ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Επιστροφή στα θρανία με «διαβατήριο» τα αρνητικά self tests

Με… εισιτήριο το αρνητικό αποτέλεσμα στα self tests, οι μαθητές των λυκείων και οι εκπαιδευτικοί βρέθηκαν ξανά στις αίθουσες των σχολικών κτιρίων, ξεκινώντας τη δια ζώσης διδασκαλία μετά από μήνες.

Η επιστροφή δεν έγινε χωρίς απουσίες, καθώς μέχρι το βράδυ της Κυριακής συνολικά 408 ασυμπτωματικοί εντοπίστηκαν μεταξύ των μαθητών, των εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού.
Στην πλατφόρμα του υπουργείου αρνητικά τεστ δήλωσαν 98.965 μαθητές, θετικά 236 μαθητές, ενώ μεταξύ του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού τα αρνητικά τεστ ήταν 50.887 και τα θετικά 172. Η θετικότητα στα self-test φτάνει στο 0,27%. Ωστόσο, το πρωί της Δευτέρας, τα θετικά δείγματα που δηλώθηκαν συνολικά, είχαν ξεπεράσει τα 500.
Σε ό,τι αφορά την Ήπειρο, οι διευθύνσεις εκπαίδευσης ανέφεραν ότι η επανεκκίνηση έχει γίνει ομαλά, ενώ έχουν φτάσει και στα εσπερινά ΕΠΑΛ τα self tests, τα οποία θα τα διανείμουν στους μαθητές.
Μαθητές και εκπαιδευτικοί είναι υποχρεωτικό να δηλώνουν στην πλατφόρμα το αποτέλεσμα του τεστ (θετικό ή αρνητικό) και κατά την προσέλευση στο σχολείο οφείλουν να έχουν μαζί τους τη βεβαίωση αρνητικού τεστ ή σχολική κάρτα αρνητικού αποτελέσματος, όπως λέγεται.
Πολλοί μαθητές, λόγω της έλλειψης εκτυπωτή, είχαν μαζί τους χειρόγραφες βεβαιώσεις, βάσει των οποίων εκτύπωναν από την ειδική πλατφόρμα τη βεβαίωση στο σχολείο τους, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών, ενώ αρκετοί έφεραν μαζί τους και το self test με το αρνητικό αποτέλεσμα.
Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχει εικόνα για τον αριθμό των θετικών που δηλώθηκαν και αφορούν στα σχολεία της περιοχής, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ώρες.
Επίσης ενδιαφέρον είναι ότι για πέντε μαθητές, οι γονείς τους δεν επέτρεψαν τη διενέργεια των self tests καθώς εμφανίζονται ως αρνητές, όπως σημείωσε ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Ηπείρου Κωνσταντίνος Καμπουράκης.
Από τα αδιάθετα, self tests θα γίνουν αυτές τις ημέρες σε μαθητές αλλοδαπούς που δεν έχουν ΑΜΚΑ και έτσι δεν εμφανίζονται στην πλατφόρμα. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Καμπουράκης, θα πρέπει αυτό το θέμα να διευθετηθεί, καθώς τα αδιάθετα θα εξαντληθούν.
Στην περίπτωση που το self test βγει θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχετική κάρτα θετικού αποτελέσματος. Ο μαθητής ή ο εκπαιδευτικός οφείλει να την εκτυπώσει και να μεταβεί εντός 24 ωρών σε μια από τις δημόσιες δομές (όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο.
Ώσπου να μεταβεί στη δημόσια δομή και μέχρι την ολοκλήρωση της κλινικής εκτίμησης και της αξιολόγησης των ευρημάτων, ο διαγνωσθείς θετικός μαθητής ή εκπαιδευτικός, καθώς επίσης και οι οικείοι τους θα πρέπει να παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ακολουθώντας τις οδηγίες του Πρωτοκόλλου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Για τους μαθητές που αρχικά έχουν θετικό self test, πρέπει να κάνουν και δεύτερο επιβεβαιωτικό, μοριακό έλεγχο. Εφόσον το αποτέλεσμα είναι θετικό, δικαιολογούνται οι απουσίες. Για όσους έχουν θετικό self test και μέχρι την επιβεβαίωση με μοριακό έλεγχο, παρέχεται η δυνατότητα ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική.
Ωστόσο, όταν το test είναι αρνητικό, η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική και τυχόν απουσίες προσμετρούνται κανονικά.
Τεστ θα γίνουν και δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα με τους μαθητές και εκπαιδευτικούς να πρέπει να προσκομίσουν και πάλι αρνητικό αποτέλεσμα την Πέμπτη, προκειμένου να συμμετέχουν.

Πού πετάμε τα test

Για την απόρριψη των υλικών μετά τη διενέργεια των self-test, αν το τεστ είναι αρνητικό, απορρίπτονται στον κοινό κάδο απορριμμάτων. Αν είναι θετικό, απορρίπτονται επίσης στον κοινό κάδο απορριμμάτων, αλλά μέσα σε δυο σακούλες καλά κλεισμένες. Τα απόβλητα των self tests δεν τοποθετούνται στους κάδους της ανακύκλωσης, ούτε απορρίπτονται στις αποχετεύσεις.

Σχετικά άρθρα

Συνεχίζεται η συρρίκνωση του μαθητικού πληθυσμού στην περιφέρεια

Γεωργία Χαλάτση

Πιθανότητα εξέτασης ειδικών μαθημάτων και στα Γιάννενα

Θα δώσουν λύσεις, αλλά οι ανάγκες παραμένουν

Γεωργία Χαλάτση