ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Περιβαλλοντική θωράκιση με έργα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων

Σημαντικά βήματα για την υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων αναμένονται εντός του 2021, την ώρα που φαίνεται να έχει εξομαλυνθεί και η συνεργασία των αιρετών α’ και β’ βαθμού, προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ ταυτόχρονα μια σειρά μεγάλων έργων για τη διαχείριση των αστικών λυμάτων βρίσκονται σε φάση υλοποίησης.

Πέρα από την ολοκλήρωση του δικτύου Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, εντός του έτους αναμένεται να δρομολογηθούν τρεις μονάδες κομποστοποίησης προδιαλεγμένων και πράσινων αποβλήτων, για τις περιφερειακές ενότητες Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας, με τις μελέτες να έχουν παραδοθεί από την περιφέρεια στους αντίστοιχους δήμους και τον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 3 εκ. ευρώ και η χρηματοδότηση θα γίνει από πόρους του Ε.Π. «Ήπειρος» και του Interreg.
Ακόμη, όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Εμπορίου Σταυρούλα Μπραΐμη– Μπότση, κατά τη διαδικασία του απολογισμού της περιφέρειας Ηπείρου, αναμένεται η ένταξη στο Ε.Π. «Ήπειρος» των Πράσινων Σημείων για τους δήμους Ιωαννιτών, Αρταίων Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας, Πάργας, Ν. Σκουφά, Ζηρού, Ζίτσας, όχι όμως του δήμου Κόνιτσας.
Στο μεταξύ, έργα ύψους 55 εκ. ευρώ περίπου για τη διαχείριση των λυμάτων, που έχουν ιδιαίτερη αξία για τις παραθαλάσσιες περιοχές, βρίσκονται σε εξέλιξη. Υπό κατασκευή βρίσκεται το έργο συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων του πρώην δήμου Ζαλόγγου και των οικισμών Λούτσας και παραλίας Λούτσας με κόστος 20,5 εκ. ευρώ, ενώ σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται το αντίστοιχο έργο για τους οικισμούς Συβότων, Πλαταριάς, Πέρδικας και Αρίλλα, ύψους 12,9 εκ. ευρώ.
Παράλληλα, δημοπρατείται ο βιολογικός καθαρισμός Παρακαλάμου, ολοκληρώνεται το δίκτυο αποχέτευσης Μετσόβου και αναμένεται η δημοπράτηση του έργου για το δίκτυο αποχέτευσης και τον βιολογικό της Κόνιτσας, με το έργο να έχει προϋπολογισμό 8,8 εκ. ευρώ.

Ενεργειακά έργα

Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 αναμένεται να ολοκληρωθούν τα τεύχη δημοπράτησης για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων τριών νοσοκομείων (ΠΓΝΙ, «Χατζηκώστα» και Νοσοκομείο Πρέβεζας) και των Αστυνομικών Μεγάρων Ιωαννίνων και Άρτας, ώστε τα έργα, με συνολικό προϋπολογισμό 15 εκ. ευρώ, να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ (2021-27).
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την κ. Μπραΐμη, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, ολοκληρώνεται η μελέτη και καταρτίζεται ο προϋπολογισμός του έργου της «Αναβάθμισης της λιμναίας συγκοινωνίας Παμβώτιδας. Εκσυγχρονισμός και επέκταση των παραλίμνιων υποδομών». Ως στόχος του έργου περιγράφεται η ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση της λίμνης και του τουριστικού προϊόντος που σχετίζεται με αυτή, ενώ σημειώνεται ότι το 2020 ολοκληρώθηκαν οι νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικά με την αδειοδότηση εργασιών σε γλυκά νερά.
Στα ενεργειακά έργα περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση του οδοφωτισμού στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο της Ηπείρου, με προϋπολογισμό 8,5 εκ. ευρώ, που θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ και βρίσκεται στη φάση της επιλογής αναδόχου.
Τέλος, σε εξέλιξη ως γνωστόν βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού των δήμων Ιωαννιτών και Πρέβεζας, που επαναπροκηρύσσεται μετά την ακύρωση της διαδικασίας από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών.

Δίκτυο ιαματικών πόρων

Κατά τη διάρκεια του απολογισμού, η κ. Μπραΐμη αναφέρθηκε στα ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία συμμετέχει η περιφέρεια Ηπείρου. Πρόκειται για 19 έργα, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 13 εκ. ευρώ. Μεταξύ αυτών, και το έργο που αφορά την αναβάθμιση των εγκαταστάσεών ιαματικών λουτρών Αμαράντου, Καβασίλων, Πρέβεζας και Άρτας στο πλαίσιο προώθησης του ιαματικού και του θεματικού τουρισμού.
Μάλιστα, η κ. Μπραΐμη ανέφερε ότι βούληση της περιφερειακής αρχής είναι η δημιουργία ενός δικτύου ιαματικών πόρων, αντίστοιχο με το δίκτυο των πέντε αρχαίων θεάτρων και της πολιτιστικής διαδρομής.

Σχετικά άρθρα

Ημερίδα για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις

Ενεργειακή αναβάθμιση τριών σχολικών κτιρίων στον Δήμο Πωγωνίου

Ξεκίνησε το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης στο ΠΓΝΙ

Γεωργία Χαλάτση