειμένου να βρουν εργαζόμενους.
Το βέβαιο είναι ότι η εστίαση θα επαναλειτουργήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με υποχρεωτικά self-tests στους εργαζομένους, ενώ η κυκλοφορία θα διευρυνθεί έως τις 11 το βράδυ. Αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Καφέ– Μπαρ Εστιατορίων και συναφών επαγγελμάτων «Παμβώτις» Χρήστο Τάτση, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μην ανοίξουν τα νυχτερινά καταστήματα, που δεν μπορούν λόγω της άδειας να αναπροσαρμόσουν το ωράριό τους.
«Θέλουμε να ανοίξουμε και πρέπει να ανοίξουμε. Απλά μας αιφνιδίασε αυτή η ημερομηνία, γιατί περιμέναμε γύρω στις 10 του μήνα. Σε κάθε περίπτωση θέλουμε να ανοίξουμε παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τάτσης και ευχήθηκε να είναι όσο το δυνατόν μικρότερος ο αριθμός των καταστημάτων που την περίοδο αυτή αποφάσισαν να βάλουν οριστικό λουκέτο, κάτι που θα φανεί το επόμενο διάστημα.
Βέβαια, υπάρχουν ακόμη και σημεία που δεν έχουν ξεκαθαριστεί, όπως οι όροι επαναλειτουργίας, οι αποστάσεις και αν θα επιτραπεί η λειτουργία και των καταστημάτων που διαθέτουν εσωτερικούς, αλλά ανοιχτούς από τρεις πλευρές χώρους, ζητήματα για τα οποία αναμένεται η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Σχετικά άρθρα

Με υποσχέσεις για θέαμα υψηλού επιπέδου η 2η Ανάβαση Ιωαννίνων

Στα Γιάννενα η πρόεδρος του ΕΟΤ τον Μάιο

Το κόστος ενέργειας το μεγαλύτερο αγκάθι

Γεωργία Χαλάτση